25 de ani degeaba? In 1990, Romania a desfiintat liceele industriale. Astazi, sunt considerate „salvarea“ pentru piata muncii. Dar cine plateste pentru aceste erori care au subminat economia?

In toamna anului 1989, Sorin P. intrase intr-a IX-a, la clasa de matematica-fizica a unui liceu industrial dintr-un oras din Moldova. Restul claselor a IX-a, de la B la F, erau de mecanica. In afara de diploma de bacalaureat, absolventii aveau la incheierea clasei a XII-a si un certificat de sudor. "Tin minte ca am facut in primul trimestru doua sau trei saptamani de practica la un atelier mecanic. Din clasa a X-a, liceul a devenit teoretic, cu clase de matematica-fizica, de chimie-biologie sau de filologie. Nu mai erau necesari sudorii", spune Sorin.  Astazi insa, este in mare voga revenirea la acest model „dual“ de dinainte de 1989 – teorie plus pregatire pentru o meserie inca din liceu. Intrebarea este: de ce in 1990 invatamantul industrial era considerat rau, iar astazi a devenit din nou bun, scrie ZF.

Cei trei tineri din spatele imaginii online a lui Klaus Iohannis vor sa transforme in business succesul de la prezidentiale

Cum transformi intr-un business succesul campaniei online de la alegerile prezidentiale?  Radu Negulescu are 27 de ani. E serios si corect imbracat. A inceput sa castige bani singur dinainte de a avea buletin si si-a infiintat in primul an de facultate firma care a ajuns anul acesta in topul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe. Ioan are 36 de ani, este cel mai in varsta. Este creativul din grup si un antreprenor care petrece cateva luni pe an prin lume. Vlad are 35 de ani, este tipul hipsterului care vorbeste putin despre importanta lucrurilor pe care le face. Gandeste repede, zambeste mult, este entuziast si cumva introvertit, noteaza Business Magazin.

Romanii au luat cu asalt casele de schimb valutar. Tranzactiile cu franci s-au triplat

Explozia cursului francului elvetian a fortat romanii sa mearga la casele de schimb valutar, astfel ca tranzactiile cu moneda elvetiana au crescut semnificativ fata de perioada anterioara, operatiunile ajungand la unele case chiar sa se tripleze, potrivit unui reportaj ZF realizat in centrul Capitalei.

TOP 300 Capital: Mircea Lucescu revine in clasamentul celor mai bogati romani

Mircea Lucescu, unul dintre cei mai buni antrenori romani de fotbal, are o avere estimata intre 22-25 milioane de euro, conform editiei de anul trecut a TOP 300 Cei mai bogati romani. Familia Lucescu a mai fost prezenta in clasament in anul 2010, cu o avere intre 17-19 milioane de euro, dupa care a luat o decizie radicala - fara afaceri in Romania, noteaza Capital.

Harta exporturilor de masini produse in Romania in 2014. Unde au ajuns Daciile de la Mioveni si Ford Bmax-urile craiovene

Exporturile romanesti sunt puse in miscare de industria auto. Cei doi producatori de masini din tara noastra au mare succes in Europa.Vanzarile Dacia, de pilda, pe pietele externe, au crescut anul trecut cu aproape 20% si au depasit pragul istoric de o jumatate de milion de automobile vandute, informeaza stirileprotv.ro

Investitii 2015: De ce un castig anual pe bursa de 10% este "noul 30%" 

La nivel de asteptari, multi investitori au ramas ancorati in perioada pre-criza, cand investitiile in actiunile companiilor romanesti aduceau randamente de 30%, uneori chiar si 50%, a declarat, in cadrul emisiunii Wall-Street 360, Nicu Grigoras, director front office in cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest. De ce totusi ar trebui ca un investitor sa se adapteze la noua realitate, unde un castig de 10% poate fi considerat ca fiind semnificativ. 

Cum poate fi construita mai ieftin Comarnic-Brasov. "Pentru suma vehiculata, o singura institutie se poate pronunta: DNA"

Fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a prezentat luni, la Gandul LIVE, o solutie pentru construirea autostrazii Comarnic-Brasov, astfel incat drumul sa nu mai ajunga la un pret de aproape 8,4 miliarde de euro in cei 26 de ani de operare.

Sefa FMI avertizeaza asupra consecintelor restructurarii datoriilor Greciei

Christine Lagarde avertizeaza Grecia ca vor fi consecinte daca datoriile vor fi restructurate dupa alegeri. "In termeni generali, eforturile colective sunt binevenite, dar in acelasi timp o datorie este o datorie, este un contract", a declarat Lagarde intr-un interviu pentru The Irish Times, noteaza ekhatimerini.com.

Iesirile de capital din Rusia au crescut de 2,5 ori anul trecut, la 151 miliarde dolari 

Iesirile nete de capital din Rusia, provocate de criza ucraineana si deprecierea rublei, au crescut anul trecut de 2,5 ori, la 151 miliarde de dolari, potrivit datelor Bancii Rusiei, care spera la o revenire la calm in 2015, transmite AFP, citata de Mediafax.