Antreprenorii locali incep sa ridice glasul: Suntem cocosati de taxe, suntem alungati din orase, statul nu face decat sa omoare investitiile, iar pe 25 ale lunii, daca nu am bani in cont ma executa. Nu stiu daca o ducem bine

De la Bucuresti, unde se invart marile companii, multinationalele sau oamenii de afaceri puternici, business-ul local nu intra chiar in topul prioritatilor. Companiile sunt mult mai mici, iar antreprenorii locali nu sunt atat de cunoscuti la nivel national, „nu trec sticla”,  deci pot sa nu fie luati in considerare, nu intra in breaking news. Mediul economic romanesc stresant ii face pe antreprenorii locali sa devina mai vocali, sa se revolte, chiar daca acum intr-un cadru mai restrans, in cercul lor din oras sau din judet, scrie Cristian Hostiuc in ZF.

Tu stii ce mai fac banii tai? Oamenii din umbra prezidentiabililor. Cum ajunge o factura „si de sapte cifre” sa ocoleasca registrele contabile ale campaniei electorale

Aflati in umbra candidatilor, consultantii politici adusi de partide de cele mai multe ori cu 7-8 luni sau chiar cu un an inaintea alegerilor, ajung sa castige in campaniile electorale cu miza maxima, cum este cea pentru prezidentiale, de la cateva zeci de mii de euro pana la „o suma cu sapte cifre”, in functie de durata contractului sau de calibrul lor. O cheltuiala care poate depasi, asadar, 15-20% din bugetul maxim legal de campanie (4,8 milioane de euro in 2014) este insa facuta cu mult inainte, neregasindu-se decat patial in registrele electorale oficiale, noteaza gandul.info.

Romania condamnata la subdezvoltare: consum pe datorie, investitii abandonate

Fiecare roman are de platit 3.000 de euro in contul datoriilor facute de stat, cu 15% mai mult decat in 2012 si cu 30% in plus fata de 2010. Imprumuturile s-au umflat pentru salarii si pensii, fara investitii productive. Datoria publica a depasit 271 miliarde lei, la jumatatea lui 2014, fiind de doua ori si jumatate mai mare decat in 2008, anul in care criza economica a explodat in Romania, arata Capital.

Ecosistemul inovatiilor, in schimbare rapida: presedintele Orange anunta “era conectarii” si dezvaluie noi servicii digitale

Mediul si gandirea de business se schimba la fel de rapid ca tehnologia si, daca acum cativa ani giganti IT construiau in-house, prin forte proprii, solutii si aplicatii complexe, in prezent companii majore cauta colaborari externe si parteneriate prin care pot lansa mai rapid si eficient noi servicii. Este si cazul Orange, operator telecom care a prezentat la Paris zeci de inovatii ce vor intra si pe piata locala, majoritatea dintre ele realizate prin terte parteneriate, informeaza wall-street.ro

De azi, bursa trece la decontarea pe stil occidental: investitorii isi vor incasa banii in conturi cu o zi mai devreme

Bursa trece de azi, 6 octombrie, la decontarea in termen de doua zile de la momentul tranzactiei (T plus 2), investitorii urmand sa isi primeasca banii sau actiunile, unitatile de fond, certificatele sau obligatiunile cu o zi mai devreme. Pana in prezent, pe bursa a functionat decontarea la T plus 3.  Scurtarea duratei de decon­ta­re a fost impusa de Uniunea Europeana si toate bursele europene se aliniaza la aceas­­ta modificare din 6 oc­tom­brie. Reducerea ciclului de decon­tare are drept scop reducerea riscurilor tranzactiilor, arata ZF.

Dezvoltatorii romanii iau locul strainilor: vor sa construiasca de mii de apartamente

Investitori de toate nationalitatile au anunțat planuri de constructie a unor mini-orașe, cu mii de apartamente in jurul Bucurestiului si in tara. Construite doar la stadiu de macheta, aceste mega-proiecte au fost abandonate. Acum, investitorii romani au prins curaj si au planuri pentru alte cateva mii de locuinte, scrie economica.net.

O tanara in varsta de 23 de ani a primit o factura de mobil de 16.000 de euro. A platit scump pentru o greseala simpla

O turista din Anglia a primit o surpriza neplacuta dupa ce s-a intors din concediu si a realizat ca ajunsese la o factura de mobil de aproximativ 12.500 de lire (16.000 de euro).  Londoneza Patricia Al, de profesie consultant imobiliar, si-a folosit telefonul mobil, abonat la reteaua englezeasca de telefonie O2,  pentru a urmari doua episoade al serialului BBC “Familia mea” in Turcia, relateaza Techamok.com. Internetul Wi-Fi al hotelului a cazut, iar telefonul mobil, conectat la computerul sau pentru incarcare, a preluat automat download-ul, potrivit Business Magazin.

Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, in topul revistei Fortune al celor mai puternice femei din lume

Fata de ierarhia din 2013, Mariana Gheorghe a avansat opt pozitii, ajungand pe locul 19 in clasamentul EMEA (Europa - Orientul Mijlociu - Africa).  Mariana Gheorghe, care din 2006 conduce operatiunile din Romania ale grupului OMV Petrom, a fost inclusa si in acest an in topul celor mai puternice femei din lume realizat de revista americana Fortune, ierarhie in fruntea careia se mentine Ginni Rometty, CEO-ul si presedintele grupului IBM, noteaza ZF.

UE se pregateste sa respinga bugetul Frantei pe 2015

Uniunea Europeana este pe punctul de a spune NU bugetului Frantei pe anul 2015, potrivit unor oficiali europeni, transmite Wall Street Journal. Va fi starnit astfel un conflict care are toate sansele sa devina cel mai mare test al noii puteri de la Paris, ce trebuia sa previna o noua criza a datoriei suverane in zona euro.

Samsung a virat 1 mld. dolari in contul Microsoft, pentru folosirea unor tehnologii

Samsung a platit peste 1 miliard de dolari catre Microsoft in 2013, pentru ca a folosit pe smartphone-urile si tabletele sale tehnologii dezvoltate de gigantul american, scrie The Wall Street Journal. Potrivit Microsoft, Android utilizeaza cateva tehnologii brevetate de compania americana. Din acest motiv, producatorii de smartphone-uri trebuie sa plateasca redevente catre Microsoft pentru fiecare terminal Android vandut.

Danone negociaza vanzarea diviziei de nutritie, pentru 3 mld. euro

Compania franceza Danone, cel mai mare producator de iaurt din lume, se afla in negocieri avansate cu grupul Fresenius din Germania, pentru vanzarea diviziei de nutritie medicala, pentru 3 miliarde de euro, potrivit unor persoane apropiate situatiei, citate de Financial Times, transmite Mediafax. Incheierea tranzactiei ar putea fi anuntata oficial in urmatoarele doua saptamani. Vanzarea diviziei de nutritie ar permite Danone sa iasa de pe o piata pe care a intampinat dificultati, pentru a se concentra asupra competitiei cu rivalul Nestle in domeniul nutritiei infantile.