Lectia crizei de la Bank of Cyprus pentru transparenta pietei bancare: romanii nu citesc atent nici contractele de depozit

Criza de la Bank of Cyprus Romania, sucursala a bancii cu acelasi nume din Cipru, pentru a carei salvare au fost se¬chestrati banii deponentilor, a reanimat o discutie mai veche de pe piata locala privind transparenta bancilor, atentia cu care clientii citesc contractele si gradul de constientizare a diferentelor dintre o banca si alta, scrie Ziarul Financiar in editia electronica.

In 2010 sistemul a fost zdruncinat de Ordonanta 50 privind creditarea persoanelor fizice, care a provocat revelatia ca prea putini clienti stiu ce au semnat atunci cand au luat un credit – atat din vina bancilor care au recurs inclusiv la clauze abuzive, cu conditii prezentate in mod inselator, cat si a superficialitatii clientilor in general. Acum, discutia s-a mutat pe zona depozitelor: BNR insista ca a atras atentia de mai multe ori asupra diferentei dintre statutul bancilor care opereaza in regim de sucursala si bancile care sunt filiale, in timp ce unii clienti de sucursala sustin ca diferentierea nu s-a facut in mod clar in comunicarea publica si in cerintele de transparenta aplicate sucursalelor. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu sustinea saptamana trecuta ca „scrie mare de tot acolo (in contractul de depozit) ca sumele sunt garantate pana la 100.000 de euro – sunt garantate de fondul din Cipru (nu stiu cum se numeste) – si dedesubt este semnatura deponentului“, noteaza ZF.

Analiza: Cine controleaza lumea

„Cand a venit criza, limitarile serioase ale modelelor economice si financiare existente au devenit imediat evidente”. „Exista de asemenea, convingerea, pe care o impartasesc, ca o stiinta economica proasta sau simplista si prea increzatoare a ajutat la crearea crizei”, spune James Glattfelder, in cadrul unei conferinte sustinute de TED, conferinta care a fost vizualizata pe site-ul Ted.com de peste 600.000 de utilizatori, relateaza Capital.ro. Primul citat e de la Jean-Claude Trichet de pe vremea cand era guvernator al Bancii Centrale Europene. Al doilea citat este de la capul Autoritatii de Servicii Financiare din Marea Britanie. Vor ei sa zica faptul ca nu intelegem sistemele economice care guverneaza societatile noastre moderne? Mai rau: „Cheltuim miliarde de dolari in incercarea de-a intelege originea universului in timp ce inca nu intelegem conditiile unei societati stabile, unei economii functionale sau ale pacii.”

La pranz cu seful Adama: "Daca cineva cade de pe cal, a doua oara tot pe el il aleg sa calareasca, pentru ca stie sa cada"

A ramas singurul strain din Adama, companie pe care o conduce intr-o perioada deloc facila. Insa lui Andreas Holler ii plac provocarile si are o cultura a esecului foarte sanatoasa. Rolul sau de manager este in viziunea sa acela de a acorda incredere oamenilor din echipa, de a-i delega pentru ca experienta de viata este cel mai bun MBA, scrie Wall-Street.ro.
Andreas Holler a povestit cate ceva despre inceputurile sale in imobiliare si despre prima experienta de business in Romania, ca furnizor de prosoape pentru Mobexpert, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street.ro. Membru al boardului executiv al Adama, Holler nu are o misiune usoara, dar isi asuma rolul calm caracteristic austriecilor. Si-a format deja o echipa de manageri romani, alaturi de care va coordona activitatea firmei, pe baza unui plan care include noi investitii in 2013. Atragerea talentelor din Romania este o prioritate in cadrul companiei dupa preluarea de catre austriecii de la Immofinanz de la proprietarii israelieni. “Am incercat ca in toate pozitiile cheie sa punem romani la Adama”, a explicat managerul.

Cel mai scump apartament din lume se vinde cu 280 milioane de dolari, jumatate din valoarea Castelului Bran  

Apartamentul, inca la stadiul de proiect, va fi construit la ultimul nivel al unei cladiri turn cu locuinte de lux, din Monaco. Potrivit specialistilor, penthouse-ul va fi scos pe piata la pretul de 280 de milioane de dolari, devenind astfel cel mai scump din lume, informeaza Incont.ro. Schitele proiectului Odeon Tower din Monaco arata o locuinta pe cinci niveluri, ce va beneficia de un spatiu de 3.300 de metri patrati. Proiectul include si o piscina Infinity cu o cascada. Fred Schiff, unul dintre agentii de marketing de la Knight Frank, ce se ocupa de Odeon Tower, a declarat pentru CNBC ca pretul penthouse-ului este pur speculativ. S-a luat in considerare spatiul locuintei si costurile apartamentelor din cladire, al caror pret incepe de la 85.000 de dolari pe metru patrat.

Unde prefera romanii sa se cazeze atunci cand pleaca in concediu

Aproape 67% dintre romanii care merg in vacante in tara se cazeaza la parinti, bunici, rude sau prieteni, 9% stau in locuinte particulare inchiriate si sub 21% innopteaza in hoteluri si pensiuni, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) transmise de Mediafax.ro. "Turistii romani prefera in vacante cazarea la parinti, bunici, rude sau prieteni. Ca si in anii anteriori, in 2012 s-a mentinut constanta preferinta turistilor romani privind modalitatea de cazare in cadrul calatoriilor pentru vacante, 66,8% dintre acestia preferand cazarea la parinti, bunici, rude sau prieteni. Aceasta preferinta poate fi datorata faptului ca unul din scopurile calatoriilor de vacanta este vizitarea prietenilor si rudelor", potrivit INS.
In ordine, urmeaza cazarea in hoteluri si pensiuni, in proportie de 20,7%, si cea in locuinte particulare cu chirie, cu o pondere de 9,1%.

"Este normal ca la tine in tara sa te duci si sa stai la parinti sau bunici in weekend-uri sau vacante. In Bucuresti, din doua milioane de oameni, un milion sunt din provincie. Daca unul este din Constanta si vrea sa mearga la mare, n-o sa stea la hotel, ci la parinti", a afirmat Alin Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), citat de Mediafax.ro. Dincolo de cei care se duc de placere la parinti si rude, sunt si romani care nu isi permit o vacanta la hotel.

Bancile primesc unda verde pentru executari silite. Ce se va intampla cu preturile imobilelor

Guvernul vrea sa lase bancilor libertatea de a continua executarile silite si a dat aviz nefavorabil unui proiect care propunea doi ani de gratie celor care nu isi mai pot plati ratele, informeaza Stirileprotv.ro. De obicei, bancile amana cat pot executarea silita, pentru ca iau mai putin pe case decat ar fi datoria clientilor cu probleme. In plus, un val de executari ar duce preturile imobilelor si mai jos. Intre timp, numarul caselor executate silit si scoase la vanzare a crescut. Executarile silite se fac deja la preturi mult sub cele din tranzactiile obisnuite.

De exemplu, un duplex de 100 metri patrati, cu patru camere, situat la etajele 8 si 9 intr-un bloc aflat in zona Unirii, a fost vandut prin executare silita la pretul de 83.400 de euro. Acesta a fost pretul la a doua licitatie, redus cu 25 la suta fata de pretul initial. In schimb, un altul aproape identic este scos acum la vanzare pe piata imobiliara, dar nu prin executare silita, la un pret de 171.000 euro, potrivit Stirileprotv.ro.

Guvernul de la Lisabona face eforturi uriase sa evite un nou bailout

Portugalia se straduieste sa evite cererea unui al doilea ajutor extern, desi, asemenea Irlandei, a primit o extindere a termenului de plata pentru datoria deja existenta, scrie Financial Times. Decizia va fi luata astazi, in cadrul unei intalniri a ministrilor de Finante din zona euro, care va avea loc la Dublin. Portugalia incearca din rasputeri sa atinga tintele de deficit bugetar, desi se confrunta cu o recesiune puternica. Micul stat european ar trebui sa faca rost de mult mai multi bani in urmatorii doi ani, dupa incheierea programului de bailout, programat in iulie 2014. Cu toate astea, potrivit unui document ajuns in atentia cotidianului britanic Financial Times, liderii europeni considera ca “in acest moment, accesul pe piata al Portugaliei poate fi considerat cel mult limitat si oportunist”. Astfel, Guvernul de la Lisabona ar trebui sa stranga 14 miliarde de euro anul viitor si alte 15 miliarde in 2015, in conditiile in care, inainte de criza strangea, in medie, intre 10 si 12 miliarde de euro pe an.

Cipru are nevoie de si mai multi bani pentru a evita falimentul

Ministrii de Finante din zona euro se intalnesc vineri ca sa puna la punct ultimele detalii cu privire la bailoutul acordat Ciprului. Potrivit BBC, micul stat insular ar avea nevoie de mai multi bani decat se estimase initial. In cadrul intalnirii de la Dublin, oficialii vor discuta si despre felul in care Guvernul de la Nicosia isi poate mari aportul la imprumutul acordat de FMI si UE. Pentru a se salva, tara are nevoie de 23 miliarde de euro, insa bailoutul asigura doar 10 miliarde dintre acestia. Initial, se crezuse ca Cipru va avea nevoie, per total, de numai 17,5 miliarde, insa, ultimele rapoarte arata ca cipriotii trebuie sa atraga alte 6 miliarde de euro, in plus fata de cat estimasera la inceput. Joi, un purtator de cuvant de la Nicosia a confirmat ca se va lua in discutie vanzarea unei parti din rezervele de aur ale tarii. “Guvernul cipriot a inaintat mai multe variante, printre care si aceasta”, a declarat Christos Stylianides, intr-o conferinta de presa, noteaza BBC.