Revolutie pe bursa: Romgaz si Nuclearelectrica transforma BET-ul intr-un indice al energiei

Indicele BET, principala referinta a bursei de la Bucuresti, are o componenta puternic dominata de sectorul energetic, semnalizand ca Romania este mai degraba o destinatie pentru „vanatorii“ de resurse si un importator de marfuri procesate.  Includerea in indicele bursier BET a actiunilor Romgaz (simbol SNG) si ale Nuclearelectrica (SNN) din 23 decembrie va transforma principala referinta a bursei de la Bucuresti intr-un indicator puternic dominat de sectorul energetic.  Companiile din industrie vor deveni total absente din indicele BET, desi genereaza anual circa 30% din PIB, scrie ZF.

Se pot face economii la Ministerul Dezvoltarii si la cheltuielile cu dobanzile sau nu? Cine are dreptate in disputa dintre Basescu si Ponta pe tema taxei speciale pe benzina

Disputa dintre presedintele Basescu si premierul Ponta privind acciza de 7 eurocenti la carburanti este nejustificata, iar bugetul se putea face si fara aceasta taxa, insa decizia este politica, nu tehnica, guvernul urmand sa-si asume consecintele politice ale cresterii fiscalitatii, spun analistii.  Ei  aduc in discutie evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare si lipsa de progrese in eradicarea evaziunii fiscale si sustin ca prioritara ar fi trebuit sa fie reducerea unor cheltuieli si doar in ultima instanta majorarea taxelor. De asemenea, au avertizat ca Romania ramane intr-un „cerc vicios“ cu o crestere economica slaba, care nu creeaza locuri de munca si venituri mai mari la buget, in conditiile in care sunt introduse periodic taxe noi sau sunt majorate unele impozite existente, intr-o economie care nu performeaza, arata ZF.

Malluri construite cu sute de milioane, vandute pe nimic

Numarul proprietatilor vandute la preturi simbolice a inceput sa creasca in ultimii ani de criza. Ca urmare a acestor tranzactii, vanzatorii pierd toti banii investiti, iar bancile isi pun speranta in noii proprietari.  Vanzarile de active imobiliare realizate la preturi simbolice sunt o consecinta a devalorizarii puternice a proprietatilor, determinata atat de criza financiara globala, cat si de supraestimarea amplasamentelor alese pentru proiectele in cauza, informeaza Capital.

Cat valoreaza Okazii.ro? Cum lupta cu asaltul Mercador si Tocmai.ro? Interviu "la firul ierbii" cu Sitaru, Netbridge

Ce tendinte poti evidentia din 2010 pana in prezent pe piata site-urilor de anunturi/tranzactii online?  Radu Sitaru,  seful Netbridge, spune ca este evidenta o crestere accelerata, sunt cateva fenomene macro care se fac prezente din ce in ce mai mult.  Intrebat daca criza nu a influentat negativ piata,  Sitaru spune ca "nu, in primul rand, sunt business-uri care inainte de criza erau offline si care au inceput sa migreze catre zona de online, mai ieftina, mai cuantificabila. Prin urmare, oferta a crescut mult, optiunile pe care cumparatorii le au s-au diversificat. Daca acum 5 ani realizam cresteri de 60% de la an la an, acum crestem cu 20%". Despre suma la care evalueaza Ocazii.ro, Sitaru spune ca e vorba despre zeci de milioane de euro, scrie Wall-Street.ro

Primul loc in UE: Ciobanii romani exporta oi de 150 de milioane de euro

Afacerile ciobanilor si cele ale comerciantilor de pe piata locala au dus Romania pe primul loc la exporturile de ovine, cu livrari estimate la 150 mil. euro in acest an, potrivit calculelor ZF, facute pe baza datelor de export la noua luni ale Eurostat.  Romania reu­ses­te astfel sa acopere jumatate din totalul exporturilor de ovine din Uniunea Europeana.

Ce au inteles, in ultimii sapte ani, Guvernele Romaniei din afacerea UE: am dat 9 miliarde la bugetul Uniunii, am luat 4,8 miliarde

Romania a reusit sa atraga in ultimii sapte ani fonduri europene in valoare de 4,8 miliarde de euro, mai exact 25% din suma totala alocata de UE pentru exercitiul financiar 2007 - 2013, de 19,21 miliarde de euro. Desi suntem sub jumatate din tinta pentru 2013, rata de absorbtie a crescut considerabil de la cele 5,5 procente de la finele lui 2011.  Din pacate, insa, in ciuda imbunatatirii puterii de cheltuire a banilor europeni, avem in continuare probleme, cea mai recenta fiind reprezentata de corectiile de peste 1 miliard de euro anuntate recent de ministrul Teodorovici pentru deficientele din sistem din perioada 2009-2011. Cat despre contributia Romaniei la bugetul UE, in 2013, aceasta a fost de circa 1,5 miliarde de euro, in total ea ridicandu-se la circa 8,9 miliarde de euro din 2007 pana in prezent.  Inaintea noii perioade de programare, pentru care Guvernul roman s-a angajat sa demonstreze ca a invatat din lectiile trecutului, Gandul va prezinta un bilant al experientei romanesti cu banii europeni din ultimii sapte ani.

Goldman Sachs a fost data in judecata de un client pentru pierderi de 34,3 milioane de dolari

Goldman Sachs Group, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, este data in judecata de catre un client din Hong Kong, informeaza agentia de presa Bloomberg.  Acesta acuza banca de faptul ca l-ar fi indus in eroare sa faca anumite tranzactii si schimburi valutare intre yeni si reali brazilieni, in urma carora a pierdut 34,3 milioane de dolari. “Multi clienti sunt ca mine, au incredere in bancile mari cum au incredere in doctori”, se plange acum Oei, pagubitul in varsta de 65 de ani. El spune ca si prietenii sai au trecut prin experiente similare si ca a demarat acest proces in care cere “dreptate si corectitudine” pentru toti clientii. Banca respinge orice acuzatii si spune ca a actionat corect in totalitate.

Un atac cibernetic de proportii a dus la furtul a doua milioane de parole Facebook, Gmail si Twitter 

Hackerii au pus mana pe numele de utilizatori si parolele a aproape doua milioane de conturi facute pe Facebook, Google, Twitter, Yahoo! si altele, potrivit unui raport publicat saptamana aceasta si citat de CNN Money.  Bresa masiva de securitate a fost rezultatul unui software malitios instalat pe computerele din toata lumea, potrivit cercetatorilor de la firma de securitate informatica Trustwave. Virusul a retinut datele de logare de pe mai multe site-uri cheie luna trecuta si a trimis aceste informatii catre serverele controlate de catre hackeri. Pe 24 noiembrie, cei de la Trustwave au reusit sa localizeze serverul care isi avea bazele in Olanda. Concluziile analizelor arata ca datele de logare din peste 93.000 de site-uri au fost compromise.

Una din cele mai mari banci din lume ameninta sa paraseasca Londra, daca Marea Britanie iese din UE 

Banca de investitii Goldman Sachs ameninta sa isi mute operatiunile de pe batranul continent in sediile din Paris si Frankfurt, daca Marea Britanie isi continua planurile de iesire din Uniunea Europeana. Avertismentul uneia dintre cele mai importante companii financiare din lume vine intr-o perioada in care tensiunile din preajma deciziei Marii Britanii de a ramane sau nu in UE cresc de la o zi la alta. David Cameron a promis ca la urmatoarele alegeri sa organizeze si un referendum cu privire la aceasta problema, in cazul in care conservatorii vor fi declarati castigatori. “Cel mai probabil ne vom transfera o buna parte din afacerile europene din Londra intr-un alt loc din zona euro, cele mai evidente alegeri fiind Paris si Frankfurt”, a declarat Michael Sherwood, unul dintre directorii executivi ai Goldman Sachs International, potrivit The Guardian.