Chinezii ii invita pe romani sa echilibreze deficitul balantei comerciale cu produse agricole

Noi am prezentat Chinei standuri cu vinuri, sunca, razboaie de tesut, eugenii si ceapa, ei au adus laptopuri, tablete si walkie-talkie rezistente la apa.  Li Keqiang, premierul Chinei, a anun­tat ieri la Palatul Parlamentului ca direc­tiile de dezvoltare in perioada ur­ma­toa­re cu Europa Centrala si de Est sunt im­por­tul de produse agricole din regiune, in­ves­titia in pro­iecte de infrastructura si furni­zarea aferenta de echipamente si tehnologii. Totusi, legaturile slabe intre companiile cu capital romanesc si administratie si-au spus cuvantul si in organizare. Si din speech-ul pre­mie­rului Ponta a rezultat aceeasi lipsa de conec­tare cu mediul de business romanesc.  China a venit cu tehnologie, in timp ce Ponta a prezentat standul firmelor cu vin, lactate si produse din carne.  „Nu este nicio problema ca niciunul din cei prezenti nu exporta inca in China. De asta i-am adus aici. 40 de companii roma­nesti si 250 de firme din China vor stabili acum contacte. Vom avea un atasat pe agricultura in China. Este important ca abia acum dam drumul la exportul de carne in China“, a spus ministrul agriculturii Daniel Constantin, noteaza ZF.

PepsiCo face un milion de pungi de snackuri pe zi in fabrica Star Foods de langa Bucuresti. Aproape 20% din productie pleaca la export

La cativa kilometri sud-est de Bucuresti, in localitatea Popesti-Leordeni, PepsiCo si-a „intins“ pe trei hectare un imperiu de productie cu 288 de angajati. Aici se fabrica pe opt linii de productie chipsurile Lay’s, brandul de pufuleti si pop-corn Star si snackurile Krax. Cel mai lung si complicat pare procesul de productie al chipsurilor. In cat timp ajunge un cartof sa fie curatat, feliat, uscat, prajit, sarat si ambalat in aceasta fabrica? Cornel Toader, plan manager al diviziei Snacks in cadrul PepsiCo, spune ca procesul de productie al unei pungi de chipsuri, de la intrarea cartofilor pe banda si pana la ambalare, dureaza 40 de minute, scrie ZF.

Cum deconteaza clientii datoriile firmelor de asigurare?

Societatile care isi concentreaza afacerile in jurul politei RCA datoreaza sume importante catre alti asiguratori. O parte a acestor datorii sunt disputate deja in instante.  Situatia regreselor este una dintre principalele probleme pe agenda societatilor de asigurare care domina piata politelor auto,  generand discutii aprinse in intalnirile la nivel de conducere executiva. Este vorba de datorii de zeci de milioane de lei pe care cei mai importanti jucatori din piata CASCO le au de recuperat de la asiguratorii care isi construiesc afacerile in jurul politei RCA. De unde vin aceste datorii semnificative? O parte a soferilor loviti in accidente rutiere aleg, din diverse motive, sa-si repare masina utilizand polita CASCO, fara a mai astepta ca societatea care a emis RCA catre soferul vinovat sa achite respectiva reparatie, scrie Capital.

SIF-urile ar putea primi unda verde sa se cumpere intre ele

Societatile de investitii financiare, celebrele SIF-uri care au aparut la inceputul anilor ‘90, cand au preluat 30% din economia nationala, au cerut ASF saelimine restrictiile care le impiedica sa-si cum­pere una alteia actiunile, iar o decizie in acest sens ar pu­tea fi luata curand, potrivit unor surse din piata familiare cu aceste discutii.  Conform regulamentelor in vigoare, SIF-urile nu au voie sa-si cumpere actiunile intre ele, desi toate celelalte fonduri de investitii locale pot sa investeasca in alte fonduri similare, potrivit ZF.

Joburile disponibile pentru care nu se bate nimeni

In timp ce pentru unele joburi in vanzari, IT sau marketing se bat si 3.000 de candidati pe un loc, exista domenii care nu atrag multi doritori. Capital scrie ca in ultimele trei luni, joburile cu cei mai putini candidati au provenit din sectorul public/ administrativ, din cel al achizitiilor si din agricultura. 

Liber la obligatiuni ipotecare in Romania. Titlurile vor putea fi tranzactionate si pe bursa

Bancile vor putea emite obligatiuni cu activ suport credite garantate cu ipoteca imobiliara dupa ce Banca Nationala a Romaniei a aprobat proiectul de initiativa legislativa care permite acest lucru, a declarat Cristian Stefan, directorul Directiei de Reglementare si Autorizare al BNR, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Alpha Bank, ARB si BNR, scrie Wall-Street.ro

"Lipscaniul va fi in cativa ani cel mai bun loc din Bucuresti unde sa fii ca retailer. Intrebarea este in cati ani"

In urma cu mai putin de un deceniu, centrul istoric al Bucurestiului era dominat de caini fara stapan, cladiri daramate si oameni fara locuinta. Astazi, zona este ocupata de circa 200 de baruri, restaurante si cafenele si este vizitata zilnic de 3.000-4.000 de consumatori. Desi e o zona de petrecere a timpului liber, a inceput sa faca pasi mici si catre atragerea marilor re­taileri, fie ei de moda, cos­metice sau elec­troIT, primii care au venit deja fiind Adidas si H&M. Cei mai multi retaileri se plang insa ca spatiile nu sunt renovate, iar proprietarii nu vor sa reduca nivelul chiriilor care ajunge si la 70-100 de euro pe metru patrat pentru spatiile mici. "Centrul vechi al Bucurestiului a atras deja comert de fashion si are potential sa devina un pol de retail, insa trebuie balansat pretul chiriilor cu spatiul oferit. Suntem deja in discutii cu proprietarii de spatii insa oferta este redusa. Mai mult, exista o perioada lunga de tatonare intre cerere si oferta", spune Violeta Luca, directorul exe­cutiv al Flanco, al doilea cel mai mare retailer de electroIT de pe piata locala dupa cifra de afaceri pe 2012 de 137 de milioane de euro, arata ZF.

Seful OMC avertizeaza: Intelegerea pentru comertul global este in pragul prabusirii, am putea pierde 1trilion dolari 

Seful Organizatiei Mondiale a Comertului, Roberto Azevedo, avertizeaza ca mult asteptata intelegere comerciala globala s-ar putea afla in pragul colapsului, relateaza BBC. Comentariile lui Azevedo au venit dupa ce membrii OMC nu au reusit sa se puna de acord asupra unui document care trebuia prezentat luna viitoare ministrilor de comert.  Intelegerea, prima de acest fel de la infiintarea organizatiei, ar fi putut adauga un trilion de dolari la economia mondiala, deci nesemnarea sa duce la pierderi uriase. Azevedo sustine ca negocierile au fost date peste cap de faptul ca membrii "au incetat sa mai ia decizii politice dificile". "Asta este ceea ce ne-a impiedicat sa ajungem la o concluzie", adauga directorul general.

Bitcoin are parte de propriile reduceri de Black Friday 

Comunitatea Birtcoin se pregateste de o runda de cumparaturi, dupa ce si-a organizat propriul eveniment de black friday, scrie CNN Money. Sute de comercianti se vor alatura “Bitcoin Friday”, pe 29 noiembrie, punand in vanzare practic orice, de la brazi de Craciun, pana la haine si domenii de Internet. Bitcoin Friday mai include telefoane necodate, bilete de avion, ori reviste care ofera reduceri la abonamente. In hora au intrat inclusiv site-urile de online dating. "Companiile bune care chiar inteleg tehnologia si potentialul Bitcoin s-au alaturat", spune Holmes Wilson, de la Fight for the Future, o organizatie care sprijina Bitcoin Friday.

Obamacare ar putea sa nu faca fata valului de aplicanti de pe ultima suta de metri 

Americanii trebuie sa se grabeasca sa isi puna la punct asigurarile de sanatate. Acestia mai au la dispozitie trei saptamani sa isi aleaga un plan medical, inainte ca proiectul Obamacare sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014, noteaza Market Watch.  Desi lumea a avut, teoretic, destul timp la dispozitie sa faca acest lucu pana acum, cei mai multi au lasat aceasta grija pe ultima suta de metri, riscand sa aglomereze birourile caselor de asigurari in luna decembrie. Procesarea aplicatiilor ar putea dura astfel mai mult decat in mod normal, mai ales ca nici site-ul oficial al guvernului dedicat, HealthCare.gov, nu functioneaza tocmai la parametri normali. Analistii se tem ca platforma nu va face fata valului de cereri de pe ultima suta de metri, cauzand intarzieri si mai mari. Data limita pentru depunerea aplicatiilor este 23 decembrie.