Povestea romancei care detine toata productia de fire de argint din lume

Tanara Alina Pantazi-Sturdza este proprietara singurei companii din lume ce detine firul de argint.  Nepoata a printului Sturdza, a urmat exemplul acestuia in ceea ce priveste afacerile si succesul in acest domeniu. Acum 11 ani, Alina Sturdza infiinta, alaturi de printul Dimitrie Sturdza, o companie de vanzari directe, Capra Nera, prin care comercializeaza sute de produse pentru aproape toate categoriile de la accesorii si sanatate pana la textile si produse cosmetice.  Compania vinde peste 357 de produse, sub trei branduri distincte: Capra Nera, marca de textile, Alive, marca de produse terapeutice si Deesse-marca de cosmetice a DEESE AG. Productia se realizeaza in proportie de 80% de catre DEESSE AG in Elvetia, iar restul in unitati ale partenerilor din Franta, Germania, Austria si Israel. Ce face unica compania Alinei Sturdza este tocmai faptul ca detine cea mai mare rezerva de fir de argint din lume, dar si monopol. In 2010, Capra Nera detinea 200 de tone de fir de argint, cu o nota de plata de 2 milioane de euro, scrie Business Magazin.

AVAS cere de la Musat & Asociatii despagubiri de 8,7 mil. $ in celebrul dosar Nobel Ventures

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, fosta AVAS, solicita casei de avocatura Musat & Asociatii suma de 8,7 milioane de dolari intr-un dosar deschis la Tribunalul Bucuresti, care va avea urmatorul termen de judecata chiar astazi, 7 iunie.  Banii reprezinta „prejudiciul cauzat ca urmare a neindeplinirii obligatiei“ de a promova in instanta un litigiu impotriva grupului american Noble Ventures, in cadrul unei actiuni mai largi care a inclus o disputa la Tribunalul ICSID de la Washington cu o valoare de 350 de milioane de dolari. Casa de avocatura condusa de Gheorghe Musat, unul dintre cei mai puternici avocati de business din Romania, a asistat AVAS in perioada 2001-2005 intr-un arbitraj intentat de grupul american care isi adjudecase Combinatul Siderurgic Resita in urma procesului de privatizare. In 2001, Noble Ventures, care era reprezentata de americanul John Michael McNutt, s-a adresat Curtii de Arbitraj a Bancii Mondiale, acuzand statul roman de nerespectarea Tratatului Bilateral de Investitii incheiat intre SUA si Romania - dosar ce a tinut la acea vreme prima pagina a ziarelor si s-a soldat cu anularea priva­tizarii cu americanii si vanzarea combinatului catre grupul rus TMK. In urma procesului, care s-a soldat cu o decizie complet favorabila statului roman, auto­ritatile au suportat cheltuieli de judecata de 8,9 milioane de dolari, suma apropiata daunelor pretinse in prezent de la Musat, scrie ZF.ro

EXCLUSIV stirile PROTV. Harta lui Dragnea. Primul desen cu noile regiuni si capitale ale Romaniei

Ministrul Liviu Dragnea, invitat la Dupa 20 de ani, alaturi de Cristian Hostiuc (ZF.ro), Claudiu Pandaru (Gandul.info) si Cristian Leonte, a desenat in premiera harta cu regiunile si capitalele Romaniei regionalizate, in aplicatia www.stirileprotv.ro. Vicepremierul a specificat clar ca aceasta harta nu este una finala, ci reprezinta optiunile sale de moment, pentru www.stirileprotv.ro. In viziunea "cetateanului" Liviu Dragnea, care a bifat, pe langa cele 8 zone administrative, si resedintele acestora, Constanta si Tulcea ar trebui sa formeze o regiune, iar Sibiul sa fie capitala Transilvaniei Centrale, in dauna Brasovului. 

Cocor renunta la lux si incearca sa atraga tinerii la cumparaturi

Centrul comercial Cocor din mijlocul Capitalei, care dupa un proces de renovare ce a costat aproape de 25 de milioane de euro a vrut in anul 2010 sa se impuna ca o destinatie de lux, incearca acum sa se repozitioneze ca proiect pentru tineri, cu cinematograf, terasa pe acoperis, centru de fitness, magazine cu articole sportive si supermarket la subsol.    Actionarii Cocor au recrutat-o in august 2012 pe Catalina Toaxen, manager care in perioada 2009-2012 a facut parte din echipa de conducere a mallului Sun Plaza si care are misiunea de a repozitiona proiectul ale carui rezultate sub asteptari au determinat anul trecut initierea unui dosar de executare silita de catre BCR, banca ce a finantat renovarea centrului comercial, noteaza ZF.

La pranz cu managerul de 25 de ani al Springtime: Am inceput sa lucrez la 15 ani. Vindeam hot dog in gara  

A inceput sa lucreze la Springtime de cand avea 15 ani, iar initial a fost trimis in gara sa vanda hot dog. A preparat si vandut de-a lungul anilor shaorma si pizza, pentru ca abia mai apoi sa ajunga in zona corporate a afacerii, controlata de familia sa. Anul acesta, Maissam Mrad, 25 de ani, a preluat managementul Springtime, unul dintre business-urile familiei. “Nu am avut voie sa vin la birou pana nu trec prin toate raioanele. Am stat mai mult la marketing, domeniu in care am facut si studii. Sunt in continuare foarte implicat in marketing”, povesteste Maissam Mrad, care este si specialist in mancarurile de la Springtime. “Nu este produs pe care sa nu stiu sa-l pregatesc”. “Familia noastra crede in Romania si am continuat sa dezvoltam businessul anii acestia. Am deschis o fabrica de 4 mil. euro, in continuare sunt hoteluri noi, nicidecum nu ne gandim cum sa facem sa restrangem activitatea, pentru ca toate proiectele sunt pentru viitor”, spune Maissam Mrad.  In ceea ce priveste Springtime, declara ca perioada nu favorizeaza dezvoltarea, dar ca pe de alta parte este o chestiune necesara pentru brand. “Avem un plan de francize, nu neaparat in viitorul foarte apropiat de cateva luni”, scrie WallStreet.ro

S-a dat startul celei de-a 61-a reuniuni a Grupului Bilderberg, unde se discuta in secret problemele lumii. Unul dintre participanti, guvernatorul Mugur Isarescu

A inceput in Marea Britanie cea de-a 61-a reuniune a Grupului Bilderberg, un bastion formidabil de putere si influenta inconjurat de secrete si teorii ale conspiratiei din care fac parte conducatorii celor mai mari banci si companii din lume, lideri de state, politicieni si sefi de banci centrale. Unul dintre ei este guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Ariile de interes de anul acesta includ nationalismul si po­pu­lismul, problemele Africii, raz­boiul cibernetic si politicile UE. Discutiile sunt informale si de aceea sunt adesea inconjurate de o aura de mister. Ele sunt vazute ca opor­tunitatea suprema de „socia­lizare“ fara obligatii intre liderii lumii politice, economice si finan­ciare, scrie ZF.

Topul creditelor overdraft pe cardul de salariu

Overdraft-ul reprezinta in prezent un credit chiar mai ieftin decat imprumutul de nevoi personale, in plus, conditiile de acordare sunt mai permisive, in special datorita conventiei dintre banca si angajator.  Cel mai bine se vede acest lucru la BRD, care are cel mai bine cotat overdraft. Practic, gratie intelegerii dintre BRD si angajatori, salariatii pot primi sume de 9 ori mai mari decat salariul lor cumulat (cu al sotului sau sotiei). Cele mai multe banci acorda un overdraft de maximum 6 salarii (individuale), iar cele mai prudente acorda doar 3 salarii. Atentie insa, flexibilitatea overdraftului, care consta in achitarea obligatorie doar a dobanzii la suma trasa, poate aduce cu sine costuri mult mai mari decat un credit de nevoi personale, scrie Capital.

Scandal. FBI are acces la serverele Google, Facebook si altor site-uri

Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) si FBI au acces la serverele a noua giganti americani in domeniul Internetului, intre care Microsoft, Yahoo!, Google si Facebook, pentru a supraveghea activitati in strainatate, au dezvaluit Washington Post si The Guardian. Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat in domeniul informatiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agentia de spionaj NSA si societati in domeniul Internetului.  Programul secret, numit "PRISM", functioneaza incepand din 2007 si permite NSA sa se conecteze la serverele firmelor, printr-un portal, cu scopul de a consulta informatii despre utilizatori despre care exista elemente ce permit sa se creada "in mod rezonabil" ca se afla in strainatate, totul fara vreo ordonanta din partea justitiei.  Legea americana ii protejeaza pe cetateni de o supraveghere fara ordonanta, insa persoanele din afara teritoriului american nu beneficiaza de aceasta protectie si pot sa fie spionate in mod legal. Potrivit The Guardian, NSA poate sa consulte "e-mailuri, convorbiri video si audio, inregistrari video, fotografii, conversatii pe Skype, transfer de fisiere, detalii de pe retele de socializare si altele".

China si Europa risca un razboi comercial 

Producatorii de vin din Burgundia, Champagne si Bordeaux au un lucru in comun cu firmele chinezesti de telecomunicatii si cu producatorii de panouri solare. Potrivit CNN Money, toate cele trei industrii sunt pe punctul de a fi implicate intr-un razboi comercial intre China si Uniunea Europeana, ce ar putea duce la cresterea preturilor la aceste bunuri. In prima faza, cei mai afectati au fost producatorii de panouri solare. Comisia Europeana a anuntat saptamana aceasta ca va impune tarife provizorii pe acest tip de produse care vin de pe continentul asiatic, din cauza practicilor folosite de chinezi, acuzati ca au preturi de dumping. La mai putin de 24 de ore de la decizie, China a anuntat o investigatie proprie asupra importurilor de vinuri din Europa, o afacere de 763 milioane de euro anual. In plus, in luna mai, UE a transmis ca are suficiente probe sa inceapa o ancheta asupra furnizorilor de servicii telecom din China. Ramane de vazut cum se va solutiona acest conflict gata sa izbucneasca si daca acestea vor fi singurele ramuri afectate.

Un pas important pentru independenta Cataloniei. Regiune va avea proprii reprezentanti la UNESCO

Catalonia va avea proprii reprezentanti in cadrul UNESCO, pe probleme specifice, independent de cei din delegatia spaniola, titreaza Catalan News Agency. Intelegerea a fost initial discutata cu oficialii spanioli si se refera la puterea pe care guvernul catalan vrea sa o aiba, ca regiune autonoma. Artur Mas, presedintele guvernului catalan, a semnat saptamana aceasta acordul cu UNESCO, prin care Cataloniei i se permite sa aiba aiba propria reprezentare in cadrul organizatiei. Cu toate acestea, documentul vorbeste despre o situatie temporara, si nu de una permanenta, asa cum este in cazul provinciei canadiene Quebec. Mas sustine ca acest lucru se va intampla si in regiunea catalona, si singurul motiv pentru care caracterul permanent nu a fost deja aprobat este opozitia spaniola. Presedintele guvernului este insa multumit de schimbarile adoptate pana in prezent, spunand ca reprezinta un pas inainte.

Nestle si Mars sunt acuzate de manipularea preturilor la ciocolata 

Autoritatile din Canada acuza Nestle si Mars, alaturi de o retea de distribuitori independenti, de conspiratie la manipularea pretului la ciocolata, noteaza BBC. Reprezentantii Biroului Concurentei din Ottawa au declarat ca au descoperit probe care sugereaza ca cei doi giganti din domeniul alimentar si-au impus propriile preturi pe piata, ajutati de anumiti distribuitori. “Suntem decisi sa ii investigam cu atentie pe toti cei care se implica in activitati necompetitive, ce au consecinte negative grave asupra consumatorilor canadieni. Manipularea preturilor este o infractiune serioasa si acuzatiile depuse astazi demonstreaza ca Biroul Concurentei este determinat sa opreasca asemenea practici in tara”, a declarat John Pecman, comisar in cadrul organizatiei. Reprezentantii Mars Canada au anuntat ca se vor apara cu toate armele in acest proces, dar au refuzat sa comenteze mai mult subiectul.