Bucurestiul gazduieste peste 3.400 de restaurante si cafenele, unde „mananca“ o treime din Romania

Bucurestiul gazduieste peste 3.400 de restaurante, cafenele si baruri, cu afaceri anuale de aproape 2,5 mld. lei, fiind de departe cea mai importanta piata pentru jucatorii locali din HoReCa in contextul in care este cel mai mare oras din punctul de vedere al populatiei, salariul mediu depaseste cu 40% media pe tara, rata somajului este minima, iar Capitala atrage si cel mai mare numar de turisti romani si straini. Astfel, doar Bucurestiul „mananca“ singur o treime din totalul pietei HoReCa din Romania, potrivit Ziarului Financiar.

Lupta antreprenorilor romani cu forta de lobby a multinationalelor

Antreprenorii autohtoni au intrat intr-un conflict deschis cu ceea ce ei numesc ministerul multinationalelor – forta de lobby a companiilor straine care a ajuns sa domine mediul de afaceri local. Vocea capitalului strain din Romania este astazi mai puternica, iar Consiliul Investitorilor Straini si AmCham numara periodic proiectele proprii care devin legi, scrie Business Magazin.

Chinezii de la Tenda tintesc prima pozitie pe piata locala de routere

Tenda Technology este una dintre cele mai cunoscute companii chineze producatoare de dispozitive de retea si echipamente atat pentru consumatorii finali, cat si pentru companiile mici. Infiintata in 1999, de Quan Dengping, Tenda Technology a crescut constant, iar anul trecut a inregistrat afaceri de 400 de milioane de dolari. Pentru acest an compania estimeaza afaceri de peste jumatate de miliard de dolari, iar printre obiective se numara deschiderea unui birou pe piata locala si castigarea primei pozitii, noteaza www.capital.ro.

Cum si-a dat Guvernul cu stangu-n dreptul la impozitarea bacsisului

Autoritatile au decis ca este mai bine sa elimine impozitarea bacsisului dupa ce si-au dat seama ca reglementarile proaspat intrate in vigoare nu acopera toate situatiile posibile, desi fusesera avertizate din timp.Decizia de eliminare a impozitului pe bacsis vine in conditiile in care sute de mii de firme au fost obligate sa isi modifice casele de marcat pentru a putea emite bonuri fara TVA, iar patronii de restaurante, baruri si cafenele s-au inghesuit la cozi imense pentru a cumpara registre de bani personali in care angajatii sa isi declare zilnic, inaintea inceperii programului, sumele pe care le au asupra lor. Ulterior, intocmirea acestor registre trebuia notificata la Fisc, scrie www.adevarul.ro.

Multinationalele pun accentul pe marketing, in timp ce antreprenorii pe produs

Multinationalele sunt mai degraba companii de marketing, care pun accentul pe promovare, in timp ce antreprenorii romani se axeaza pe produs sau serviciu, a afirmat Sorin Tranca, managing partner al Friends TBWA, una dintre cele mai mari agentii de creatie din Romania. „O multinationala iti spune: <<Vreau un film cu cowboy, de dragoste>>, in timp ce o companie locala solicita: <<As vrea sa facem un fel de film>>. Distinctia majora este ca o multinationala este mai degraba o companie de marketing, in timp ce o companie locala nu are astfel de cunostinte. Antreprenorii pun accentul pe dezvoltarea produsului sau a serviciului”, spune Sorin Tranca, citat de www.wall-street.ro.

Grecia, la un pas de colaps financiar, inainteaza din nou ideea incetarii de plati catre FMI. Varoufakis: Nu avem in plan o ruptura cu creditorii si nici o schimbare de moneda

Ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, a trimis semnale contradictorii luni seara, dand asigurari ca prefera mai degraba o incetare de plati a Greciei in relatia cu FMI decat in ceea ce priveste achitarea salariilor, afirmand totusi ca un acord cu creditorii este aproape, relateaza AFP, potrivit Agerpres. "Cred ca suntem foarte aproape de un acord" cu creditorii, "poate intr-o saptamana", a spus ministrul in cadrul unui interviu pentru postul de televiziune grec Star, precizand ca "nu avem in plan o ruptura cu creditorii" si nici "o schimbare de moneda".

Banca Elvetiei ar putea lua decizia deprecierii francului, dupa ce moneda elvetiana a crescut masiv in raport cu euro, destabilizand economia tarii

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) monitorizeaza evolutia francului elvetian fata de alte valute si este multumita de impactul dobanzilor negative, a afirmat luni Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului SNB, intr-un interviu acordat presei elvetiene, transmite Reuters. El a precizat, totodata, ca banca este pregatita si pentru a deprecia moneda nationala, care in prezent este supraevaluata.

China construieste cai ferate si linii de metrou de 40 mld. dolari, pentru a impiedica prabusirea economiei gigant

Comisia nationala de dezvoltare si reforma (NDRC), principalul organism de planificare economica din China, a aprobat o serie de proiecte in valoare de aproape 250 miliarde de yuani (40 de miliarde de dolari) in domeniul transportului feroviar si al transportului cu metroul, pe masura ce autoritatile de la Beijing isi inmultesc eforturile pentru a sustine cresterea economica, transmite Reuters.