Povesti nespuse din interiorul bancilor, episodul 3. Joburile care nu se califica la acordarea unui credit

Astazi, pe incont.ro, va prezentam episodul 3 al seriei dezvaluirilor „Secrete din interiorul bancilor”. Mihai, sursa noastra, lucreaza in industria financiara de aproape 10 ani. A trecut prin mai multe banci, iar acum activeaza intr-un domeniu conex. „Treaba cu 5 minute in pauza este valabila pentru toate corporatiile. Cine nu face fata, sa-si faca firma lui. Fiecare e liber sa accepte sau nu conditiile. Nu asta e principala hiba a domeniului bancar. Sunt altele”, considera acesta. „In banci ti se impune sa aprobi dosare care nu sunt tocmai ok”, spune Mihai. “Si povestea cu telefonul fix circula prin multe banci. Nu inteleg exact care este strategia, de ce pun asa mare accent pe asta, azi, cand toata lumea are mobil”, adauga el. Care sunt insa joburile care prezinta neincredere pentru bancheri? In perioada 2009 – 2010 erau dezavantajati dealerii de automobile, angajatii din constructii, din vanzari, cei care lucrau in pielarii, croitorii sau agricultura – domenii afectate de criza.

Sefii BCR costa scump: banca a cheltuit cu ei 20 mil. lei in 2012

Plecarea britanicului Dominic Bruynseels din functia de CEO inainte de expirarea contractului a umflat factura. BCR, cea mai mare banca de pe piata, a cheltuit anul trecut 20 de milioane de lei cu sefii, noteaza ZF Corporate.

Patriciu a intrat in afaceri cu chinezii

Institutia financiara georgiana Liberty Bank, singura afacere de succes a omului de afaceri roman Dinu Patriciu, a anuntat inceperea achizitiei de carduri UnionPay pentru reteaua sa de 304 ATM-uri si 1.200 de terminale POS.  UnionPay este un operator de plati din China ce functioneaza cu aprobarea Consiliului de Stat si a Bancii Populare a Chinei. Valoarea anuala a tranzactiilor bancare domestice realizate prin intermediul cardurilor UnionPay atinge circa 1.800 mld. dolari. Patriciu a preluat controlul (91,218% din acțiuni) Bancii Poporului din Georgia in septembrie 2009 prin intermediul vehiculului de investitii Liberty Capital LLC. Astazi, este a patra cea mai mare banca din Georgia in functie de totalul de active si a treia in ceea ce priveste numarul de depozite ale clientilor. Cand a cumparat-o Patriciu era pe locul sapte dupa active si pe sase ca numar de depozite, scrie Capital.

Harta salariilor din 2013. Cati bani vor castiga lunar romanii din fiecare judet

Salariul mediu net lunar pe care il vor obtine angajatii din Romania in 2013 va fi de 1.615 lei, in crestere cu 103 lei fata de anul trecut, cand el ajungea la 1.512 lei, potrivit estimarilor reprezentantilor Comisiei Nationale de Prognoza, prezentate in "Proiectia principalilor indicatori economico-sociali in profil teritorial pana in anul 2016". Cea mai mare crestere a salariului mediu net lunar se va inregistra in Bucuresti, ea urmand sa fie de aproape 150 de lei. Procentual insa, cele mai mari majorari ale salariului mediu net lunar se vor inregistra in cazul judetelor Neamt si Teleorman, de 8,97%, respectiv de 8%. La polul opus se va afla judetul Bacau unde salariul mediu net lunar va creste in 2013 cu doar 38 de lei fata de anul trecut si va ajunge la 1.297 de lei, scrie Gandul.info.

Mihai Anghel risca sa piarda porumb de 2 mil. euro din cauza aflatoxinei

Proprietarul grupului Cerealcom Dolj, o afacere de 120-130 milioane de euro din comertul si productia agricola, risca sa piarda 11.000 de tone de porumb, scrie ZF Corporate.

Grecii de la Alpha si Bancpost au avut pierderi de 57 mil. €

Subsidiarele locale ale bancilor elene Alpha si Eurobank (Bancpost) au raportat anul trecut pierderi de 57 mil. euro din cauza presiunii creditelor neperformante si in contextul scaderii cu doua cifre a veniturilor din dobanzi si comisioane, potrivit datelor publicate la Atena. Eurobank a avut o pierdere neta de peste 35 mil. euro in 2012, in crestere cu 40% fata de anul anterio, in timp ce Alpha a avut un rezultat negativ de 22 mil. euro, fata de un profit brut de 12 mil. euro in anul anterior. Alpha si Bancpost raportau la finalul lunii decembrie credite de 6 mld. euro, in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada din 2011. Depozitele, in schimb, s-au mentinut la echivalentul a 3 mld. euro, grecii reusind astfel sa opreasca iesirile de bani din anii trecuti,  scrie ZF.

Antreprenorul iesean care deschide un mall de 27 mil. € in Botosani, oras in care tinerii „aproape lipsesc“. Danut Prisecariu, un antreprenor iesean cu afaceri in industria hoteliera, dar care a dezvoltat si vandut si un centru comercial - Moldova Mall din Iasi -, deschide astazi proiectul Uvertura Mall din Botosani, cu 80 de magazine in care vor lucra 1.000 de oameni. „Botosani era singurul oras din zona care in 2007, cand eu am cum­parat aici hotelul Rapsodia, nu avea niciun mall sau galerie comerciala in sensul modern al cuvantului“, spune Prisecariu.  In acest oras cu 100.000 de locuitori procesul de dezindustrializare a facut, spre exem­plu, ca in cea mai mare companie din oras - Electrocontact - numa­rul de angajati sa fie redus de la 5.700 la 120 in ultimii 20-30 de ani. Majoritatea celor care lucreaza in oras sunt bugetari, jucatorii din industrie sunt putini, iar confectiile mai dau de lucru la cateva mii de oameni, dar pe salarii mici.  Tinerii cu vars­te intre 18 si 25 de ani aproape lipsesc, fiind plecati la studii in cen­trele universitare, noteaza ZF.

Un sibian ajuns manager de proiecte la BMW: “Romania are nevoie de cercetare”

Inovatiile conteaza enorm in industria auto și acestea pot fi sansa Romaniei de a intra in lumea marilor tari producatoare de masini, este parerea inginerului Heinrich Petra, actual colaborator al BMW in zona cercetare-dezvoltare. S-a nascut in 1944 la Saliste, a studiat la Cluj, Brasov și München, a lucrat la mari companii auto. Nu se mai vede revenind in tara. Deși incearca sa tina in umbra, din motive de confidentialitate, marile proiecte la care a lucrat, precum si activitatea sa actuala, este cunoscuta implicarea sa in dezvoltarea unor modele importante pentru BMW, precum Z3, Z8 si X5, ca si experiența castigata in timpul supervizarii proiectului Mini. Iesit la pensie in 2004, conform regulamentului BMW destinat managerilor de top, Heinrich Petra a revenit in cadrul grupului bavarez in septembrie 2012, cu titlul de colaborator. Heinrich Petra este convins ca va veni și vremea mașinilor electrice, informeaza Capital.

In ultimii 6 ani, 20.000 de medici au plecat din Romania. Statul a pierdut peste 226 de mil. de euro

Romania doneaza personal medical super-calificat. Criza a accentuat rata de emigrare, astfel ca, in sase ani, am pierdut peste 20.000 de specialisti. "Nu avem cum sa ii motivam sa ramana", se apara oficialii, care promit sa mareasca salariile rezidentilor, dupa concedierea mai multor angajati ai Caselor de Sanatate si ai Directiilor de Sanatate Publica. In plus, din 2014, medicii specialisti ar putea fi platiti dupa performanta.  La cei 26 de ani, George Gradinaru, rezident in anul 2 la chirurgie cardiovasculara, la Iasi, munceste de dimineata pana seara pentru 250 de euro pe luna. Face garzi neplatite, iar salariul nu-i ajunge ca sa isi ia carti si mancare. Cu toate acestea, nu a urmat exemplul colegilor sai. Cel putin deocamdata. In Romania exista acum doi medici la 1.000 de locuitori, fata de trei, cat e media in Uniunea Europeana, informeaza stirileprotv.ro.

Un bacauan care construieste de 10 ani case cu structura de lemn peste hotare intra si pe piata din Romania 

Dupa o experienta de peste 10 ani in tari precum Franta, Italia, Olanda, Belgia, Elvetia sau Norvegia, HoneyWood, companie fondata de catre bacauanul Razvan Cazacu, a adus in Romania si conceptul constructiei caselor cu structura de lemn. Am luat hotararea sa intram pe piata din Romania pentru ca si clientii de la noi din tara au inceput sa caute solutii economice, eficiente si ecologice atunci cand vor sa isi construiasca o locuinta”, a declarat Razvan Cazacu (40 de ani). Avantajele caselor cu structura de lemn: izolatia termica superioara, reducerea cu pana la 75% a facturilor la energie, rezistenta la cutremure de 9 grade Richter, timpul scurt de constructie. HoneyWood are o fabrica de 2 hectare la Moinesti, in Bacau, unde lucreaza 50 de angajati. Planurile companiei prevad dublarea capacitatii de productie in urmatorii trei ani.  Pentru 2013, isi propune sa atinga o cifra de afaceri de 2,5 milioane euro, scrie Wall-Street.ro

Coreea de Nord pregateste un eventual atac cu rachete impotriva SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordin vineri sa se faca pregatiri pentru atacuri cu rachete strategice impotriva continentului american si a bazelor Statelor Unite in Pacific, ca raspuns la zborurile de antrenament cu bombardiere "invizibile" de tip B-2, pe fundalul tensiunilor din peninsula, transmite Mediafax. Coreea de Nord nu dispune de tehnologia care sa ii permita sa lanseze rachete asupra unor tinte aflate la o distanta atat de mare, apreciaza o majoritate a expertilor.

VW golf a castigat titlul de masina anului 2013, la nivel mondial

Noua versiune a modelului Volkswagen Golf a castigat joi titlul de masina anului 2013 la nivel mondial, din partea unui grup de jurnalisti, la Salonul Auto de la New York, relateaza Forbes. Noul automobil este mai lung, mai incapator, mai jos si mai sportiv decat varianta pe care o inlocuieste, fiind si mai eficient din punctul de vedere al consumului de carburant. Variantele de baza sunt golf pe benzina, diesel Golf TDI si cea sport, Golf GTI.  "Pentru mine aceasta masina este o bijuterie", a declarat Rainer Michel, vicepresedinte al Volkswagen pentru America. A saptea generatie de VW Golf este deja la vanzare in Europa, dar nu va intra pe piata americana inainte de jumatatea anului viitor, ca model 2015. Pretul VW Golf 2013 porneste de la 18.095 euro, dar modelele cu optionale depasesc 20.000 de euro si pot ajunge chiar la 30.000 de euro.

BlackBerry, pe val. Research In Motion Ltd. raporteaza profit pentru al doilea trimestru consecutiv

Research In Motion Ltd. a raportat profit pentru al doilea trimestru consecutiv si vanzari decente pentru noul sau telefon. Dar, probabil, cea mai mare descoperire a directorului executiv a fost strategie riscanta de a revigora compania. Planul: dezvoltarea unui portofoliu de preturi mixte pentru telefoane, scrie Wall Street Journal. Incurajarea a venit si de la BlackBerry Z10.

Dusmanul ascuns. Criza financiara creste rata sinuciderilor

Criza financiara din Europa duce la pierderea de vieti omenesti. Rata sinuciderilor si a bolilor infectioase este in crestere, in timp ce taierile bugetare si somajul imping oamenii catre depresie, se arata intr-o analiza a CNBC. Toate schimbarile de natura economica si regresul financiar pe care Europa il traverseaza in aceasta perioada au dus la inmultirea numarului de boli, multe dintre ele survenind pe fond psihic. Din cauza veniturilor tot mai mici, oamenii nu isi mai permit sa se duca la doctor sau sa isi cumpere medicamentele necesare. Situatia actuala reprezinta o inrautatire evidenta fata de 2007, cand numarul sinuciderilor era in scadere. Pentru a combate aceste efecte ale crizei este nevoie de programe de protectie sociala, sustin cercetatorii. Insa masurile de austeritate adoptate recent nu fac decat sa inrautateasca lucrurile.