Tranzactia anului pe piata bancara: Banca Transilvania „plateste“ pentru Volksbank 600 mil. euro. Austriecii „pierd“ un miliard de euro

Expune­rea Volksbank pe operatiunile din Romania - linii de credit, depozite si capital - se invarte in jurul a 1,6 mld. euro. Viena, a venit la Banca Transilvania cu propunerea surprinzatoare de a cumpara Volksbank Romania, entitate de care Volksbank Austria voia sa scape deoarece sustinerea operatiunilor de la Bucuresti devenise mult prea costisitoare si nu mai dorea sa injecteze bani, scrie ZF.

Cat costa intretinerea marilor malluri din Romania

Liberalizarea pietei de energie si gaze, cumulata cu eficientizarea costurilor de administrare si competitia din piata, conduce la o tendinta de scadere a facturilor de intretinere a marilor centre comerciale, care se ridica anual la peste 45 mil. euro, noteaza Capital.

Un corporatist de 29 de ani si-a facut o afacere de 1.000.000 de euro in timp ce muncea noua ore pe zi pentru o multinationala

Tinerii din multinationale isi deschid propriile afaceri in paralel cu jobul de la noua la sase. Unul dintre ei este Laurian Sandru, 29 de ani, un tanar cu un program ceva mai diferit fata de altii de varsta lui. De la 9 la 6 isi petrece timpul intr-una din cladirile de birouri din Piata Operei din Bucuresti, ca business analyst la ING. Dupa sase seara, vinde scaune, saltele si echipamente de securitate. Si vinde de un milion de euro. A mers inca de la inceput cu ambele joburi, de angajat si de antreprenor, si si-a organizat programul astfel incat sa isi separe clar vietile, scrie Business Magazin.

Benzina, la minimul ultimilor trei ani

Litrul de benzina se poate cumpara cu 5,52 de lei, la fel ca in octombrie 2011, dupa ce in mai putin de jumatate de an pretul barilului s-a prabusit cu 40% de la maximul de 115 dolari din iunie.  Pentru Romania, o tara net importatoare de petrol, acest lucru inseamna o factura energetica mai mica in 2014 cu circa 350 mil. $, potrivit estimarilor ZF, dar Petrom deja a anuntat ca-si va revizui bugetul de investitii.

Statul se plange de evaziunea fiscala, dar la birtul satului te uiti degeaba la cardul bancar. Daniela Budurea, sefa Western Union pentru Romania si Bulgaria, propune o solutie simpla

Statul se plange ca nu poate sa scape de evaziunea fiscala, dar in acelasi nu face nimic pentru extinderea platilor electronice sau pentru cresterea gradului de bancarizare. Cata vreme in mediul rural nu vei putea sa iti cumperi o cafea cu un card bancar, iar statul isi plateste ajutoarele sociale in cash, problema evaziunii este o lupta cu morile de vant. Sefa Western Union pentru Romania si Bulgaria, Daniela Budurea, vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre solutiile la indemana autoritatilor pentru combaterea evaziunii, despre potentialul pe care il are segmentul mobile si despre banii trimisi acasa de romani.

Marele Bluf: abia acum se vede rostul fantomei South Stream - sa anuleze proiectul Nabucco

Rusii si-au atins scopul. Au blufat la o miza incredibil de mare cu South Stream. Toata Europa a crezut ca are careul de asi in mana si si-a aruncat cartile pe masa. Out! Nabucco, conducta care ar fi trebuit sa reduca dependenta Occidentului de gazele rusesti, a fost anulata acum un an pentru ca nu mai avea sens, credeau europenii, sa aduci gaze de la Marea Caspica pe un traseu prin sudul continentului, scrie Sorin Paslaru in ZF.

Miliardarul Niculae si-a bagat in insolventa jumatate din imperiul industrial: "Sa vedem ce poate sa-mi ia statul"

Amurco Bacau, Nitroporos Fagaras si Ga Pro Co Savinesti au intrat, una cate una, in insolventa, in ultimele sase luni. Insolventa a fost ceruta chiar de proprietarul lor, Ioan Niculae, scrie economica.net

Medvedev, despre deprecierea rublei: Nu trebuie sa ne lasam prada isteriei 

Premierul rus a cerut rusilor puternic afectati de deprecierea rublei sa aiba rabdare, asigurandu-i ca moneda, in prezent subevaluata, isi va reveni, relateaza AFP, citata de Mediafax. Rubla s-a depreciat in acest an cu 40% fata de dolar si cu o treime fata de euro. "Nu trebuie sa ne lasam prada isteriei, trebuie sa ne inarmam cu rabdare si sa vedem cum au evoluat astfel de situatii in trecut. In 2008-2010, cand rubla s-a depreciat puternic, o parte din populatie s-a ingramadit la casele de schimb valutar, pentru a converti rublele in alte monede, dar in final rubla s-a apreciat", a afirmat Medvedev.

Porsche a epuizat o editie limitata a supermasinii 918 Spyder, de 845.000 de dolari

918 Spyder este cel mai scump model al Porsche, care costa 845.000 de dolari. Producatorul auto german a epuizat o editie limitata a supermasinii, majoritatea fiind cumparate de americani, 297 de automobile, relateaza Bloomberg. Cei din Germania si China au achizitionat aproximativ 100 in fiecare din cele doua tari.  Productia automobilului hibrid de 845.000 de dolari a fost limitata la 918 unitati pentru a scoate in evidenta exclusivitatea masinii si a brandului.

FMI: Ucraina ar putea avea nevoie de finantare suplimentara de 15 miliarde de dolari

FMI a identificat un necesar de finantare suplimentara a Ucrainei de 15 miliarde de dolari, pe langa programul de 17 miliarde de dolari convenit cu autoritatile de la Kiev, institutia avertizand guvernele occidentale ca deficitul trebuie acoperit in urmatoarele saptamani, pentru evitarea colapsului. Calculele FMI scot in evidenta situatia grava in care se afla economia ucraineana si costul implicat de sprijinul acordat autoritatilor de la Kiev, care se confrunta cu separatistii rusi din estul tarii, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.