Surpriza pe final de an: costul leilor a ajuns la un minim istoric, ziua Z pentru pamantul Romaniei: cum se vor vinde terenurile catre straini si romanul care revolutioneaza industria auto mondiala
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Surpriza pe final de an. Costul leilor a ajuns la un minim istoric. Scad ratele la credite
Dobanda la care bancile se imprumuta in lei pe termen de trei luni de pe piata monetara (reflectata de indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de pret in contractele de credite de retail in lei) a ajuns la un nou minim istoric, de 2,5%/an, ceea ce inseamna rate mai mici de anul viitor pentru debitorii ale caror rate variabile urmeaza sa fie ajustate in perioada urmatoare. Fata de ultima ajustare a dobanzilor, la sfarsitul lunii septembrie, indicatorul Robor la 3 luni este in scadere cu trei sferturi de punct procentual, ceea ce ar urma sa se reflecte intr-o scadere cu circa 100 de lei a ratei lunare la un credit ipotecar de valoare medie. Majoritatea bancilor urmeaza sa ajusteze costul creditelor cu dobanda variabila la sfarsitul acestei luni, scrie Ziarul Financiar.
Ziua Z pentru pamantul Romaniei. Parlamentul decide azi cum se vor vinde terenurile catre straini
Proiectul de lege privind masurile de reglementare a vanzarii-cumpararii de terenuri agricole de catre persoane fizice se discuta astazi in procedura de urgenta in Camera Deputatilor. De la 1 ianuarie 2014, cetatenii straini vor putea cumpara teren in Romania, pe persoana fizica. Un act normativ mult asteptat de catre investitorii straini, in contextul in care de la 1 ianuarie 2014 strainii persoane fizice vor avea dreptul sa cumpere pamant in tara noastra. Mai mult, ca urmare a intrarii in vigoare a acestei legi organice, in Romania va aparea o noua institutie-Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (AARPF)-care va lua fiinta prin desfiintarea Agentiei Domeniului Statului cu scopul de a gestiona procesul de vanzare-cumparare de terenuri. Proiectul a fost adoptat de Senat in sedinta din 9 decembrie si inregistrat o zi mai tarziu la Camera Deputatilor pentru dezbatere. In acest caz, Camera Deputatilor este Camera decizionala, noteaza www.economica.net.
Un start-up romanesc din IT a reusit sa obtina o finantare de 80.000 dolari in SUA
Cosmin Ciobanu, un antreprenor local din industria IT, a obtinut o finantare de 60.000 de dolari de la incubatorul american de start-up-uri Blackbox pentru dezvoltarea aplicatiei mobile Octonius, care reuneste toate fisierele utilizatorului stocate in cloud intr-un singur loc. Ciobanu a reusit sa intre in Blackbox Connect, un program creat special pentru start-up-urile in IT din afara SUA prin care fondatorii acestora sunt invitati sa petreaca doua saptamani in Silicon Valley pentru a cunoaste si a colabora cu antreprenori si investitori din intreaga lume. Start-up-ul Octonius a fost apoi ales in programul Blackbox Accelerator in care fondatorii start-up-urilor sunt sustinuti timp de un an pentru a dezvolta compania. Astfel, Ciobanu a primit in total 80.000 de dolari, 60.000 de dolari de la Blackbox si 20.000 de dolari de la Google, fonduri de care dispune pentru suport de lucru, sediu, servere si alte servicii, potrivit Ziarului Financiar.
Farmacistii, ingroziti de deschiderea pietei
Daca acum vi se pare ca numarul farmaciilor concureaza cu cel al cazino-urilor sau al cabinetelor dentare, din 2015, farmaciile vor fi si mai numeroase, pentru ca piata se va deschide complet, odata cu eliminarea criteriului demografic. «Deschiderea pietei pentru infiintarea farmaciilor va fi un dezastru pentru sistemul farmaceutic din Romania», se plange vicepresedinta Colegiului Farmacistilor, Clara Popescu. Pe ce se bazeaza afirmatiile sale? Jucatorii mari din retailul farmaceutic autohton „se bat“ pe un numar limitat de licente care permit infiintarea farmaciilor, pentru ca numarul unitatilor este corelat, conform legii, cu numarul de locuitori. De altfel, acesta a ramas singurul criteriu, dupa ce la presiunea lanturilor mari a fost scos criteriul geografic, care cerea o distanta minima intre unitati. Si acest ultim control asupra acestei piete care s-a extins in ultimii ani ar putea disparea la sfarsitul lui 2014, cu efecte rasunatoare in piata, scrie www.capital.ro.
Romanul care revolutioneaza industria auto mondiala: inventia sa reduce consumul de carburant cu 15%
Romanul Corneliu Birtok-Baneasa este laureat international pentru inventiile care l-au pozitionat in topul celor mai recunoscuti cercetatori in industria auto. Corneliu Birtok-Baneasa este recunoscut la nivel mondial pentru crearea si omologarea prototipului filtrului de aer supraaspirant inversat, care are performanta de a reduce consumul de carburant cu pana la 15%. Nascut la Deva, inventatorul Corneliu Birtok-Baneasa si-a descoperit atractia pentru automobile si mecanica auto din copilarie, cu ocazia participarii la cursuri de aeromodele si la curse de karting. A gasit mereu o placere in repararea si imbunatatirea bicicletelor prietenilor sai, iar mai tarziu a masinii tatalui, fiind condus tot timpul de dorinta de perfectionare si dobandind prin munca asidua o intelegere tot mai mare a sistemelor de motorizare, scrie Business Magazin.
Azerii de la SOCAR s-ar putea implica in privatizarea Oltchim
Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a discutat cu vicepresedintele companiei petroliere azere SOCAR, David Memedov, si cu ambasadorul Azerbaijanului in Romania, Farid Abdinbayov, "aspecte privind posibila" participare la privatizarea combinatului chimic Oltechim Ramnicu-Valcea (OLT). "In cadrul intalnirii au fost discutate aspecte privind posibila participare a companiei azere la privatizarea combinatului Oltchim", a anuntat Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Oltchim, relateaza www.wall-street.ro. Oltchim este in insolventa din ianuarie 2013. Statul a infiintat, in aceasta luna, firma Oltchim SPV, care controleaza activele Oltchim, si care va fi scoasa la vanzare in 3 februari anul viitor. Activele Oltchim sunt evaluate la 305,24 milioane de euro.
Australia este pe cale sa devina “o superputere in domeniul energetic” pana in 2017
Un raport al Morgan Stanley prevede ca exporturile de gaze vor elimina deficitul de cont curent al tarii, pentru prima oara un ultimii 40 de ani, noteaza The Telegraph. Drept urmare, Australia urmeaza sa devina o superputere globala, datorita gazelor exportate. “Exporturile de gaz natural lichefiat (LNG) din Australia ar putea fi urmatoara revolutie”, se arata in raport. In document se vorbeste despre o crestere uriasa in productia de LNG, care ar trebui sa transforme economia tarii. Australia ar depasi astfel, conform estimarilor, performanta Qatarului, devenind cel mai mare exportator de LNG pana la mijlocul lui 2017, desi initial cele mai fericite prognoze in acest sens dadeau ca sigur abia anul 2030.
Deficit record al productiei de cacao, pe fondul consumului excesiv de ciocolata
Furnizorii de cacao se indrapta catre cel mai lung deficit de cacao din ultimele cinci decenii, concomitent cu o crestere a cererii pentru ciocolata, in Asia, informeaza Bloomberg. Astfel, nevoia de cacao va depasi in viitoarele 12 luni, incepand cu octombrie, cu 70.000 de tone productia obtinuta. Analistii sustin ca deicitul va continua pana in 2018, marcand cea mai lunga perioada de acest fel de cand a inceput sa se tina evidenta datelor, in 1960. Un alt efect al acestei situatii este ca preturile ar putea creste cu 15%, pana la 3.200 de dolari pe tona, pana la sfarsitul lui 2014, potrivit mediei estimarilor a 14 comerciati intervievati intr-un sondaj realizat de Bloomberg. Cu toate acestea, vanzarile globale de produse din ciocolata sunt asteptate sa creasca anul viitor cu 2,1%, stabilind un nou record, de 7,3 milioane de tone.
Google a cumparat o companie care dezvolta roboti sub forma de animale
Gigantul din IT a cumparat Boston Dynamics, o companie cunoscuta pentru dezvoltarea unor roboti ultra rapizi, sub forma de animale, si care are legaturi puternice cu armata Statelor Unite, relateaza CNN Money. Fondatorul Boston Dynamics, Marc Raibert, a confirmat achizitia pentru CNN Money: “Suntem incantati si abia asteptam sa ducem robotica la un nou nivel, facand parte din echipa de soc a Google”, a declarat acesta. Google si-a demonstrat de ceva timp intentiile de a patrunde mai mult in sfera roboticii, sub indrumarea lui Andy Rubin, cel responsabil cu dezvoltarea platformei Android pe smartphone-uri. De fapt, motorul de cautare a mai cumparat inca sapte firme din aceeasi categorie in ultimele sase luni, dar a tinut totul sub tacere, prevestind insa o “revolutie robotizata”.
Cerere fara precedent pentru monedele de argint, in 2013
Scaderea puternica a preturilor la aur si argint la inceputul anului a declansat o cerere fara precedent, ce s-a reflectat categoric in vanzarea monedelor de argint. Monetaria Statelor Unite ale Americii, dar si cea Canadiana au raportat vanzari extrem de mari ale acestor monede, scrie Forbes. Victor Thianpiriya, strateg la ANZ Research, spuna ca nu este suprins de acest lucru. Una dintre explicatiile gasite de Thianpiriya este faptul ca, pe langa scaderea preturilor, ce a atras cumparatorii, in India, spre exemplu, restrictiile asupra importurilor de aur, de la mijlocul lui 2013, au dus la o reorientare a clientilor spre argint. Vanzarile monetariei SUA au atins un nou record la mijlocul lui Noiembrie, depasind 40.000 de milioane de dolari.
Pe acelasi subiect: