Michel Camdessus la Gala ZF 15 ani: Accelerati cresterea economica pentru a recupera decalajul fata de zona euro

Michel Camdessus, fos­t sef al FMI, a spus ieri la Gala ZF ca Romania are un obiec­tiv foarte provoca­tor: sa ac­ce­le­­reze cresterea eco­no­mica pentru a intra in gru­pul ta­rilor din Europa de Est care vor atinge in 2020 60% din venitul per capita al zonei euro.  Camdessus a avut un discurs in care a re­mar­cat pro­gresele eco­no­miei in cei 24 de ani de la Re­volutie, dar a su­bliniat ca Roma­nia are nevoie de o crestere mai rapi­da pen­tru a ii contrazice pe cei pesi­misti care nu o includ in grupul tarilor din Eu­ropa de Est capabile sa recupereze sub­stantial din diferenta de nivel de trai fata de zona euro pana in 2020, scrie ZF.

Tranzactie confirmata: Astra preia AXA

Surse apropiate tranzactiei au confirmat pentru ZF preluarea filialei locale a AXA de catre cea mai mare com­pa­nie de asigurari din Romania, Astra. Astfel, pentru prima data in 23 de ani o companie cu capital romanesc preia un asigurator cu capital strain.

Deutsche Welle: Frica de romani

Teama de o masiva luare cu asalt a vestului de catre emigranti din Romania si Bulgaria a atins, in Marea Britanie cel putin, proportiile unei veritabile isterii.  S-a vorbit, culmea, despre „o invazie” a romanilor si bulgarilor, ceea ce, fireste, ridica serioase semne de intrebare privind mediile care vehiculeaza asemenea termeni.  Fapt e ca, mai nou, premierul britanic s-a pliat totusi in fata presiunilor exercitate de o parte a presei si din dreapta spectrului politic britanic. Atat polonezii cat si romanii sau bulgarii din Regatul Unit ori Irlanda muncesc de regula pe rupte ca sa-si castige painea. Au platit si platesc dari, taxe si impozite, contribuind la sporirea bunastarii britanice.  Nimic nu justifica prin urmare asumarea convingerii ca aceasta stare de lucruri se va schimba semnificativ dupa ridicarea restrictiilor, nedrepte si pana in prezent, care le-au fost impuse, ani la rand, romanilor si bulgarilor.  Nimeni nu contesta ca exista si exceptii. Dar luarea in considerare a unor cazuri marginale nu justifica adoptarea de legi discriminatorii. Si cu atat mai putin isteria, noteaza Capital.

Revirimentul pietei de asigurari, o himera! Cum isi "cosmetizeaza" societatile rezultatele 

Dupa un avans de 3% in ceea ce priveste valoarea subscrierilor inregistrata in primele sase luni ale anului de catre societatile de asigurari, "cel mai bun prim semestru din ultimii 3 ani", piata de asigurari a cunoscut din nou o stagnare a subscrierilor, din punct de vedere al datelor centralizate atat de catre ASF cat si de UNSAR.  De ce nu a continuat cresterea subscrierilor in piata de asigurari? Pentru ca nu a avut sustenabilitate si resurse de crestere. Daca tinem cont numai de asigurarile generale se observa ca piata este in continuare dependenta de segmentul auto si din ce in ce mai mult de asigurari de locuinte, unde trei sau patru companii se concentreaza doar pe volume de subscrieri la cel mai mic pret, potrivit Wall-Street.ro

Batoux, Coca-Cola: Companiile si-au resetat afacerile. Urmeaza un nou ciclu de investitii

Stephane Batoux, general manager al Coca-Cola HBC Romania si Moldova - cel mai mare producator de bauturi racoritoare de pe piata locala, spune ca cea mai mare provocare a companiilor si a guvernelor in aceasta perioada este cresterea increderii consumatorilor.  „Nu vad schimbari majore in 2014. As paria pe 2015 si cred ca acesta este anul in care PIB-ul Romaniei va con­ti­nua sa creasca, dar va reveni si increderea consumatorilor, va creste puterea de cumparare, ceea ce va aduce consumatorii inapoi nu doar pe piata bauturilor raco­ritoare, ci in toata piata“, a declarat Batoux intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Cum este mai avantajos sa te finantezi: prin credit, obligatiuni sau listare la bursa?

Daca o companie doreste sa se finanteze cu o anumita suma de bani, din punctul de vedere al costurilor efective platite pentru obtinerea respectivei finantari listarea pe piata de capital reprezinta cea mai buna optiune, urmata de emisiunea de obligatiuni corporative, iar creditul bancar are cel mai ridicat cost, potrivit unei analize a Broker Cluj, scrie  ZF.

Furnizorii de internet din Europa ar putea fi obligati sa blocheze accesul la site-urile de torrente

Furnizorii de internet din Europa ar putea fi obligati sa blocheze accesul la site-uri care contin fisiere fara drepturi de autor, cum ar fi torrentele, a declarat avocatul general al Curtii Europene de Justitie, Pedro Cruz Villalon.  Cu toate acestea, orice blocare a unui site va trebui sa fie foarte punctuala, dandu-se asigurari ca e blocat accesul numai la fisierele fara drepturi de autor si ca orice alt site va putea fi accesat fara nicio problema, arata Gandul.info

Francezii sunt “tot mai pesimisti” in legatura cu propria economie 

Franta este “tot mai pesimista” asupra situatiei economice nationale decat restul tarilor din zona euro. Aceasta reiese dintr-un sondaj al Comisiei Europene, citat de BBC. Increderea consumatorilor francezi a scazut puternic in noiembrie, ceea ce reflecta “asteptari sumbre in privinta situatiei economice, a somajului si a economiilor facute in urmatoarele 12 luni”, se mai arata in document. Activitatile de business au scazut in noiembrie din cauza costurilor mari cu forta de munca si a lipsei reformelor, ambele lucruri avand consecinte asupra exporturilor. Mai mult, economia Frantei a inregistrat un declin in trimestrul al treilea de anul acesta. In schimb, optimismul in restul zonei euro este in crestere.

Argentina isi apara petrolul cu noi legi care trimit la inchisoare exploratorii straini 

Insulele Falkland, numite si Malvine, creeaza din nou dispute aprinse, de data aceasta din cauza petrolului. Teritoriu britanic de peste mari, acestea sunt revendicate de Argentina, inca de la independenta sa, in 1810. Acum, guvernul argentinian si-a intensificat masurile prin care vrea sa tina la distanta companiile britanice ce foreaza in zona, scrie The Guardian. Directorii acestor firme, in cazul in care se sustrag noilor reglementari, risca inchisoarea de pana la 15 ani, in timp ce companiile vor avea de platit amenzi de 100 milioane de lire sterline, suma echivalenta a 1,5 miloane de barili de petrol. In plus, Argentina va avea dreptul sa interzica persoanelor si firmelor in cauza accesul pe teritoriul tarii, precum si confiscarea echipamentului si a hidrocarburilor extrase ilegal. Neintelegerile dintre cele doua tari a dus in 1982 la ceea ce azi numim “Razboiul Malvinelor”, care a insemnat doua luni de conflicte armate.