Cel mai scazut nivel de finantare bancara externa, inregistrat de la inceputul crizei in 2008. Bancile straine au taiat peste 3 mld. euro din liniile de finantare in ultimul an

Romania a trecut de pericolul unor retrageri dezordonate ale finantarilor bancare, insa tendinta de reducere a expunerilor e evidenta.  Finantarile externe primite de bancile din Romania au coborat la sfarsitul primului trimestru din acest an sub pragul de 20 de miliarde de euro, marcand cel mai scazut nivel inregistrat de la inceputul crizei in 2008.  Dincolo de declaratiile oficiale de angajament fata de piata locala, datele statistice publicate de BNR indica pentru ultimul an o accelerare a procesului de subtiere a liniilor de finantare acordate din exterior bancilor locale: in martie 2013 pasivele externe ale sistemului bancar romanesc insumau 19,9 miliarde de euro, cu 3,2 miliarde de euro mai putin decat in martie 2012, scrie ZF.

Leul a sters toate pierderile suferite anul trecut ajutat de investitiile straine in titluri de stat. Revenirea a intrecut toate asteptarile

Aprecierea „remarcabila“ a leului despre care vorbea joia trecuta guvernatorul BNR Mugur Isarescu a confirmat vineri inainte de paste, cursul coborand chiar pe pragul de 4,30 lei/euro pe care nu-l mai vizitase de la sfarsitul lui 2011.  Leul a facut la sfarsitul saptamanii un pas mare de crestere sustinut de sentimentul pozitiv propagat pe piete dupa decizia BCE de reducere a dobanzii de referinta la euro la un nou minim istoric de 0,5%. BNR s-a abtinut din nou de la o decizie similara, contrar miscarilor facute in ultimul an de bancile centrale din alte tari din regiune, insa guvernatorul Isarescu a preanun­tat in premiera apropierea unui ciclu de scadere a dobanzii-cheie pentru lei. Dupa ce presedintele Traian Basescu a avansat scenariul unei cresteri economice de cel putin 2% anul acesta, incep si analistii bancilor sa-si revada calculele. Cert este ca exporturile din primele doua luni ale anului si avantul desfacerii pe piete din afara UE au surprins pe toata lumea, mai ales ca au antrenat inregistrarea in premiera a unui excedent al contului curent. Iar apetitul strainilor ar putea fi susti­nut de o mult-asteptata decizie a agentiei americane de rating Standard & Poor’s de a readuce Romania in categoria tarilor in grupa investment grade.  Pe de alta parte, o variabila cu potential impact negativ va fi reprezentata de conditiile in care se va inchide actualul acord cu FMI, respectiv de posibilitatile de incheiere a unei noi intelegeri, noteaza ZF.

Cum arata comunele europene romanesti,salvate de primariile care au invatat sa faca afaceri de criza

Cand banii de la stat nu mai vin, apar solutiile de criza. Cativa edili gospodari au deschis afaceri profitabile in numele primariilor ca sa ajute bugetul local. Cu investitii minime si castig maxim au acum fonduri pentru canalizari, asfaltari, gradinite si camine de batrani. Cine s-ar fi gandit ca in comuna Tomesti, aflata la cativa kilometri de Iasi, va gasi un teren de fotbal la standarde europene. Cei care vor sa joace fotbal, platesc la primarie o taxa de 400 de lei.  "Banii intra in bugetul comunei Tomesti si de acolo ii folosim unde avem nevoie, acum lucram la finalizarea gradinitei", spune Stefan Timofte, primarul comunei. Tot in judetul Iasi, in localitatea Aroneanu, are balta peste, pentru ca primaria a preluat un lac de la Agentia Judeteana de Vanatoare si Pescuit Sportiv.  "Anul acesta l-am populat cu trei tone de peste intre unu si sase kilograme si avem clienti. Pana acum am incasat doua sute si ceva de milioane in trei saptamani", a declarat Benone Moruzi - primarul comunei Aroneanu.Toata lumea e multumita de idee, noteaza StirileProtv.ro

IMM-urile se impotmolesc in mlastina legislativa

Actele normative complicate, interpretabile si care se schimba dupa cum bate vantul reprezinta de multi ani una dintre cele mai mari probleme ale intreprinderilor mici si mijlocii din Romania  In toamna anului trecut, Steven van Groeningen, presedintele Consiliului Investitorilor Straini și al Raiffeisen Romania, spunea ca antreprenorii pe care ii reprezinta asteapta de la noul cabinet o mai mare predictibilitate a mediului economic si o mai mare stabilitate legislativa. De fapt, aceeasi solicitare a fost transmisa de mediul de afaceri fiecarui guvern din ultimii 15-20 de ani. Din pacate, la fel ca intotdeauna, sansele ca politicienii sa tina seama de dorintele intreprinzatorilor par a fi si de aceasta data egale cu zero. In mai putin de patru luni, Executivul a emis 43 de ordonante si ordonante de urgenta, in timp ce Parlamentul a votat 137 de legi (cifra reprezentand mai mult de 60% din numarul de legi votate de legislativul trecut in tot anul 2012). Iar cele mai multe dintre acestea nu fac, desigur, decat sa modifice sau sa abroge acte legislative mai vechi, noteaza Capital.

Cati bani dau romanii pe mancare. HARTA cheltuielilor pentru alimente in Europa

Nu castiga cat alti europeni, insa cand vine vorba de mancare romanii isi cheltuie cea mai mare parte a veniturilor pentru a avea cat mai multe pe masa. Tendinta este cu atat mai mare in perioada sarbatorilor.  Potrivit datelor INS, aproape 42% din totalul cheltuielilor unei gospodarii din Romania erau facute, la finalul lui 2012, pentru mancare. Per total, conform estimarilor europene, romanii dau pe mancare in medie 1.000 de euro pe an, ceea ce inseamna aproximativ 83 de euro lunar, de doua ori mai putin decat un german sau un austriac. Raportat insa la veniturile medii, efortul este unul semnificativ in vreme ce un german castiga de aproape cinci ori mai mult decat un roman. Cumparaturile de Paste - 165 de milioane de euro. Doar pe cozonaci, romanii au platit 96 de milioane de lei, in timp ce pentru ouale achizitionate cu ocazia acestei sarbatori au dat 30 de milioane de lei, scrie Gandul.

O afacere cu iz occidental: cum sa lansezi o microferma de pasari

Sase antreprenori cu experienta in medicina, agricultura si silvicultura au investit anul trecut 20.000 de euro intr-o microferma de curcani si pui. Si se gandesc serios la export in urmatorii 2-3 ani.  Ideea unei microferme a pornit de la premisa ca pot obtine calitate gestionand efective mai mici, pe modelul microfermelor din Franta, Anglia sau Spania “unde micii producatori au afaceri de familie bazate pe traditie, produse de calitate, din care se poate trai decent”, spune Voichita Bejan, unul dintre investitori.  Pe viitor au in vedere si accesarea de fonduri europene.  Microferma este situata in comuna Nucet, judetul Dambovita, si ocupa o suprafata de circa 4.000 mp in care sunt integrate casa, adaposturile de crestere pentru vara si iarna, spatii de depozitare, o pasune si o livada. In plus, firma detine si 70 de hectare de teren in judetele Calarasi si Dambovita unde cultiva porumb, grau, orz, sorg, floarea soarelui si lucerna. Pasarile sunt achizitionate de la cateva firme care aduc pui de o zi din Ungaria si Italia, informeaza Wall-Street.ro

Google face schimbari importante in Gmail. Vrea sa atraga clientii iPhone 

Google tocmai a dezvaluit o modificare importanta in aplicatia de Gmail dedicata posesorilor de iPhone, care ii permite un mai mare control asupra telefonului, scrie Business Insider. Astfel, linkurile deschise in Gmail trimit acum utilizatorul direct in userul Chrome, al Google, daca acesta este instalat, iar linkurile cu harti se deschid direct in Google Maps. Pana acum, Apple nu permitea userului sa isi seteze aplicatiile “default”, asa ca toate linkurile din mailurile primite pe iPhone se deschideau in browserul celor de la Apple, Safari, chiar daca utilizatorul ar fi preferat un altul. In timp, Google ar putea extinde aceasta strategie si asupra altor aplicatii, subminand astfel controlul Apple.

Economia Italiei va scadea cu 1,4% in 2013, sustin specialistii

Economia Italiei va suferi o scadere de 1,4% anul acesta, mai mare decat se estima initial, se arata intr-un document emis de agentia nationala de statistica Istat. Italia ar putea avea in 2014 o crestere economica de 0,7%, dar rata somajului va atinge un nivel record de 12,3% in aceeasi perioada, noteaza BBC. Un ritm mai redus de crestere au inregistrat si Franta si Germania si mai multe voci au cerut politicienilor si guvernatorilor sa mai slabeasca masurile de austeritate, considerate vinovate de situatia actuala.

Pentagonul acuza China de spionaj cibernetic asupra guvernului american 

Armata chineza ar fi intervenit in reteaua de IT a guvernului american, cautand date sensibile, potrivit unui raport al Pentagonului, citat de Bloomberg. Este pentru prima oara cand Pentagonul acuza in mod direct China de intreprinderea unei campanii de spionaj cibernetic. "Intruziunea pare sa fie direct atribuita guvernului si armatei chineze. China se foloseste de capacitatile de exploatare a retelelor informatice, pentru a strange date din sectorul diplomatic, economic si industrial din Statele Unite", se arata in raportul publicat luni. Un astfel de document adresat Congresului, privind problemele de securitate din partea Chinei, este emis in fiecare an.

Vanzarile din retail din zona euro, in scadere pentru a doua luna la rand 

Vanzarile din sectorul de retail din zona euro au scazut pentru a doua luna consecutiv in martie, potrivit agentiei de statistica a Uniunii Europene, Eurostat, citata de BBC. Volumul vanzarilor a scazut cu 0,1% in martie, dupa ce in februarie a fost cu 0,2% mai mic. Pe tot parcursul anului, estimarile s-au inrautatit, iar specialistii sugereaza acum scaderi totale de pana la 2,4%, pe fondul temerilor de crestere economica din zona euro. Potrivit Eurostat, europenii din cele 17 tari au cumparat in special mai putine haine si calculatoare. In acelasi raport, se arata ca spaniolii au fost cei mai afectati, vanzarile fiind mai mici cu 10,5% fata de cele din luna precedenta. In plus, rata somajului din zona euro este de asteptat sa atinga anul acesta o medie de peste 12 procente.