"Podul" transatlantic. Obama anunta zona de liber schimb intre UE si SUA, spatiul care ar grupa doi giganti si peste 800 de milioane de consumatori
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Ziarul Financiar: Cei mai bogati 16.000 de romani pe care se bat bancherii au 3,7 mld. euro in depozite
16 milioane de romani au depozite de 28 mld. euro, iar 0,1% din acestia au 3,7 mld. euro in banci, adica in medie 220.000 de euro de persoana. Aproape 16.500 de persoane aveau la sfarsitul anului tre¬cut depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulata de 16,2 miliarde de lei (echivalentul a 3,7 mld. euro) potrivit celor mai recente date publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor.
Depozitele bancare sunt garantate in cazul falimentului institutiei de credit doar in limita a 100.000 de euro, riscul pentru sumele care depasec acest plafon fiind asumat integral de catre client. Numarul deponentilor care au in cont sume de peste 100.000 de euro a crescut cu 30% in ultimii doi ani, dar volumul total al depozitelor a scazut cu echivalentul a 200 mil. euro, astfel ca valoarea medie a unui depozit s-a redus de la peste 300.000 de euro la circa 225.000 de euro. Aceasta inseamna ca o parte din clienti si-au impartit economiile in depozite mai mici pentru a intra sub schema de garantare, in timp ce altii au ales plasamente mai profitabile.
Capital: Prima aplicatie creata in Romania cu sanse reale sa cucereasca lumea
Romanii sunt buni la IT, toata lumea stie lucrul acesta, dar niciunul nu a creat o aplicatie atat de interesanta pentru smartphone-uri cu care sa cucereasca planeta. O echipa formata din trei romani si-au propus tocmai acest lucru, iar aplicatia se numeste iRewind. Bogdan Manoiu, 33 ani, Andrei Pitis, 40 de ani si Mihai Nicolescu, 39 ani sunt oamenii din spatele iRewind, o aplicatie prin care iti poti inregistra evolutiile sportive sub forma unor clipuri video filmate din unghiuri diferite, pe care le poti vedea apoi direct pe smartphone-ul tau. Aplicatia a fost lansata in tara noastra pe partia de la Clabucet sosire, in parteneriat cu Orange Romania. Cei trei au gandit aplicatia si compania in sine sa fie globala sau deloc.
Incont.ro: Romanii din nordul tarii, care vor sa ajunga mai repede pe litoral, ar putea sa-si vada visul implinit peste doi ani
Oficialii au de gand sa largeasca ultima bucata din centura Capitalei, care va fi si cea mai scumpa. Fiecare kilometru din cei 11 kilometri renovati va costa aproape patru milioane de euro. Banii se vor duce pe exproprieri, dar si pe amenajarile suplimentare din zona. Multi dintre cei care vin din nordul tarii si vor sa-si continue drumul spre mare prefera sa traverseze Bucurestiul si sa stea la toate semafoarele decat sa mearga, asa cum se intampla in orice capitala europeana, pe centura. De ce se intampla asa? Soferii vin cu 70 de kilometri la ora pe DN1, continua cu aceeasi viteza pe centura renovata si se proptesc in zona Voluntari, pe o bucata cu o singura banda pe sens, plina cu gropi. E o portiune de 11 kilometri care a ramas nemodernizata.
Wall-Street.ro: Record sumbru: patru ani de scadere. Pana si Grecia ne bate la investitii straine
Mult asteptatul indicator al investitiilor straine directe a fost proclamat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Diagnosticul este insa tragic: tendinta de scadere a ISD-urilor nu s-a oprit, valoarea acestora ajungand la minimul ultimilor patru ani si, asa cum releva datele Wall-Street.ro, chiar si Grecia ne-a depasit la nivelul investitiilor straine atrase. Investitiile straine directe au atins un maxim de aproape 9,5 miliarde euro in 2008, dupa care a urmat un declin abrupt pana la valoarea de 1,6 miliarde euro de anul trecut. Dupa cum sperau guvernantii si analistii, 2012 trebuia sa fie anul de cotitura in privinta ISD-urilor, insa trendul de inversare nu s-a confirmat. Scenariul mai pesimist ar fi ca interesul investitorilor pentru Romania sa fi scazut aproape de zero, iar valoarea acestora sa ramana pentru mai multi ani la cote derizorii.
Stirileprotv.ro: Interviu exclusiv cu Mircea Cartarescu. Care este viitorul cartilor in era tabletelor
Este doar o chestiune de timp pana cand o sa dam cu totul mirosul cartii abia iesite de la tipografie, pentru o tableta. Deja scriitorii si editorii incep sa imbratiseze tehnologia si ne surprind tot mai des cu evenimente in spatiul virtual. George Buhnici a vrut sa obtina un autograf, pe cea mai recenta carte a lui Mircea Cartarescu. Scriitorii dau autografe pe tableta si le trimit fanilor pe mail. Incet, dar sigur, cartile isi schimba cerneala. Trec de la tipar, la versiunea electronica. Mircea Cartarescu este primul scriitor din Romania care da semnatura cu dedicatie pe tableta. Dedica autograful, iar apoi il trimite pe mail cititorului, impreuna cu cartea electronica. "Mi se pare ca onlin-eul in virtualitatea sa are ceva ce nu este in viata obisnuita. E o mare sansa pentru cartea tiparita. Eu cred ca cartea electronica nu este moartea cartii scrise, ci o sansa care i se da", spune Mircea Cartarescu.
Bloomberg: "Podul" transatlantic. Obama anunta negocieri privind o zona de liber-schimb intre UE si SUA
Presedintele american Barack Obama a anuntat marti seara lansarea negocierilor intre Statele Unite si Uniunea Europeana privind instaurarea uneia dintre cele mai importante zone de liber-schimb din lume. Considerat de cativa ani, un acord de liber-schimb americano-european a capatat un nou avant de la sfarsitului lui 2011, dupa un nou esec al negocierilor internationale realizate sub egida Organizatiei mondiale a Comertului (OMC). Procesul trebuie totusi lansat formal la nivel politic pentru ca discutiile sa intre in miezul problemei. In discursul sau, Obama nu a dat alte detalii cu privire la spatiul economic care ar grupa doi giganti economici si peste 800 de milioane de consumatori. Bugetul, modificarile climatice si situatia Coreei de Nord s-au aflat, printre altele, printre principalele puncte abordate de presedintele Barack Obama in discursul despre Starea Natiunii sustinut in Congresul Statelor Unite.
CNN: Plecarea Papei schimba cursul campaniilor electorale in Italia
Decizia Papei Benedict al XVI-lea de a abdica din functie, pentru prima oara in ultima oara in ultimii 600 de ani in istoria Bisericii Catolice, a luat prin surprindere autoritatile italiene. Urmarile acestui gest vor afecta cu siguranta situatia economica si politica din Italia, noteaza CNN. Luni, imediat dupa anuntul facut de Suveranul Pontif, obligatiunile Italiei au atins un nou varf, dar nu se stie inca in ce masura acest lucru este legat de decizia papala. Italia se afla deja intr-un moment tensionat, tara urmand sa organizeze in curand alegeri parlamentare, iar schimbarile de la Vatican nu fac decat sa arunce si mai multa incertitudine asupra situatiei politice si economice.
Decizia Papei Benedict al XVI-lea de a abdica din functie, pentru prima oara in ultima oara in ultimii 600 de ani in istoria Bisericii Catolice, a luat prin surprindere autoritatile italiene. Urmarile acestui gest vor afecta cu siguranta situatia economica si politica din Italia, noteaza CNN. Luni, imediat dupa anuntul facut de Suveranul Pontif, obligatiunile Italiei au atins un nou varf, dar nu se stie inca in ce masura acest lucru este legat de decizia papala. Italia se afla deja intr-un moment tensionat, tara urmand sa organizeze in curand alegeri parlamentare, iar schimbarile de la Vatican nu fac decat sa arunce si mai multa incertitudine asupra situatiei politice si economice.
Financial Times: Reformele de pe piata muncii din Europa incep sa se vada
Daca industria auto este un barometru pentru progresul si reforma economica din Europa, atunci Spania se afla intr-o pozitie avantajoasa. Reprezentantii firmei japoneze de automobile Nissan au declarat saptamana trecuta ca vor investi 130 de milioane de euro in fabrica lor din Barcelona, pentru a produce 80.000 de automobile pana in 2014. Decizia niponilor vine dupa ce producatorii Ford, Renault si Volkswagen au anuntat miscari similare pe piata spaniola. Tara a devenit una atractiva pentru producatorii auto, datorita costurilor de munca scazute.
BBC: Donatiile, metoda inediata de revigorare a economiei din Tara Galilor
“Magazinul de gratuitati”, asa cum este numit in prezent, este ideea nastrusnica a locuitorilor din Wrexham, Tara Galilor, de a revigora economia locala. Buticul este condus de grupul de voluntari “Free Economy Wrexham”. Clientii sunt invitati sa-si aleaga ce doresc dintr-o serie de obiecte second-hand, donate de oameni de rand. Consumatorii pot face insa, la randul lor, donatii in schimbul bunurilor achizitionate. Banii stransi vor fi directionati catre proiectele din comunitate. “Oamenii fericiti au tendinta de a cumpara mai mult, asa ca efectul este unul pozitiv asupra restului magazinelor din zona”, explica profesorul Gareth Harvey, de la Glyndwr University.
Wall Street Journal: Apple se apara in scandalul rezervelor financiare
CEO-ul Apple, Tim Cook, a luat pozitie in scandalul in care compania americana este acuzata de unul dintre actionari ca are rezerve financiare prea mari si ca nu profita de acest lucru. Cook numeste procesul intentat de mogulul David Einhorn drept “o mascarada”. Einhorn este de parere ca politica Apple nu este conforma cu legislatia Comisiei de Schimb si de Securitate a SUA. In prezent, corporatia are deja nenumarate procese deschise. “Mi se pare ciudat ca suntem dati in judecata pentru ceva ce este in avantajul actionarilor. Cred ca am folosi mai bine resursele daca ne-am dedica timpul si banii unei cauze care sa merite”, a declarat Cook marti, in cadrul unei conferinte pe tehnologie care a avut loc in San Francisco. In prezent, Apple dispune de 137 miliarde de dolari, o crestere semnificativa fata de 98 de miliarde, cat avea in martie 2012. Desi domina piata de smartphone-uri si tablete, actiunile companiei au scazut in ultima perioada, fiind cu 35% mai mici fata de recordul absolut inregistrat in septembrie 2012.
Daca industria auto este un barometru pentru progresul si reforma economica din Europa, atunci Spania se afla intr-o pozitie avantajoasa. Reprezentantii firmei japoneze de automobile Nissan au declarat saptamana trecuta ca vor investi 130 de milioane de euro in fabrica lor din Barcelona, pentru a produce 80.000 de automobile pana in 2014. Decizia niponilor vine dupa ce producatorii Ford, Renault si Volkswagen au anuntat miscari similare pe piata spaniola. Tara a devenit una atractiva pentru producatorii auto, datorita costurilor de munca scazute.
BBC: Donatiile, metoda inediata de revigorare a economiei din Tara Galilor
“Magazinul de gratuitati”, asa cum este numit in prezent, este ideea nastrusnica a locuitorilor din Wrexham, Tara Galilor, de a revigora economia locala. Buticul este condus de grupul de voluntari “Free Economy Wrexham”. Clientii sunt invitati sa-si aleaga ce doresc dintr-o serie de obiecte second-hand, donate de oameni de rand. Consumatorii pot face insa, la randul lor, donatii in schimbul bunurilor achizitionate. Banii stransi vor fi directionati catre proiectele din comunitate. “Oamenii fericiti au tendinta de a cumpara mai mult, asa ca efectul este unul pozitiv asupra restului magazinelor din zona”, explica profesorul Gareth Harvey, de la Glyndwr University.
Wall Street Journal: Apple se apara in scandalul rezervelor financiare
CEO-ul Apple, Tim Cook, a luat pozitie in scandalul in care compania americana este acuzata de unul dintre actionari ca are rezerve financiare prea mari si ca nu profita de acest lucru. Cook numeste procesul intentat de mogulul David Einhorn drept “o mascarada”. Einhorn este de parere ca politica Apple nu este conforma cu legislatia Comisiei de Schimb si de Securitate a SUA. In prezent, corporatia are deja nenumarate procese deschise. “Mi se pare ciudat ca suntem dati in judecata pentru ceva ce este in avantajul actionarilor. Cred ca am folosi mai bine resursele daca ne-am dedica timpul si banii unei cauze care sa merite”, a declarat Cook marti, in cadrul unei conferinte pe tehnologie care a avut loc in San Francisco. In prezent, Apple dispune de 137 miliarde de dolari, o crestere semnificativa fata de 98 de miliarde, cat avea in martie 2012. Desi domina piata de smartphone-uri si tablete, actiunile companiei au scazut in ultima perioada, fiind cu 35% mai mici fata de recordul absolut inregistrat in septembrie 2012.
Mai multe despre:
#revista presei#stiri financiare
Pe acelasi subiect: