Deficitul bugetar a explodat in decembrie. Guvernul Ponta a cheltuit 18 mil. lei pe ora, iar deficitul a ajuns la 13,5 mld. lei

Bugetul a fost tinut sub control in primele 11 luni ale anului trecut, dar in decembrie, conform „traditiei“, Guvernul a dat drumul la cheltuieli si deficitul a explodat la peste 13 mld. lei, incadrandu-se totusi in limita de 2% din PIB. Deficitul bugetar a sarit la sfarsitul anului trecut la 1,98% din PIB, potrivit datelor estimative comunicate ieri de Darius Valcov, ministrul finantelor. Astfel, si in 2014 s-a repetat istoria cresterii spectaculoase a deficitului in ultima luna a fiecarui an. Deficitul a ajuns la sfarsitul lunii decembrie la peste 13 mld. lei, dupa ce in noiembrie a fost de doar 250 mil. lei, adica 0,04% din PIB, noteaza www.zf.ro.

Firmele de asigurare pierd sute de miliarde de euro pe mana naturii

Pierderile globale provocate de catastrofele naturale au crescut pana la 200 miliarde dolari pe an in ultimul deceniu, adica de patru ori mai mult decat in anii ’80. Companiile de asigurare suporta o buna parte a acestor costuri. In ultimii 30 de ani, aproximativ 2,5 milioane de persoane si-au pierdut viata in catastrofe naturale, trei sferturi fiind legate de evenimente meteorologice extreme, iar pagubele s-au ridicat la 3.800 miliarde dolari, arata un raport al Bancii Mondiale, preluat de www.capital.ro.

Bancherii arunca in lupta creditele ipotecare cu dobanzi fixe pe zece ani

Bancile au ezitat mult timp sa-si asume riscul cresterii dobanzilor pe termen lung, incertitudinea fiind lasata in seama clientilor. Acum, BCR, cea mai mare banca locala, lanseaza creditul de casa cu dobanda fixa de 6% pe primii zece ani. Bancherii aflati in goana dupa clienti arunca pe piata oferte de credite ipotecare cu dobanzi fixe pe sapte sau zece ani si fac astfel un prim pas catre credite fara risc de dobanda pe 20 sau chiar 30 de ani, produse care sunt comune pe pietele mature din Occident, scrie www.zf.ro

Salariile cu care se fac angajari, acum, in Romania: de la 850 de lei pana la 4.000 lei, net lunar

Cititi pe www.economica.net care sunt locurile de munca care au salariile la vedere pe site-urile de recrutare, ce cauta angajatorii si pana cand primesc CV-urile candidatilor.

Ce estimari are seful pe analiza al XTB Romania pentru actiuni, petrol si valute in 2015

Dupa un 2014 terminat in corzi pe pietele financiare, in special din cauza prabusirii petrolului, dar si ca urmare a “dramei” grecesti de la finalul anului, la ce se pot astepta investitorii in 2015? In raport cu Euro, leul va fi definit mai degraba prin oscilatii in jurul unei pante usoare de depreciere. “Cotatiile EUR-RON pot depasi 4,55 si se pot indrepta chiar spre 4,60 episodic. In raport cu dolarul trendul va fi insa mai vizibil descendent pentru RON. USD-RON ar putea desena varfuri record deasupra lui 3,90, si in ipoteza unor scenarii agresive in Grecia, dincolo de 4,00”, este de parere Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj XTB Romania, potrivit www.wall-street.ro.

O companie vrea ca angajatii sa poarte la mana bratari care sa le monitorizeze activitatea zi si noapte

Compania Jawbone, care produce dispozitive pentru monitorizarea activitatilor de fitness, a dezvoltat un sistem care permite unei companii sa monitorizeze activitatea angajatilor 24 de ore din 24. Sistemul se numeste UP for Groups si foloseste o bratara inteligenta pentru a colecta date privind miscarea, timpul acordat meselor sau cel acordat somnului, scrie www.businessmagazin.ro.

Grexit 2015: Angela Merkel face primele declaratii dupa ce presa a speculat ca Berlinul ar fi pregatit “sa lase” Grecia sa iasa din zona euro. Ce spune despre viitorul Europei

Cancelarul german Angela Merkel a facut prima declaratie in legatura cu o posibila iesire a Greciei din zona euro, sustinand ca nu are “niciun dubiu” ca elenii isi vor respecta promisiunile facute Troicii si vor ramane in eurozona, dupa ce presa a speculat in ultimele zile ca Germania ar fi pregatita pentru o eventuala plecare a Atenei din blocul monetar, noteaza Deutsche Welle.

Soros: Europa este sub atacul Rusiei. Ucraina, un pericol mai mare decat Grecia, are nevoie de pana la 50 mld. dolari

Europa trebuie sa recunoasca ca se afla sub atacul Rusiei si sa ajute Ucraina, care ar putea avea nevoie de pana la 50 de miliarde de dolari, a avertizat joi investitorul George Soros, care considera ca aceasta criza ucraineana reprezinta un pericol mai mare decat Grecia, transmite Bloomberg.