Guvernul pregateste calendarul mega-investitiilor chinezesti: se potriveste socoteala din Casa Poporului cu cea din targ?

Guvernul vrea sa faca pasi concreti care sa duca la inceperea proiectelor de investitii stabilite cu inaltii demnitari chinezi la sfarsitul anului trecut cu ocazia Summit-ului China-ECE de la Palatul Parlamentului. O parte din investitiile in domeniul energetic sunt insa puse sub semnul intrebarii de catre analisti, care considera ca degeaba Romania va produce mai mult daca nu are cui sa vanda la preturi atractive. Preturile sunt si pe buzele agricultorilor care ar urma sa livreze anual milioane de capete de ovine, porcine si bovine in China. Majoritatea proiectelor de investitii convenite cu China vizeaza sectorul energetic, noteaza www.wall-street.ro.

Omul care a strans 1,8 mld. lei de la romani pentru investitii

Dragos Neacsu, 48 de ani, directorul general al Erste Asset Management, a reusit sa atraga anul trecut 1,8 miliarde de lei de la investitori in fondurile mutuale pe care le administreaza. El a urcat activele administrate de la 100 milioane de lei la aproape 6 miliarde de lei in cei sase ani la carma, tragand in sus toata piata de fonduri mutuale in ani grei de criza. El administreaza fondul Erste Bond Flexible, cel mai mare fond mutual din Romania, cu active de 5,6 mld.lei, din care 2 mld. lei sunt investiti in titluri de stat. Fondul este printre cei mai mari investitori locali in titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor, potrivit Ziarului Financiar.

Primarul din Busteni face, din Bahamas, planul pentru Autostrada Zapezii: „O inauguram cu Madonna”

Focurile de artificii de o ora la deschiderea circulatiei pe Orastie-Sibiu la cateva zile dupa ce constructorii au incins gratarele in tunel sunt nimic: primarul din Busteni, Emanoil Savin, isi da cuvantul ca o va aduce pe Madonna in concert, doar sa vada masini pe autostrada Comarnic-Brasov. Pana atunci insa, edilul viseaza din Bahamas la drumul zapezii, unde a plecat in concediu, enervat, spune el, de nebunia de dupa Sarbatori. „Si o sa plec in fiecare an, de acum incolo. Ati vazut ce e pe DN1. Imi vine sa dau o hotarare de consiliu local sa interzic traficul pe DN1”, spune el, convins ca, daca autostrada nu se face, ”s-au curatat cu totii, pleaca cu totii”, scrie www.gandul.info.

Fondatorul unei mari banci din Romania a luat o teapa imobiliara

Iosif Pop, fondatorul si creierul Bancii Transilvania, a fost pagubit de o familie de clujeni intr-o schema imobiliara clasica. Pop le-a imprumutat bani pentru un proiect imobiliar prin intermediul Imocredit, una din societatile din grupul sau Imofinance, iar investitorii au intrat in faliment la finalul anului trecut. Asemenea multor romani cuprinsi de febra imobiliara din 2007, sotii Marcel si Rodica Marina din Cluj-Napoca au pus bazele unui ansamblu rezidential in comuna clujeana Floresti. Pentru a demara afacerea, cei doi investitori s-au imprumutat de la Imocredit, un IFN ce face parte din grupul financiar infiintat de Iosif Pop in 2003, dupa ce a parasit conducerea Bancii Transilvania, scrie www.capital.ro.

Cea mai surprinzatoare tranzactie de inchiriere a anului: Seful eMag preia Pavilionul H ca sa faca cea mai mare berarie din estul Europei

Iulian Stanciu (eMag) impreuna cu alti doi antreprenori romani vor sa investeasca 2,5 milioane de euro in Pavilionul H, celebrul centru comercial din Parcul Herastrau detinut de Puiu Popoviciu si Radu Dimofte, pentru a face o berarie. Unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria IT, Iulian Stanciu, care este directorul general si unul dintre actionarii eMag, impreuna cu Vlad Dumitru si Ioana Iancu au inchiriat cladirea Pavilionului H din parcul Herastrau pentru a deschide „cea mai mare berarie din estul Europei“, cu 1.500-2.000 de locuri, noteaza Ziarul Financiar.

Financial Times lauda Romania pentru politica economica

Un expert in piete emergente al unei banci internationale lauda Romania pentru politica sa economica din ultimii ani, pe blogul Financial Times. Tarile europene in curs de dezvoltare se descurca foarte bine in materie de emisiuni noi de eurobonduri in 2014, cu emisiuni de 2 miliarde de euro la 10 ani de la Polonia, de un miliard de euro la 7 ani de la Letonia si 2 miliarde de euro - unul la 10 ani si unul la 30 de ani - de la Romania, noteaza Timothy Ash, seful departamentului de cercetare a pietelor emergente al Standard Bank, pe blogul Financial Times, citat de www.economica.net.

Muncitorii romani au incins Parlamentul European. Ce drepturi au imigrantii in UE si de ce se vrea limitarea liberei circulatii

Libera circulatie a muncitorilor, cu accent pe romani si bulgari, a provocat, miercuri, discutii dure in PE, unii europarlamentari pledand pentru impunerea unor restrictii, in timp ce altii au criticat pozitiile xenofobe si au prezentat contributia lucratorilor mobili la economiile tarilor gazda, scrie Mediafax. In deschiderea dezbaterii, Dimitrios Kourkoulas, din partea Consiliului, a declarat ca libera circulatie este un drept fundamental in UE, "insotit insa de obligatii si datorii". El a respins plangerile unor state membre privind "abuzurile" la sistemele sociale, amintind ca, potrivit studiilor, "cetatenii europeni se duc in alte tari UE pentru a munci, si nu pentru a primi beneficii sociale".

reteta patronilor de restaurant pentru profituri sigure. De ce e o idee proasta sa comanzi vin la pahar

Suntem obisnuiti sa vedem, in meniurile restaurantelor, preturi de peste 10-15 lei pentru un pahar de vin, pe cand o sticla intreaga este doar de doua-trei ori mai scumpa. De ce sunt insa preturile atat de mari? Patronii restaurantelor stiu ca vanzarea vinului la pahar aduce un profit urias. Chelnerii stiu si ei ca e mai usor sa vinzi un pahar decat o sticla intreaga, clientul avand mai putine optiuni. Daca doriti sa consumati un singur pahar, atunci este alegerea dumneavoastra. Dar daca iesiti la masa cu un prieten, atunci este mult mai rentabil sa comandati o sticla, ne sfatuieste Business Magazin.

Ultimatum de la Marea Britanie: UE trebuie sa se reformeze, altfel ne-am putea retrage

Europa trebuie sa puna piciorul in prag, UE trebuie sa se reformeze, in caz contrar exista riscul iesirii Marii Britanii prin referendumul promis pana in anul 2017. Avertismentul vine din partea ministrului britanic al Finantelor, George Osborne, scrie Daily Mail. Europa trebuie sa taie din beneficiile prea mari pe care le acorda, avertizeaza Osborne. Potrivit acestuia, sumele pe care tarile din Europa le acorda sub forma de ajutoare sociale reprezinta jumatate din totalul acordat de intreaga planeta. “Uniformizarea reglementarilor in zona euro este necesara pentru supravietuirea monedei unice; protejarea drepturilor statelor UE care nu sunt in zona euro este necesara pentru pastrarea pietei unice", a insistat Osborne.

7 milioane de romani au conturi pe Facebook

Numarul de conturi romanesti din Facebook a atins 7 milioane, in crestere cu 25% fata de ianuarie 2013. 1,4 milioane apartin utilizatorilor din Bucuresti, potrivit Facebrands.ro."Facebrands.ro si Facebrands PRO, serviciile de monitorizare si analiza a activitatii pe Facebook in Romania, au intregistrat miercuri cifra de 7.000.000 utilizatori romani de Facebook. Numarul de utilizatori romani ai Facebook a crescut in anul 2013 cu 25%, crestere apropiata fata de 2012, cand a atins 27%, in timp ce in 2011 numarul lor a urcat cu 83%", se arata intr-un comunicat al Facebrands.ro.  Capitala are cei mai multi utilizatori ai retelei Facebook in Romania, 1,43 milioane.

Sefa Yahoo! il concediaza pe directorul de operatiuni Henrique de Castro. Compania continua sa cada

Sefa Yahoo!, Marissa Mayer, l-a concediat pe directorul de operatiuni Henrique de Castro, dupa doar 14 luni de la preluarea postului, in incercarea de a aduce compania pe crestere, au declarat surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg. Intr-o scrisoare catre angajati, Mayer a anuntat ca va renunta la Castro, dupa mai bine de jumatate de an de conflicte intre cei doi, au mai spus sursele citate. Mayer, care a preluat sefia Yahoo! in iulie 2012, se straduieste sa reinventeze portalul, adaugand noi produse sau redesenandu-le pe cele vechi, cum ar fi serviciul de mail, insa competitia cu Google si Facebook este tot mai acerba. Veniturile companiei au continuat sa scada, anul trecut, cu 1%, iar estimarile pentru anii viitori sunt de crestere timida cu 3%.

Apple va plati 32.5 mil. dolari parintilor ai caror copii au descarcat aplicatii neautorizate

Apple va inapoia clientilor cel putin 32,5 milioane de dolari, in urma unei intelegeri cu Comisia pentru Comert din SUA, dupa ce multi partinti s-au plans ca o serie de aplicatii au putut fi descarcate de copiii lor, fara a fi necesar acodul acestora, trezindu-se astfel cu facturi uriase. Autoritatile au cerut, de asemenea, gigantului american sa-si schimbe politica, astfel incat copiii sa nu poata descarca aplicatii din AppStore decat cu consimtamantul parintilor. “Intelegerea este o victorie pentru consumatorii care au avut de suferit din cauza facturarii incorecte a celor de la Apple. Nu poti sa-ti pui clientii sa plateasca pentru ceva ce nu au autorizat”, a spus sefa Comisiei, Edith Ramirez. Apple a fost acuzata ca nu foloseste un sistem de parole pentru descarcarea aplicatiilor, astfel incat accesul copiilor la AppStore sa fie restrictionat, scrie BBC News.