Firmele au creat 100.000 de joburi in 2012, cum au abandonat romanii cea mai lunga autostrada suspendata din estul Europei si cine este miliardarul rus care a vandut 4 combinate pe 70 de dolari
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Economia a creat aproape 100.000 de locuri de munca noi anul trecut. Cel mai greu isi gasesc de lucru absolventii de facultate si cei peste 40 de ani
Numarul de salariati din economie a crescut cu aproape 100.000 de persoane in ultimul an, pana la 4,31 milioane de angajati, insa o analiza a ultimilor cinci ani arata ca piata muncii mai are de recuperat inca 522.000 de locuri de munca pierdute pe timp de criza. Septembrie 2008, luna care a marcat falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers si inceputul crizei financiare, a fost luna de varf in ceea ce priveste numarul de salariati din economia romaneasca, avand in vedere ca atunci existau peste 4,83 de milioane de angajati. In 2008 economia romaneasca a avut cel mai mare numar mediu de salariati din ultimul deceniu (de 4,8 milioane de persoane), acesta fiind anul cu investitii straine - record, de aproape 9,5 miliarde de euro. Tot in acel an au inceput activitatea pe piata locala companii precum producatorul de telefoane mobile Nokia (care si-a incetat activitatea in Romania in 2011), fabrica de componente auto Delphi de la Iasi sau fabrica de cosmetice P&G de la Urlati, iar multe companii multinationale si-au extins activitatea pe plan local si au creat noi locuri de munca, scrie Ziarul Financiar.
Se intampla in Romania: Cum a fost abandonata cea mai lunga autostrada suspendata din estul Europei
Viaductul din apropierea localitatii Suplacu de Barcau, parte a Autostrazii Transilvania, trebuia sa aiba o lungime de 1,8 km, ceea ce il plasa pe locul doi in Europa, dupa viaductul Millau din Franta. Ce s-a ales insa de acest proiect dupa trei ani de la inceperea lucrarilor? Cel mai mare viaduct din estul Europei nu a fost inclus initial in planurile de constructie ale tronsonului Suplacu de Barcau – Bors, parte din Autostrada Transilvania. Evident ca aparitia sa pe traseu a crescut costurile transonului cu 60 mil. euro. Structura viaductului este una traditionala pe piloti cu 45 de deschideri de 40 metri. Constructorii americani de la Bechtel au anuntat la inceperea lucrarilor ca viaductul va necesita 88.000 metri cubi de beton, 6,5 tone de armatura, 1,3 tone de cablu tensionat si 360 de grinzi pre-turnate de tip U, fiecare cu o greutate de 160 tone. Astazi, viaductul din Suplacu de Barcau a ajuns sa rivalizeze cu autostrazile „spre nicaieri“ construite de chinezi, noteaza Capital.
Cine este Igor Zyuzin, miliardarul rus „vindecat“ de Putin, care a vandut patru combinate siderurgice pe 70 de dolari
Igor Zyuzin, actionarul majoritar al grupului siderurgic Mechel, este unul dintre cei mai bogati rusi, cu o avere estimata de revista Forbes la 3,1 miliarde de dolari in martie 2012. De atunci insa, actiunile grupului Mechel au scazut cu 40% pe bursa, din cauza problemelor financiare, astfel ca in prezent capitalizarea grupului este de 2,6 mld. dolari. Zyuzin detine circa 70% din actiunile grupului. Zyuzin, 52 de ani, este licentiat in economie si minerit si face afaceri in industria metalurgica din 1995. El a condus mai intai o mina de carbune din Rusia, pe care mai apoi a preluat-o, iar in 2001 a cumparat grupul Chelyabinsk Steel Plant, devenit ulterior Mechel, iar in 2004 a listat compania pe bursa din New York. Grupul a intrat in Romania in 2003, cand a preluat Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste si Industria Sarmei Campiei Turzii, potrivit zf.ro.
Guvernul isi incalca promisiunea fata de FMI. Cine ajunge in fruntea companiilor de stat
Angajamentul luat de guvern in fata FMI, de a instala in fruntea companiilor de stat manageri competenti, care sa le faca profitabile, ramane doar o vorba in vant. Mai multe societati sunt conduse de oameni recomandati de partide. Dupa Compania Energetica Oltenia si Administratia Porturilor Maritime, a venit randul companiei de sare. In loc sa numeasca manageri privati la companiile de stat, guvernul continua sa faca numiri politice. Astfel, in cazul companiei Salrom, care detine monopolul extractiei sarii in Romania, a fost numit un consilier local membru PSD. Ministrului Economiei nu i se pare nimic in neregula: "Nu stiu vreo lege care sa interzica unor consilieri care sunt membri de partid sa fie directori", a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei. Asa ca numirile politice au devenit deja o obisnuinta, titreaza www.stirileprotv.ro.
Cum ar arata Romania fara petrol
Renuntarea la combustibilii proveniti din titei nu ar insemna doar inlocuirea benzinariilor cu statii de incarcare cu hidrogen sau, si mai comod, cu priza de acasa, ci ar afecta in mod semnificativ PIB-ul, piata muncii sau bugetul. Agentia pentru Energie a Statelor Unite estima recent ca subsolul planetei contine suficiente rezerve de petrol pentru cel putin 25 de ani de acum incolo. Alte surse, care iau in calcul productia actuala versus rezervele dovedite, vorbesc de asigurarea necesarului de titei pentru urmatorii 50 de ani. In timp ce cele mai optimiste estimari, care se bazeaza si pe evolutia tehnologica ce ar urma sa creasca atat cantitatea de petrol descoperita, cat si rata de recuperare din zacaminte, indica o acoperire a cererii pentru 80 sau chiar 100 de ani, potrivit Capital.
Steven van Groningen: Rata neperformantei arata foarte rau in comparatie cu tarile vecine. Trebuie schimbat modul de calcul
Raportarea indicatorilor financiari intr-un mod semnificativ mai rau decat par in realitate nu este benefic pentru o tara si exact acest lucru se intampla cu creditele neperformante in Romania, a precizat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. Intr-o postare pe blogul personal, bancherul spune ca sistemul bancar romanesc se va trezi in curand cu o rata a neperformantei de 20%, nivel care arata foarte rau in comparatie cu tarile vecine, “natiuni cu care suntem in competitie atunci cand vrem sa atragem investitii si finantare”. “Este o problema veche si nu este prima data cand atrag atentia in aceasta privinta. Reuniunile la care am participat in ultimul timp au reliefat clar pentru mine - inca o data - modul in care creditele neperformante pot afecta imaginea Romaniei in strainatate. Deci, ce facem cu asta? Simplu: adoptam standardele internationale, astfel incat indicatorul de pe plan local sa se bazeze pe aceeasi metoda de calcul ca si in alte tari”, a mentionat Steven van Groningen, citat de www.wall-street.ro.
Sony pariaza pe PlayStation 4, pentru a revigora vanzarile de jocuri. Ce aduce nou consola video lansata ieri
Gigantul sud-coreean a promis lansarea PlayStation 4, prima consola video a companiei produsa in ultimii sapte ani. CEO-ul Sony, Andrew House, a anuntat ieri aparitia produsului, in cadrul unui eveniment care a avut loc in New York, relateaza Bloomberg. Printre inovatiile noii console, se numara faptul ca utilizatorii vor putea vedea ce anume se joaca prietenii lor si prelua de la altii jocuri aflate deja in desfasurare. Consola va fi lansata pe piata la sfarsitul anului, in timpul sezonului de sarbatori, dar preturile nu au fost deocamdata facute publice. Industria este la ora actuala puternic orientata catre jocurile pe smartphone-uri si tablete, asa ca ramane de vazut in ce masura consumatorii vor aloca sute de dolari pentru achizitia unei console.
Berlusconi, in mijlocul unui nou scandal de coruptie: promite reduceri de taxe celor care il vor vota la alegerile de duminica
Rivalii lui Silvio Berlusconi din cursa electorala de duminica sustin ca acesta incearca sa isi mituiasca alegatorii, trimitandu-le scrisori in care le promite reduceri de taxe, relateaza BBC. Liderul de centru-dreapta, Pier Luigi Bersani, a etichetat manevra drept o inselatorie, in timp ce alte partide il acuza pe fostul premier de infractiune. In scrisoarea trimisa votantilor, Berlusconi a promis ca va renunta la taxa pe proprietate, adusa in vigoare de fostul prim-ministru Mario Monti, si ca oamenii isi vor primi banii inapoi. Silvio Berlusconi a mai facut declaratii asemanatoare in campania sa electorala, dar faptul ca acum a pus totul in scris, i-a infuriat pe oponentii sai. “Daca ma voi intalni cu el, ii voi spune ca este un trisor”, a declarat Bersani.
Muncitorii straini din America ar putea primi carti de identitate cu amprente digitale
Senatorii americani iau in considerare introducerea unei carti de identitate speciale pentru imigranti. Noul document digitalizat ar putea contine amprente si alte detalii personale si ar trebui purtat de catre muncitori permanent asupra lor, pentru a dovedi ca lucreaza cu forme legale in tara de adoptie. Ideea este deocamdata in stadiul de proiect, dar a ridicat deja ingrijorari ca noua lege ar facilita urmarirea americanilor si invadarea spatiului public al acestora. Majoritatea senatorilor au declarat ca sustin introducerea unui astfel de act, dar ca sunt deschisi discutiilor. Scopul este sa se asigure ca toti muncitorii lucreaza legal in tara si sa se descurajeze imigrarea ilegala, titreaza Wall Street Journal.
Teama privind numarul imigrantilor romani l-a cuprins si pe primarul Londrei. Johnson cere cifre Parlamentului
Deputatul britanic Nick Clegg a fost somat de catre primarul Londrei, Boris Johnson, sa vina cu estimari asupra numarului de imigranti romani si bulgari care intentioneaza sa se mute in Marea Britanie, scrie The Telegraph. In tot Regatul exista o teama privind numarul de persoane din estul Europei care se vor muta in Marea Britanie, odata ce restrictiile privind imigrarea vor fi ridicate, incepand de anul viitor. Guvernul a refuzat sa dea pana acum cifre insa Nick Clegg a lasat sa se inteleaga ca s-au facut deja unele estimari. “Guvernul nu poate pretinde ca are niste cifre exacte. Am vazut estimari, insa nu este nimic sigur”, a declarat deputatul saptamana aceasta pentru un post de radio. Primarul Londrei l-a acuzat pe Clegg ca este “un monument de indecizie” si l-a somat sa ia atitudine in aceasta problema.
New York Times renunta la publicatia Boston Globe
New York Times Co scoate pentru a adoua oara la licitatie ziarul Boston Globe, cautand sa se axeze numai asupra publicatiei de baza, a anuntat miercuri compania. Vanzarea include si Worcester Telegram & Gazette, insa pretul total ar putea sa fie destul de mic, avand in vedere ca utilzatorii arata o inclinatie clara catre presa online. Potrivit analistilor, Globe ar putea fi vandut cu aproximativ 150 milioane de dolari, un pret aproape derizoriu, avand in vedere ca, in 1993, The New York Times a cumparat ziarul pentru suma de 1,1 miliarde de dolari. Daca licitatia va reusi, compania va ramane cu cel mai important ziar al ei, The New York Times si cu editia internationala a acestuia, International Herald Tribune, transmite Reuters.
Tara in care angajatii primesc salarii mari desi lucreaza doar trei ore pe zi. Au o ora pentru pauze si pranz, iar alte trei pentru discutii
Angajatii dintr-o tara europeana primesc salarii mari chiar daca la un program normal lucreaza efectiv doar trei ore pe zi, intrucat aloca o ora pentru pauze si pranz, iar alte trei pentru discutii, potrivit sefului companiei americane Titan International, Maurice Taylor. Taylor a publicat miercuri o scrisoare deschisa in cotidianul financiar francez Les Echos, adresata ministrului responsabil de industrie, Arnaud Montebourg. Atacul sefului Titan International la productivitatea scazuta a angajatilor francezi ar putea relansa in Franta dezbaterea privind declinul competitivitatii tarii, scrie Financial Times, preluat de Mediafax.
Pe acelasi subiect: