Cele mai importante 50 de evenimente din 2013: Mariana Gheorghe a adus Petrom la un profit de peste un miliard de euro

Dintre cele 50 de evenimente de business pe care ZF le-a identificat intr-o radiografie a anului 2013 se detaseaza cel mai mare profit realizat vreodata de o companie din Romania - profitul Petrom de 1 mld. euro, deschiderea podului Calafat-Vidin, mallul Promenada din Bucuresti, dobanda de referinta a BNR la minimul istoric de 4% si listarea Romgaz. Producatorul de petrol si gaze are toate sansele sa termine anul cu un profit istoric de un miliard de euro. Pentru comparatie, toate cele 640.000 de companii active in Romania au adunat anul trecut un profit net total de 13,4 miliarde de euro. Jumatate din aceste companii sunt de fapt pe pierderi, scrie ZF.

Trei premieri de la Bucuresti, in fata campaniei anti-romani de la Londra. Ce solutii au Tariceanu, Ungureanu si Ponta

In Marea Britanie, politicienii vorbesc de invazia celor 29 de milioane de romani si bulgari si chiar de ”zone de protectie”. Cu mai putin de doua saptamani pana la ridicarea restrictiilor de munca pentru romani in Regatul Unit, campania anti-imigranti se inteteste la Londra. De la Bucuresti, contraofensiva este inca in stand-by. Doi fosti prim-ministi, Calin Popescu Tariceanu si Mihai Razvan Ungureanu, il sfatuiesc pe actualul sef al Guvernului sa fie mai vizibil si chiar sa mearga la Londra pentru a spala fata Romaniei.  „Guvernul trebuie sa puna la bataie toate mijloacele de diplomatie clasica si publica pe care le are la dispozitie pentru a indrepta situatia regretabila in care am ajuns, acest climat care in Anglia domneste, de neincredere fata de UE. Acum a capatat o dimensiune cu totul paroxistica”, a spune Tariceanu, potrivit Gandul.info

2013 - un an cu o crestere decontata la 180 de zile, bandajata cu reesalonari si insolvente, unde puterea USL face tot posibilul sa se sinucida in direct ca sa traga economia dupa ea. Top zece evenimente

Daca 2012 a fost un an pierdut din punct de vedere economic din cauza caderii guvernului Ungureanu si a luptei politice din vara cu referendumul pentru demiterea presedintelui, 2013 a fost un an in care economia a luat aer, dar clasa politica, cu noua putere USL - PSD si PNL, a facut tot posibilul sa o traga inapoi in mlastina.  Cu 70% din puterea parlamentara, USL si guvernul Ponta ar fi trebuit sa impinga economia in sus cum nu a putut sa o faca niciun guvern in ultimii 20 de ani, avand in vedere puterea de care dispune.  2013 ar fi trebuit sa fie un an in care sa se ia decizii economice care sa sustina cresterea economica pentru urmatorul deceniu si sa scoata Romania din recesiune. Guvernul Ponta ar fi trebuit sa aduca incredere in viitor, sa aduca si sa dea drumul la bani astfel incat sa se puna in miscare, macar in prima viteza, economia, consumul, afacerile si sistemul bancar, care sunt prinse de cativa ani in insolvente, amanari de plati de la o luna la alta, amanari de investitii si noi angajari sau bani tinuti la saltea de frica viitorului. Macroeconomic am stat neasteptat de bine, cu o crestere economica peste asteptari, cu o inflatie in scadere, dar, din pacate, din lipsa cererii, cu stiri economice pozitive care s-au pierdut printre scandalurile politice, ceea ce face ca Romania sa nu isi poata „marketa si monetiza“ pe plan intern si extern lucrurile bune realizate, noteaza Cristian Hostiuc in ZF.

TOP 300 Capital: Gheorghe Hagi, din ce in ce mai bogat

Conform ultimei editii a Top 300 Capital Cei mai bogati romani, averea lui Hagi este estimata la 16-17 milioane euro.  „Investițiile mele sunt in fotbal“, declara „Regele“, aratand mandru rezultatele Academiei de Fotbal, dar si spre FC Viitorul Constanta, care a reusit performanta de a intra in Liga I a Romaniei. Si pentru ca fotbalul merge bine cu iesirea la bere, Gheorghe Hagi a atacat și acest segment, lansand anul acesta un lant de puburi sportive, H10 Sport Lounge, potrivit Capital.

Pasol, Intercapital: In 2014 ma astept la continuarea evolutiilor pozitive de pe Bursa. Sper ca anul electoral sa nu afecteze negativ piata

Continuarea listarilor si a ofertelor de vanzare de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt principalele elemente de care depinde o eventuala evolutie pozitiva a pietei de capital romanesti in 2014, considera Razvan Pasol, seful casei de brokeraj Intercapital Invest. Alegerile prezidentiale si europarlamentare reprezinta insa marele semn de intrebare care planeaza asupra anului viitor.  “Trebuie sa vedem in continuare doua lucruri: (i) evenimente punctuale majore de tipul listarilor si ofertelor de vanzare si (ii) continuarea procesului de imbunatatire si eficientizare permanenta a procedurilor, mecanismelor, institutiilor si imaginii pietei de capital. Sper ca anul electoral sa nu afecteze semnificativ in mod negativ nici economia Romaniei si nici piata de capital, dar cand vine vorba de anii electorali mereu exista incertitudini”, a declarat Pasol, informeaza Wall-Street.ro

Romanii dau pe whisky 20 mil. euro in perioada sarbatorilor

Vanzarile de whisky in perioada sarbatorilor de iarna reprezinta 25-30% din incasarile dintr-un an si aduc in buzunarele importatorilor peste 20 mil. euro, arata o analiza a ZF pe baza datelor de la cei mai importanti jucatori de pe acest segment.  Consumul de whisky in Romania este de 4,4 milioane de litri anual, respectiv 85 mil. euro. „Decembrie este de departe cea mai importanta luna din an, reprezentand aproximativ 25% din totalul vanzarilor de whisky“, a declarat Tudor Furir, managing director al importatorului de bauturi spirtoase Pernod Ricard Romania, care are in portofoliu whisky-ul Ballantine’s.  Importanta acestei luni pentru industrie creste si mai mult in acest an deoarece vanzarile de whisky sunt in scadere, afectate de o concurenta puternica din partea marcilor de vodca.

Povestea canadianului cu interese imobiliare care a resuscitat o fabrica de pe vremea Regelui Carol I

Canadianul care a cumparat fabricile Textile Dacia si Vulcan pentru a le transforma in malluri promite ca nu are aceleasi intentii si cu Aversa, noua sa achizitie. Povestea romaneasca a lui Michael Topolinski (49 de ani) incepe in 2006. Era intr-o vacanta de patru zile in Bucuresti si i s-a propus sa faca o mica investitie imobiliara. A revenit in tara un an mai tarziu, dupa ce Romania aderase la spatiul european, si a constatat ca banii sai se inmultisera. In mai putin de un an cumparase speculativ, alaturi de un partener, 900 de apartamente noi in 14 ansambluri rezidentiale din Bucuresti si Brasov. Topolinski spune ca, la inceputul anului viitor, va avea la dispozitie, via Canada, un capital propriu in valoare de 60 mil. euro. Banii vor fi directionati catre noi investitii. „In 2014, vom incepe sa ne uitam si la alte achizitii pe sectorul industrial, in Bucuresti. Suntem interesati si de achizitia unor terenuri mari in apropierea statiilor de metrou, pentru retail“, mentioneaza Michael Topolinski, arata Capital.

Cehia refuza euro chiar daca l-ar putea adopta

Banca centrala a Cehiei nu recomanda adoptarea euro, pas la care s-a angajat tara odata cu aderarea in UE, iar motivele sunt intemeiate. Din noiembrie, Cehia foloseste deprecierea monedei nationale ca arma impotriva scaderii preturilor si a recesiunii, o arma pe care nu ar avea-o daca ar deveni membru al uniunii monetare, scrie publicatia franceza La Tribune, citata de ZF. De ce nu euro?  Teoretic, tratatele europene ar permite Cehiei sa adopte euro in 2015, dar tara are motive intemeiate sa nu se alature uniunii monetare. Unul ar fi acela ca majoritatea cehilor refuza adoptarea euro. Dar motivul hotarator este decizia autoritatilor de la Praga din noiembrie de a folosi arma monetara pentru a lupta impotriva recesiunii si a deflatiei.

Deutsche Bank: China s-ar putea prabusi precum Rusia in '98

Push-ul facut de China pentru a-si "deschide" economia, atat de laudat de Goldman Sachs Group, Morgan Stanley si Jefferies Group LLC , nu este vazut cu entuziasm si de catre John- Paul Smith, strateg al Deutsche Bank AG. Economistul spune ca detecteaza aceleasi semne care indica un colaps financiar, pe care le-a vazut si cand a prezis crahul bursier din Rusia anului 1998, informeaza Bloomberg.

Edward Snowden ar accepta azilul in Brazilia 

Fostul consultant al NSA Edward Snowden ar accepta azilul in Brazilia, dar fara sa fie conditionat sa furnizeze informatii despre programul de spionaj al Statelor Unite, potrivit postului de televiziune brazilian Globo, transmite Mediafax"Daca Guvernul brazilian ar vrea sa apere drepturile omului, ar fi o onoare pentru mine sa fac parte din aceasta" initiativa, a declarat Edward Snowden. Fostul consultant pentru un subcontractant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a cerut azil in iulie mai multor tari, intre care si Brazilia, la modul general, inainte de a fi primit pentru un an de Rusia.  Edward Snowden, care lucreaza din noiembrie pentru site-ul VKontakte, reteaua sociala descrisa deseori drept un "Facebook rusesc", si care a provocat nemultumiri inca din vara cu dezvaluirile sale cu privire la amploarea programului de supraveghere al NSA ce a vizat in special tarile aliate Statelor Unite si liderii lor, a sustras aproximativ 1,7 milioane de documente.