De ce are Romania somaj de 7% si Spania de 26% cand in ambele doar 1 din 3 locuitori lucreaza, unde se duc banii din polita de asigurare si cum arata lista masinilor defecte rechemate in service, in Romania
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Anomalia statistica a somajului: De ce are Romania somaj de 7% si Spania de 26% cand in ambele doar unu din trei locuitori lucreaza
Romania are o rata a somajului de doar 7% la o populatie de 20 de milioane de persoane din care 6 milioane lucreaza cu sau fara forme legale, in timp ce in Spania somajul este de 26%, in contextul in care aproape o treime din populatia Spaniei (14 din 46 de milioane de persoane) are statut de salariat. In Polonia, unde tot 31% din populatia stabila lucreaza, somajul este de peste 10%, in timp ce in Italia, care are o rata mai mica a populatiei angajate, de 28% din totalul locuitorilor, somajul depaseste 12%, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informatiilor din 2013 publicate de Eurostat. Cum se explica somajul scazut din Romania, care cuprinde doar 700.000 de oameni, in contextul in care 2,6 milioane de persoane apte de munca nu sunt nici someri, dar nici salariati? Cititi pe www.zf.ro.
Cea mai importanta privatizare a ultimilor 5 ani. Ce suma ar putea obtine statul roman pentru Electrica SA
Joi s-a incheiat cea mai importanta privatizare a ultimilor 5 ani. 51 la suta, din compania de stat Electrica, cea care furnizeaza energie, pentru 3,5 milioane de gospodarii, a fost vanduta investitorilor din: Romania, SUA, Marea Britanie si Polonia. Suma obtinuta nu a fost inca facuta publica. Se stie doar ca cererea a fost de 3 ori mai mare decat numarul de actiuni pe care statul le-a scos la mezat. Electrica a fost pana astazi una dintre ultimele companii mari de stat. Gigantul furnizeaza energie electrica pentru casele si firmele din 18 judete iar anul trecut a avut incasari de peste 5 miliarde de lei, noteaza www.stirileprotv.ro.
Creditele in lei cresc, dar nu acopera scaderea celor in valuta. Primul semnal de alarma: economisirea nu mai creste
Creditul in lei pentru populatie si firme a crescut cu 7% in luna mai fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar stocul total de finantari s-a apropiat de nivelul de 90 mld. lei, pe fondul accelerarii vanzarilor de credite ipotecare si de consum. Comparativ cu luna anterioara, cresterea este de 1,2% sau echivalentul a peste un miliard de lei, potrivit datelor BNR. La nivel agregat, creditul privat a scazut insa cu 2% in termeni nominali fata de luna mai 2013, pana la 217 miliarde de lei, in conditiile in care creditarea in valuta se prabuseste. Soldul finantarilor acordate in euro sau alte valute a ajuns la 28,9 mld. euro (echivalentul a 127 mld. lei), arata Ziarul Financiar.
Frauda de la Omniasig. Cat este prejudiciul real si de unde provine el
Reprezentantii anchetatorilor au dat detalii din cazul in care sute de angajati ai Omniasig sunt suspectati ca ar fi emis in fals mai multe polite de asigurare a locuintei pentru a beneficia de o cota mai mare din prima de asigurare. Politia vorbeste de un prejudiciu de 400.000 de euro insa surse din mediul financiar apropiate cazului afirma ca respectiva paguba va fi foarte greu de demonstrat, daca exista. Numarul politelor de asigurare antedatate de angajatii Omniasig care au incercat, in acest fel, sa evite virarea unei parti din prime catre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor este mai mare de 12.000, asa cum au aratat initial organele de ancheta, scrie www.economica.net.
Unde se duc banii din polita de asigurare
Te-ai asigurat, ai cumparat o polita RCA, de locuinta sau de viata. Ce se intampla cu banii dati? Arbitrul pietei semnaleaza ca firmele din Romania au unele costuri exagerate, comparativ cu practica din tarile dezvoltate. Compania de asigurare incaseaza suma reprezentand contravaloarea contractului. Cum este structurata aceasta suma? Ea include, in primul rand, prima la risc (asociata daunelor viitoare si calculata pe baza istoricului) si care difera, de la firma la firma, si in functie de tipul produsului, noteaza www.capital.ro.
Masini defecte: cum arata lista de rechemari in service in Romania
Importatorii auto din Romania au facut in primele sase luni un recall pentru 14 marci de masini, majoritatea diesel. Cele mai multe rechemari in service au fost pentru defectiuni la modele Land Rover. www.wall-street.ro va prezinta cateva dintre problemele care pot aparea. Dacia a rechemat in service in Romania peste 500 de masini Dacia Lodgy si Dacia Dokker, produse in Maroc pentru siguranta pasagerilor spate. Bolturile de fixare a spatarului banchetei spate este posibil sa nu fie stranse corespunzator. Acest lucru poate duce la o retinere insuficienta sau o protectie scazuta a ocupantilor banchetei spate in cazul unui soc sau a unei franari de urgenta.
Metrorex da 440 de milioane de euro pe 51 de noi trenuri. Pe ce magistrala vor fi folosite
Metrorex vrea sa cumpere maxim 51 de trenuri noi de metrou pentru magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon in cadrul unui acord-cadru cu o durata de 7 ani si o valoare estimata de pana la 1,92 miliarde lei (439,5 milioane euro), inclusiv TVA. Contractul estimat la 1,556 miliarde lei, fara TVA, va fi finantat dintr-un credit extern de la BEI, garantat de stat, si bani de la buget. Trenurile vor fi cumparate in urma unei licitatii deschise, unde pretul ofertei are o pondere de 60%, celelalte criterii fiind performantele tehnice (15%), termenele de livrare (12%), conditiile si costurile de mentenanta (3%, respectiv 5%) si termenele de garantie (5%)m, scrie www.gandul.info.
Robotii sunt pe punctul de a ne fura locurile de munca. Ce meserii risca sa dispara
Esti pe punctul de a deveni depasit. Crezi ca esti special, unic si ca ceea ce faci este imposibil de inlocuit. Gresesti. Chiar in acest moment, milioane de algoritmi creati de pro-gramatori ruleaza pe servere din intreaga lume cu un singur scop: sa faca orice pot face oamenii, dar mai bine. Sunt robotii pe punctul de a ne fura locurile de munca? Este destinul muncitorilor umani sa devina depasiti? Acest subiect este dezbatut de peste 100 de ani de economisti, care au creat chiar un termen special - Erezia Ludita - referindu-se la artizanii din tesatoriile Angliei secolului XIX, care s-au opus utilajelor noi pentru ca reduceau nevoia de mana de lucru. In prezent, o tendinta la fel de inspaimantatoare apare. Aproape neobservata, puterea de calcul a computerelor creste exponential si accelereaza eforturile de mecanizare a fortei de munca, scrie Federico Pistono in comentariul "Robotii iti vor fura locul de munca, dar e in regula: Cum sa supravietuiesti colapsului economic si sa fii fericit", noteaza Business Magazin.
Primul pas catre UE. Iesirea Moldovei, Ucrainei si Georgiei de sub sfera de influenta a Rusiei, criticata dur la Moscova. Ce reprezinta semnarea Acordului de asociere cu Bruxellesul
Presa rusa critica dur Acordul de Asociere care urmeaza sa fie semnat vineri intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, unele publicatii apreciind ca acest acord este, de fapt, o "acceptare benevola a sclaviei" si "nu este sustinut de majoritatea" cetatenilor moldoveni. Potrivit agentiei, "mai multe sondaje de opinie arata ca peste 50 la suta dintre cetatenii Republicii Moldova nu sustin politica proeuropeana a autoritatilor de la Chisinau", din cauza riscurilor de ordin economic si social. RIA Novosti mentioneaza si pozitia Gagauziei, afirmand ca, "in februarie, in aceasta regiune autonoma a avut loc un referendum in cadrul caruia 98 la suta dintre locuitori au pledat pentru apropierea de Rusia". Citi continuarea analizei pe www.incont.ro.
Ungaria va converti toate creditele in valuta ale populatiei in forinti pana la sfarsitul anului
Guvernul ungar va converti toate imprumuturile in valuta ale populatiei in forinti, pana la Craciun, si mentine obiectivul de a reduce semnificativ ratele lunare, a declarat joi ministrul Economiei, Mihali Varga, publicatiei Nepszabadsag, transmite Portofio.hu, preluata de Mediafax. El a aratat ca nimeni nu poate spune cu certitudine ce costuri vor suporta bancile, avand in vedere ca acestea vor avea posibilitatea sa demonstreze in justitie corectitudinea contractelor de creditare in valuta.