Jumatate dintre managerii „privati“ numiti in companiile de stat nu au experienta in mediul privat sau sunt „politici“

Aproape jumatate dintre managerii „privati“ care formeaza consiliile de administratie din opt companii de stat (adica 26 dintr-un total de 51 de administratori) sunt sau au fost membri ai unui partid politic, au facut afaceri cu politicieni sau au ocupat functii de conducere in aceste companii si in trecut – asa arata o prima scanare a proiectului de introducere a managementului privat la companiile de stat. In ceea ce priveste recrutarea celor care ocupa functia de CEO, datele centralizate de Ziarul Financiar arata ca doar doi dintre cei zece executivi plasati in functia de CEO „privat“ sunt cu adevarat „privati“, restul de cinci fiind fie fosti directori din companiile respective numiti anterior politic, fie nu au experienta in sectorul privat.

Harta cartierelor. Mai bine chirias decat proprietar in Bucuresti

Aflata in fata deciziei de cumparare a unei locuinte, orice persoana incearca sa faca o comparatie intre cele mai bune cartiere. Capital prezinta, astazi, in editia electronica, in ce zone din Bucuresti merita sa cumperi si unde este preferabila chiria, totul privit prin ochii unui investitor. Capitala Romaniei are, fara indoiala, cea mai activa zona imobiliara a tarii. Din acest considerent, raportarea bucurestenilor la spatiul locativ ar trebui sa constituie un model pentru intreaga piata. Totusi, daca pe pietele mature locuirea in chirie preceda achizitiei si uneori reprezinta o solutie pe termen lung, Bucurestiul este departe de mentalitatea din aceste piete. De ce acest lucru? „Este destul de evident ca pe lista de obiective a oricarui roman, la loc de frunte, sta achizitia unei locuinte. Pe de alta parte, piata chiriilor nu este reglementata si chiria este vazuta ca o solutie pe termen scurt, pentru ca nu ofera stabilitate. Din acest motiv, romanii nu au exercitiul de a privi o achizitie ca pe o investitie“, spune Daniela Popescu, head of research al Colliers International. De asemenea, stocul de locuinte destinate inchirierii este extrem de scazut, reprezentand maximum 10% din piata.

Sebes, orasul unde a descalecat gigantul Daimler. Ce potential are zona?

Grupul german Daimler va investi peste 300 milioane euro in Romania pentru extinderea productiei de cutii de viteze, destinate Mercedes-Benz, la subsidiara locala Star Transmission din Sebes, judetul Alba. Insa, gigantul auto nu este singurul investitor atras de potentialul orasului transilvanean, scrie Wall-Street.ro. Sebesul este un oras cu o economie dinamica, datorita in mare parte investitiilor externe facute in ultimul deceniu in domeniul prelucrarii lemnului, a confectiilor si marochinariei, care constituie principalele domenii ale industriei locale. Situat in partea central-sudica a judetului Alba, la intersectia drumurilor nationale DN 7 si DN1, respectiv Sibiu - Cluj–Napoca si Sibiu - Arad, orasul Sebes a fost intemeiat de colonisti sasi veniti din zona Rinului si a Moselei, pe locul unde in antichitate s-a aflat o cetate dacica. Localitatea a devenit in anul 2000 unul dintre cele patru municipii ale judetului Alba, alaturi de Alba-Iulia - resedinte de judet, Aiud si Blaj. Sebes are o suprafata de 11.545 ha, iar populatia sa numara 32.000 locuitori.

Totodata, Sebesul sasesc a fost unul dintre marile orase ale Transilvaniei medievale, devenind unul din cele sapte burguri ale tarii si important centru mestesugaresc, cultural si industrial, bazat pe prelucrarea lemnului, a pielariei si textila. Primele bresle fiind amintite in 1376, noteaza Wall-Street.ro.

Cum au ajuns satenii din Paulesti sa faca haine pentru H&M

O mana de designeri din Paulesti, judetul Prahova, o comuna aflata la zece kilometri de Ploiesti, creioneaza modele de rochii si bluze H&M care, dupa ce sunt aprobate de achizitorii gigantului suedez, prind contur si apoi ajung pe umerasele magazinelor, relateaza Business Magazin. „O data la doua-trei luni realizam o colectie pentru H&M, mergem si o prezentam in Suedia, iar achizitorii lor aleg anumite modele. Acestea devin comenzi pentru noi”, spune Gabriela Gherghina, head-designer pentru compania Ottorose Rom. Numele Ottorose Rom a aparut pentru prima data in prim-plan in urma cu cateva zile, cand retailerul H&M a facut publica lista furnizorilor locali. Pe aceasta lista apareau noua furnizori si 20 de fabrici in care gigantul suedez realiza haine, iar cel mai des intalnit pe aceasta lista este numele Ottorose Rom, care lucreaza atat in fabrica proprie, cat si in alte cinci unitati de productie pe care le subcontracteaza. Pentru ca nu face fata comenzilor in micuta fabrica proprie, care numara in total 25 de angajati.

Producatorii si retailerii refuza sa dea date oficiale despre pretul articolelor, insa, potrivit informatiilor Business Magazin furnizate de jucatorii din piata, pretul poate ajunge in magazine chiar de zece ori mai mare decat cel cu care un produs pleaca pe poarta fabricii.

Premiera nationala pe Aeroportul Timisoara. Porti automate de preimbarcare, cu cititor de bilete

Trei porti automate de preimbarcare care sunt dotate cu un cititor de bilete ce filtreaza pasagerii, in functie de destinatie, indicandu-le directia, au fost montate la Aeroportul International din Timisoara, reprezentantii aerogarii spunand ca este o premiera nationala, informeaza Mediafax.ro. Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Aeroportul International "Traian Vuia" din Timisoara, in incinta aerogarii din municipiu au fost montate trei porti de preimbarcare, primele de acest gen din Romania. Portile vor ajuta la imbunatatirea fluxului de pasageri, iar astfel va fi gestionata mai bine evidenta celor care folosesc serviciile puse la dispozitie de aeroport.

Platforma romaneasca unde tinerii cauta sa-si finanteze ideile de business. Cum au atras doua start-up-uri autohtone investitii de 1 milion de euro

Un tanar "antreprenor de profesie", dupa cum el insusi isi spune, fondator al unei platforme de recrutare online, reusea in vara lui 2010 sa convinga trei oameni de afaceri sa investeasca 650.000 de euro in business-ul sau. Un an mai tarziu, doi frati, in varsta de 28, respectiv 32 de ani, proprietari ai unui start-up in IT, determinau un business angel din Romania sa "pompeze" peste 300.000 de euro in firma lor. Ce au in comun cei trei romani? Faptul ca au gasit finantare pentru ideile lor de afaceri in acelasi loc: o platforma romaneasca care reuneste investitorii locali cu micii intreprinzatori, noteaza Incont.ro.

Pentru ca de cele mai multe ori banii reprezinta principala problema din cauza careia multe afaceri raman la stadiul de idei, tinerii din Romania cauta diverse metode prin care sa-si materializeze visurile profesionale. Platformele de finantare, de exemplu, sunt la mare cautare astazi, mai ales peste granite, dar si Romania da semne ca incepe sa adopte trendul.

Cat costa o boala inchipuita. Romanii au strans 58.000 de ani de concedii medicale

Cat costa un concediu medical pentru o boala inventata? 100 de lei pentru doua saptamani de repaos, arata Stirileprotv.ro intr-un material filmat cu camera ascunsa. Si cum nimeni nu pare sa fie speriat de asa-zisa politie a concediilor medicale anuntata cu surle si trambite de autoritati, aflam de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ca sumele decontate pentru bolnavi inchipuiti sunt in crestere fata de anul trecut. Un milion de lei s-au cheltuit in 2012 pentru concedii medicale.

Premierul italian cere relaxarea masurilor de austeritate in UE
 
Prim-ministrul italian, Enrico Letta, politician de centru-stanga, a cerut relaxarea politicilor de austeritate impuse de Berlin si Bruxelles Italiei, potrivit Financial Times. Perspectivele formarii unui nou Guvern in zilele urmatoare a facut ca obligatiunile italienilor sa atinga niveluri foarte joase. Letta, care va incepe joi discutiile despre formarea unei coalitii cu rivalii de centru-dreapta condusi de Silvio Berlusconi, are in plan un program de reforme institutionale care sa creeze locuri de munca. Premierul a trimis un mesaj ferm liderilor europeni, in care le spune ca este nevoie de o schimbare a directiei, dupa ce si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a tras acelasi semnal de alarma. “Politica de austeritate a Europei deja nu mai este suficienta”, a declasat Barroso saptamana aceasta.

Microsoft dezvaluie noua consola Xbox pe 21 mai
 
Microsoft a va dezvalui luna viitoare urmatoarea generatie de jocuri pe consola, scrie Wall Street Journal in editia online. Gigantul american a anuntat miercuri ca planuieste un eveniment tematic dedicat Xbox la sediul companiei din Redmond, din Washington. Potrivit unor surse apropiate, citate de WSJ, lansarea “noii generatii de jocuri”, asa cum a denumit-o Microsoft, se va face la inceputul sezonului de vara. Dispozitivele Microsoft si Sony, cei mai importanti doi producatori din industria jocurilor pe consola, nu mai reusesc sa atraga atat de multi clientii ca-n anii trecuti, pasionatii de jocuri orientandu-se, mai nou, spre aplicatiile de pe retelele sociale si platformele mobile. Vanzarile de jocuri video noi, console si accesorii au scazut in Statele Unite, in martie, cu aproape o treime, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Drept urmare, aceasta este sansa Microsoft de a reveni in forta.

Seful Google face 6 predictii pentru “viitorul digital”
 

Presedintele Google, Eric Schmidt, a lansat marti mult asteptatul volum “The New Digital Age: Reshaping the Future of People, Nations and Business”, potrivit CNN. Cartea a fost scrisa in colaborare cu Jared Cohen, fost constultant pe probleme de terorism in Departamentul de Stat al SUA, astazi director la Google Ideas. Cei doi abordeaza premisele unei lumi in care, in viitorul apropiat, fiecare persoana va fi conectata digital. Printre previziunile enumerate in carte se numara faptul ca in scoli vor incepe sa fie predate cursuri de protectie pe Internet, toata lumea va fi online pana in 2020, media va trebui sa faca eforturi uriase sa tina pasul cu distribuirea rapida a informatiei, “cloud-ul” va continua sa se extinda, asemenea web-ului, lucru ce va duce la revolutii in tarile cu guverne opresive, si tot mai multi oameni vor utiliza Internetul pentru a initia actiuni teroriste, dar tot cu ajutorul acestuia din urma ei vor fi si mai usor de reperat.

Crestere economica record pentru Coreea de Sud
 
Rata de crestere economica a Coreei de Sud pentru primele trei luni ale lui 2013 a atins un nivel record in ultimii doi ani, datorita sectoarelor constructiilor, investitiilor si exporturilor, relateaza BBC. Estimarile bancii centrale de la Seul arata o crestere de 0,9% din ianuarie pana in martie, fata de trimestrul precedent, asa ca ingrijorarile cu privire la economia sud-coreeana s-au mai diminuat putin. La inceputul acestui an, guvernul a redus previziunile de crestere din cauza unei incetiniri asteptate in exporturi, dar ultimele date au aratat o crestere trimestriala a acestora cu 3,2%. Exporturile din Coreea reprezinta aproape jumatate din veniturile totale. La sfarsitul lui 2012, exporturile inregistrasera un ritm mai scazut pe pietele cheie din SUA si zona euro. “Companiile inca se tem in privinta exporturilor slabe”, spune Jun Min-Kyoo, economist la Korea Investment and Securities.