Criza il ajunge din urma si pe Tiriac, Coreea de Sud alege prima femeie presedinte, Vaticanul anunta cine va administra afacerile Bisericii Catolice dupa plecarea Papei
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Ziarul Financiar: Criza il ajunge din urma si pe Tiriac, care incepe sa ridice teme cu ce face guvernul. Daca ar fi pus intrebari cand afacerile ii mergeau bine, poate toata economia ar fi aratat altfel
De obicei, cu foarte putine exceptii, oamenii de afaceri romani, care au ceva in spate, au creat branduri si angajeaza sute si mii de oameni nu prea vor sa se implice public in politica, nici verbal, nici personal. Au prieteni si relatii in toate partidele, preferand sa vorbeasca direct cu ei daca au o problema. Omul de afaceri spune ca da credit guvernului Ponta, dar se arata mai preocupat de opozitia politica. Poate ca opozitia ar trebui sa fie el cu toata clasa de business si sa reactioneze nu cand ii este afectat direct businessul lui, ci la inceputuri, cand incepe sa fie afectat un oras, o zona sau un alt domeniu, unde nu este el prezent direct. Cand Oltchim strangea datorii peste datorii si nu-si platea facturile la energie, pe niciun om de afaceri nu interesa acest lucru. Cand Oltchimul s-a inchis, cand 3.000 de oameni au fost trimisi acasa, dintr-o data acest subiect a devenit cap de afis si pe agenda oamenilor de afaceri. Cand de la 2.500 de lei pe luna, cat avea un muncitor la Oltchim, scazi la 700 de lei, asta inseamna mai putina mancare vanduta, mai putine haine, o reesalonare la imprumutul luat de la banca, daca nu chiar stoparea platii ratelor, o masina in minus la vanzare, taierea unei asigurari si lista mai poate continua, se arata intr-un editorial al Ziarului Financiar.
Capital: Razboi in Sanatate. Ministerul vrea monopol pe licitatii de 7,7 miliarde de lei
Inapoi in viitor: dupa patru ani in care sistemul sanitar a trecut prin „chinurile“ descentralizarii, Ministerul Sanatatii (MS) a aruncat bomba: vrea sa revina la achizitiile centralizate din sanatate, la care totusi a renuntat incepand cu 2008, relateaza Capital.ro. Justificarea? „Necesitatea transformarii intr-un timp scurt a MS intr-un integrator al derularii procedurilor de achizitie din spitale pentru desfașurarea activitatii medicale pe anul 2013 și faptul ca sistemul de achizitii centralizat este folosit de mai multe state din Europa, care au obtinut reduceri de preturi consistente, intre 10% și 30%“, scrie in OUG din 2012, care oficializeaza „noul vechi“ rol al MS. Cu alte cuvinte, pentru ca trebuie repede si pentru ca a mers la altii. Inainte de a face comparatii, trebuie precizat ca Romania este statul UE care aloca cei mai mai putini bani pentru sanatate din PIB, iar trendul este de scadere: daca in 2009 se alocau 5,6% din PIB pentru sanatate, in prezent s-a ajuns la un infim procentaj de 4,4%, in conditiile in care media UE este de 9,9%.
Wall-Street.ro: BCR raporteaza prima pierdere anuala de la infiintare
BCR, cea mai mare banca din Romania in functie de active, a inregistrat in 2012 o pierdere de 1,1 miliarde lei (247,2 milioane euro) pe IFRS, fiind pentru prima data in cei 22 de ani de la infiintare cand institutia de credit raporteaza rezultate anuale negative, au precizat surse din sistemul bancar pentru Wall-Street.ro. Pierderea a fost generata din cauza provizionarii puternice pe standarde internationale de contabilitate (IFRS), dar si a mediului economic incert, Romania inregistrand anul trecut o crestere economica de numai 0,2%. Oficialii bancii nu au dorit sa comenteze informatia. BCR va anunta rezultatele financiare vineri, 28 februarie.
Stirileprotv.ro: Termocentrala de la Anina, cel mai pagubos proiect al Epocii de Aur. O investitie de 1 miliard de dolari, cu zero rezultate
Asa se prezinta cel mai mare esec al Epocii de Aur - Termocentrala Anina, locul unde sotii Ceausescu visau sa scoata curent din piatra seaca. Dupa aproape doua decenii de impotmoliri, urmarile se traduc in drame sociale. Praful de acum era pe atunci poleiala unei Epoci de Aur, in care sotii Ceausescu construiau proiecte marete in care-si oglindeau vanitatea. Termocentrala Anina, unul din proiectele lor de suflet, nu a functioat, desi a inghitit peste un miliard de dolari. Mii de oameni au fost adusi aici din toata tara, in ceea ce avea sa fie cel mai mare esec comunist. Construirea mastodontului lui a inceput in 1976. Contructori din toata tara veneau aici, sa aduca un vibrant omagiu stralucitului arhitect al patriei, Nicolae Ceausescu, care anunta constructii epocale. La fel de epocal avea sa fie acest esec, arata o ancheta marca „Romania, te iubesc”.
incont.ro: S-a anuntat numele celui care va administra afacerile Bisericii Catolice, dupa plecarea Papei Benedict
Cardinalul sambelan, italianul Tarcisio Bertone, va deveni, dupa demisia lui Benedict al XVI-lea, un fel de Papa "interimar", insarcinat cu administrarea Bisericii pana la alegerea noului Suveran Pontif, urmand sa exercite puteri net reduse, potrivit AFP. Toti oficialii de rang inalt din cadrul "Guvernului" Bisericii - Curia romana - renunta la functiile lor la moartea Papei, potrivit Constitutiei apostolice promulgate in 1996 de catre Ioan Paul al II-lea. Aceeasi regula se aplica si in cazul unei demisii. Doar cardinalul sambelan ramane in post, pentru a administra afacerile curente ale Bisericii, scrie Incont.ro.
Mediafax.ro: "Argo", regizat de Ben Affleck, castiga premiul pentru cel mai bun film
Lungmetrajul "Argo", de Ben Affleck, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 85-a gala de decernare a acestor distinctii, care a avut loc la Los Angeles. Cea care a prezentat cea mai importanta categorie a premiilor Oscar, "cel mai bun film", a fost chiar prima doamna a Americii, Michelle Obama, cu ajutorul veteranului actor Jack Nicholson. De la Casa Alba, Michelle Obama a anuntat titlul lungmetrajului premiat cu Oscar anul acesta, "Argo", in regia lui Ben Affleck. In afara de premiul pentru cel mai bun film, "Argo" a mai fost recompensat cu trofeul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat si cel mai bun montaj, scrie Mediafax.ro.
Stirileprotv.ro: Romania are un potential turistic urias, dar neexploatat: bazele militare parasite, ideale pentru airsoft
Tara noastra este intesata cu foste unitati militare dezafectate, uitate de autoritati si lasate in paragina. I-ar putea gazdui pe impatimitii traiului militar, care abia asteapta sa cheltuiasca bani frumosi pe instructie si probe extreme. Indiferent ca se joaca la Bucuresti sau in Brasov, soldatii de weekend au la dispozitie un urias arsenal de cladiri, ideale pentru gherila urbana. Putini s-au gandit sa faca insa din aceste cladiri dezafectate o afacere serioasa, in care sa ofere doritorilor toate conditiile. Sunt sute de unitati militare cedate de Ministerul Apararii catre primarii si consilii judetene, care nu au mai facut nimic cu ele. Au picat si planurile privind locuinte sociale si nimeni n-a vazut nici potentialul turismului militar. Domeniul e ca si inexistent in Romania, desi in tari precum Marea Britanie sau Statele Unite, acest turism de nisa aduce profituri de zeci de milioane de euro anual. La noi singurul exemplu notabil se afla la Orastie, potrivit Stirileprotv.ro.
Incont.ro: Urmatoarea tinta pentru Google: actiunea de 1.000 de dolari
Actiunile Google au sanse mari sa depaseasca pragul de 1.000 de dolari in urmatoarele 12 luni, potrivit mai multor analisti, dupa ce au urcat in aceasta saptamana la valori record de peste 800 de dolari. Analistii de la CLSA, divizie a Credit Agricole, si Bernstein Research au ridicat in aceasta saptamana pretul tinta al actiunilor Google pentru urmatoarele 12 luni la 1.000 de dolari, de la 900, respectiv 820 dolari. Analistii Deutsche Bank sunt mai putin optimisti, modificand pretul tinta la 935 dolari, cu 10% peste estimarea anterioara, noteaza Incont.ro.
Wall Street Journal: Alegerile din Cipru si Italia tulbura linistea economica a Europei
Dupa cativa ani in care economia globala a inregistrat scaderi semnificative, toata lumea spera sa intrevada un sfarsit al crizei sau macar o imbunatatire a situatiei. Insa, alegerile de la sfarsitul saptamanii trecute, din Italia si Cipru, n-au facut decat sa pun paie pe foc. Daca in Cipru, alegerea liderului conservator Nicos Anastasiades era asteptata, investitorii stau cu ochii pe desfasurarea ostilitatilor din Italia, unde lucrurile nu sunt la fel de clare. Potrivit curentului din piata, oamenii de afaceri ar prefera o coalitie intre liderul de centru-stanga Pier Luigi Bersani si actualul prim-ministru, Mario Monti, care are toate sansele sa continue programul de reforme inceput de guvernul tehnocrat. Orice alt rezultat ar semana neliniste in randul investitorilor, informeaza Wall Street Journal.
CNN: Antreprenorii din Silicon Valley incep o campanie pro imigranti
O grupare formata din antreprenori, intreprinzatori si experti in social media din Silicon Valley vor lansa luni o campanie pentru a atrage atentia asupra fenomenului de imigrare, anunta CNN. “Marsul inovatiei” are scopul de a convinge guvernantii sa aprobe o lege prin care sa permita antreprenorilor sa angajeze oamenii pe care ii doresc, indiferent de nationalitate, pentru a-si dezvolta afacerile. “Legile noastre pentru imigratie sunt extrem de ineficiente. Tara noastra a fost construita cu ajutorul imigrantilor si am vazut cat se poate de clar impactul pe care educatia acestora o are. Asa ca pentru mine, ca angajator, e foarte frustrant sa nu pot angaja inginerii bine pregatiti de care am nevoie”, spune Prerna Gupta, fondatoarea unei companii care dezvolta aplicatii muzicale. Campania se va incheia cu un “mars virtual” la Washington, in luna aprilie.
Bloomberg: Coreea de Sud si-a ales prima femeie presedinte din istorie
Park Greun Hye, fiica cea mare a fostului dictator sud-coreean Park Chung Hee, a depus ieri juramantul pentru preluarea puterii in stat, intr-o ceremonie tinuta in fata Adunarii Nationale, conform Bloomberg. Park parasise palatul prezidential in urma cu 34 de ani, dupa asasinarea tatalui sau. “Ne confruntam din nou cu o criza economica globala, precum si cu dificultati de securitate, ca amenintarea nucleara ce planeaza dinspre Coreea de Nord. Provocarile pe care le intalnim azi sunt mai dificile decat oricare altele de pana acum”, a spus aceasta in discursul inaugural. Park Greun Hye, in varsta de 61 de ani, este prima femeie presedinte a Coreei de Sud. Printre problemele nationale pe care trebuie sa le rezolve, se numara povara economica tot mai grea, diferenta in crestere intre paturile sociale si situatia exporturilor, care pierd teren in fata Japoniei.
The Telegraph: Cum se poate repeta situatia lui Soros. Analistii sfatuiesc sa pariem impotriva lirei, dupa ce Marea Britanie a fost retrogradata
In urma cu mai bine de 20 de ani, miliardarul Gerge Soros devenea cunoscut ca fiind cel care “a falimentat banca Angliei”, deorece pariase impotriva lirei sterline, o miscare ce s-a se dovedea destul de profitabila. Soros impumutase atunci mari sume in lire, pe care le-a convertit in marci germane, cu promisiunea de a le reconverti in viitor. In “miercurea neagra”, Marea Britanie a fost nevoita sa se retraga din Mecanismul de schimb al Uniunii Europene, iar moneda Regatului Unit s-a devalorizat puternic, aducandu-i lui Soros un castig evaluat la un miliard de dolari. Situatia s-ar putea repeta, un fost membru al comitetului pentru evaluare din banca Angliei avertizand ca scaderea ratingului de tara ar putea pune si mai multa presiune asupra lirei. Analistii incurajeaza astfel britanicii sa investeasca in companii care platesc dividende in euro sau dolari, pentru a putea profita de situatia actuala, relateaza The Telegraph.