Doar 45.000 de romani primesc salarii de peste 10.000 de lei pe luna; Romania importa carburanti de 2,4 mld. euro anual, dar isi taie rafinariile la fier vechi; razboiul magiunului: greii din alimentatie cer anularea brandului Magiun de Topoloveni
Portofel, bani
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Doar 45.000 de romani primesc salarii de peste 10.000 de lei pe luna
Romania are peste 45.000 de salariati care primesc, pe contracte de munca, salarii de 10.000 de lei brut pe luna sau peste aceasta suma, iar doua treimi dintre acestia lucreaza in Bucuresti, potrivit datelor de la Inspectia Muncii. La polul opus este Gorjul, unde doar 19 angajati au salarii de peste 10.000 de lei pe luna, scrie Ziarul Financiar.
Romania importa benzina si motorina de 2,4 miliarde de euro anual, dar isi taie rafinariile la fier vechi
Romania importa benzina si motorina de miliarde de euro, dar rafinariile sale sunt taiate la fier vechi, tara noastra nemaiavand in productie decat trei unitati care produc carburanti si una care face bitum. Pe tot anul 2014, Romania a importat produse petroliere finite care echivaleaza cu 2 milioane de tep. Daca transformam aceasta cantitate in motorina, atunci am avea o cantitate de 1,98 milioane de tone de combustibil diesel, arata o analiza www.adevarul.ro.
Solutia Guvernului pentru convertirea creditelor din franci in lei. Cine ar putea beneficia de reducerea ratei la banca
Guvernul va oferi garantii de stat bancilor care sunt dispuse sa converteasca in lei datoriile clientilor si sa le acorde o reducere. Proiectul de lege a fost discutat miercuri, in prima lectura, si va fi aprobat cel mai probabil, saptamana viitoare. Se califica cei care isi platesc acum ratele la un curs cu cel putin 50% mai mare, decat cel de la data acordarii creditului. Nu insa toti indatoratii vor beneficia de aceste facilitati. Iar pentru unele familii aceasta gura de oxigen vine prea tarziu, deoarece se afla deja in executare silita, noteaza www.stirileprotv.ro.
Solutia care ar putea pune Romania pe harta investitorilor straini
Primariile din Romania ar putea crea centre de productie concentrate pe materiale noi si inovatoare capabile sa atraga un flux constant de capital strain. Un astfel de model functioneaza deja in Polonia. Omul de afaceri Victor Vadaneaux, de numele caruia se leaga achizitia fostei platforme industriale Tractorul Brasov, coordoneaza activitatea unei companii cu origini americane specializate pe productia de materiale compozite cu aplicatie in industria aerospatiala, auto si in sport, scrie www.capital.ro.
Reducerea comisioanelor la platile electronice: bancile pierd venituri, comerciantii sunt stimulati sa nu mai faca evaziune fiscala
Reducerea taxei de interchange produce valuri: bancile se vor confrunta cu o reducere a veniturilor, retailerii se bucura, pentru ca platile cu cardurile se ieftinesc, iar operatorii atentioneaza ca inovatia tehnologica este scumpa. Aflata deja de ani buni in discutie, aceasta reglementare este menita sa creasca numarul de tranzactii cu cardul si, implicit, sa reduca volumul banilor negri rulati in economie, potrivit Business Magazin.
Razboiul magiunului: greii din alimentatie cer anularea brandului Magiun de Topoloveni la nivel european
Mai multi producatori cu renume din industria alimentara au declarat razboi deschis producatorului traditional al magiunului de prune, Sonimpex Topoloveni, o afacere de familie care a reusit sa resusciteze si sa promoveze in Europa acest produs traditional romanesc. Greii din industrie cer anularea marcii Magiun de Topoloveni, protejata la nivel european, iar avocatii lor spun ca doar printr-o neglijenta s-a obtinut cerificarea brandului "Magiun de Topoloveni”, informeaza www.wall-street.ro.
FMI: Grecia este cel mai necooperant stat cu care am lucrat vreodata
Fondul Monetar International (FMI), care a inceput saptamana trecuta discutii tehnice cu autoritatile de la Atena privind programul de asistenta financiara, considera ca Grecia este cel mai necooperant stat cu care a lucrat in cei 70 de ani de la infiintarea institutiei, relateaza Bloomberg.
Rezerva Federala amana majorarea dobanzilor, pe fondul evolutiilor economice slabe
Rezerva Federala (Fed) a SUA a renuntat la termenul de "rabdare" in stabilirea momentului majorarii dobanzilor, dar ritmul de crestere a acestora va fi mult mai lent fata de estimarile din decembrie, din cauza perspectivelor economice sub asteptari. Prin renuntarea la termenul de rabdare, banca centrala americana a deschis calea cresterii dobanzilor cel mai devreme in luna iunie, subliniind totodata ca este in continuare improbabil ca dobanzile sa fie majorate in luna aprilie, relateaza MarketWatch.
Microsoft va lansa in vara sistemul de operare Windows 10, cu un nou browser. Ce se intampla cu Internet Explorer
Microsoft lanseaza in vara acestui an sistemul de operare Windows 10, impreuna cu un nou browser, potrivit publicatiei The Guardian, care noteaza ca zvonurile potrivit carora brandul Internet Explorer va fi eliminat complet ar fi exagerate. Grupul american a anuntat ca noul sistem de operare va fi la dispozitia clientilor din aceasta vara, in 190 de tari si in 111 limbi.
BMW anticipeaza in 2015 o crestere a vanzarilor si profitului de sub 10%
BMW anticipeaza pentru acest an o crestere a volumului vanzarilor si a profitului cu un ritm de o singura cifra, sub avansul de 10,3% consemnat in 2014 de profitul inainte de taxe, din cauza imbatranirii modelelor si a costurilor mai mari ale investitiilor in noi tehnologii. Anul trecut BMW a obtinut un profit inainte de taxe de 8,71 miliarde de euro, relateaza Automotive News.
Pe acelasi subiect: