Citi: Daca isi vinde participatia la Verizon cu 100 mld. $, Vodafone ar putea cumpara UPC. Deutsche Welle: Romania ramane principala sursa de sclavie
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Cum isi submineaza BNR propria politica monetara de scadere a dobanzilor si de relansare economica. Fara un AVAB privat care sa scoata la suprafata creditele neperformante parcate in SPV-uri costul creditelor nu va scadea
Intr-o declaratie venita pe neasteptate la conferinta de presa de dupa sedinta de politica monetara de saptamana trecuta, guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat ca Banca Nationala se pregateste pentru un nou ciclu de reducere a dobanzilor. Inflatia evolueaza mai bine ca estimarile, cursul a scazut, economia a rezistat noilor spasme din zona euro si pare sa mearga mult mai bine decat se anticipa, in special la nivelul exporturilor. Inflatia scade pentru ca exista un deficit de cerere la nivelul populatiei din cauza dramuirii mai bine a banilor si a cautarii tot timpul a ofertelor cu reduceri de preturi. Cursul scade pentru ca sunt intrari de capital la nivelul titlurilor de stat romanesti ca urmare a includerii lor in indici monetari globali, plusul la exporturi vine in principal de la Ford si Dacia, iar criza din Cipru a produs cosmaruri doar pentru oamenii de afaceri romani si straini care-si derulau/ascundeau operatiunile pe acolo. Oricum, trebuie sa luam declaratia guvernatorului si comunicatul BNR ca avand un ton mai degraba optimist si nu rezervat in ceea ce priveste evolutia economiei pentru urmatoarele luni, ceea ce este un punct pozitiv. Ce merge insa prost este creditarea, iar BNR ca sa mascheze acest lucru a pus-o intr-un context european si regional. Prin reducerea dobanzii de politica monetara, aflata la 5,25% de un an de zile, BNR spera sa puna presiune pe banci ca ele sa reduca dobanzile la credite si sa readuca firmele si populatia din nou la ghisee pentru a reinvia creditarea si a misca putin consumul sau constructiile. Problema este ca influenta politicii monetare si a dobanzii BNR este marginala la nivelul dobanzilor pentru credite si al cererii de noi imprumuturi. Cu reduceri semnificative ale finantarilor de la banca-mama si cu o buna parte din portofoliile de credite putrede, principala problema a bancilor este asigurarea lichiditatilor proprii, deci intrari de bani, ca sa-si finanteze propriul bilant, si nu acordarea de noi credite, care ar insemna iesiri de bani. Piata monetara de la Bucuresti este fragmentata si fracturata, cu banci care au lei si euro, dar care nu pot sa-i plaseze la celelalte banci din motive de risc si banci care au nevoie continua de resurse pentru care platesc un pret destul de ridicat, scrie ZF.
Citi: Daca isi vinde participatia la Verizon cu 100 mld. $, Vodafone ar putea cumpara UPC
Vodafone ar putea achizitiona grupul american Liberty Global (UPC) pentru a-si intari operatiunile din Europa cu servicii fixe in cazul in care grupul britanic va incasa 100 miliarde dolari de la Verizon, noteaza ZF Corporate.
Deutsche Welle: Romania ramane principala sursa de sclavie
Comisia Europeana trage un nou semnal de alarma: statele UE fac prea putin pentru a implementa propriile norme asupra carora au convenit, in vederea combaterii traficului de fiinte umane. O afacere uriasa pentru unii, un martiriu pentru ceilalti: piata prostitutiei fortate traieste in continuare in interiorul UE, iar patru din cinci femei ce trec prin acest calvar provin din Romania, dupa cum reiese dintr-un material difuzat pe postul public german de radio Deutschlandfunk. Numarul victimelor traficului de fiinte umane este infricosator: intre 2008 si 2010, 23.962 de persoane au cazut, in interiorul UE, in plasa unei forme de sclavie moderna. Valoarea reala se apropie insa de 900.000. Cu o masina eleganta oprita in fata portii sau alte mici atentii, adolescentii din familii sarace din Romania sunt foarte usor de convins, se plange un psiholog scolar. Odata prinsi in mreje, pasul pana la sclavie este mic. "Chiar si politistii locali se dovedesc complici ai criminalilor", relateaza Deutschlandfunk, scrie Capital.
Manual de fraudare a sistemului energetic din Romania. Cinci metode prin care statul a pierdut sute de milioane de euro
Un raport al Corpului de Control al Guvernului arata ca bugetul Complexului Energetic Oltenia - unul din cei mai importanti producatori de energie electrica - a fost drenat catre companii private. Inspectorii guvernului au stabilit ca bugetul companiei a fost prejudiciat cu zeci de milioane de lei prin incheierea de contracte preferentiale, sposorizari nejustificate si achizitii de masini pe timp de criza. Un alt caz emblematic este si cel al Hidroelectrica. Gandul scrie astazi despre cele cinci metode prin care bugetele celor doua companii au fost capusate de companii private cu ajutorul functionarilor publici. Metoda I: Contracte publice acordate cu incalcarea legii. Metoda II: Achizitionarea de autoturisme. Metoda III: Contracte de sposorizare. Metoda IV: Curent ieftin de la stat revandut scum pe piata libera.O alta metoda de frauda retinuta in rechizitoriul DIICOT este si convertirea gresita din USD/EURO in ROL. Metoda V: Contracte preferentiale pentru baietii destepti cu incalcarea legii.
Cum arunca Sova cu banii: 230 kilometri de autostrazi vor costa 5 miliarde de euro
Comarnic-Brasov, Craiova-Pitesti si centura de sud a Capitalei ar trebui sa fie construite in concesiune, dar costurile enorme acceptate de guvern (intre 14 si 42 mil. euro/km) ca punct de plecare in negocieri ridica semne de intrebare. La un cost mediu de 21,5 milioane de euro pe kilometru, pretul acestora se apropie de cel pentru constructia autostrazii Transilvania, considerat unul dintre cele mai paguboase contracte incheiate de stat dupa Revolutie. Statul a redus puternic investitiile publice si cauta in prezent noi solutii pentru dezvoltarea infrastructurii locale de transport. Concesiunile de autostrazi, un experiment esuat in trecut in Romania, ridica semne de intrebare cu privire la pretul cu care pot fi construite autostrazi pe plan local, dar si cu privire la modul in care vor reusi aceste parteneriate intre sectorul public si cel privat sa accelereze procesul de realizare a soselelor. Ministrul marilor proiecte Dan Sova afirma ca sumele mari se explica prin faptul ca includ atat costul de constructie, cat si pe cel al intretinerii pe 30 de ani. Romania, cu 530 km de autostrazi, a pierdut de mult cursa pentru constructia de sosele in regiune, scrie ZF.
Sanatatea privata incepe sa se simta mai bine in provincie
Dupa ce marile proiecte din sanatatea privata au intrat in stand-by in Capitala, investitorii si-au indreptat atentia spre restul tarii, unde au inaugurat in ultimii doi ani unitati de zeci de milioane de euro. In acest timp, dinamica investitiilor a fost mai mare in provincie decat in Capitala, chiar daca sumele investite au fost mai mici. Am avut parte mai ales de premiere, inaugurari ale primelor spitale private dintr-un oras sau altul. Unde nu exista spitale, exista din belsug clinici sau laboratoare private. Sigur, provincia nu face exceptie de la criza de incredere a investitorilor pentru proiecte mari in sanatatea privata, insa aici vorbim de cele foarte mari: 50 de milioane de euro pentru cel mai mare spital privat din Romania, care trebuia sa fie inaugurat la Cluj, in 2012, informeaza Capital.
Yahoo! obtine castiguri record datorita acoperirii impotriva yenului
Yahoo! a inregistrat profituri record de 273 milioane de dolari, rezultate in mare parte datorita masurilor pe care le-a luat pentru a se proteja impotriva fluctuatiilor yenului japonez, care ar fi putut sa afecteze valoarea operatiunilor de pe piata asiatica. 270 de milioane se refera la rezultatele din primul semestru al acestui an, in timp ce alte trei milioane provin din balanta de anul trecut, se arata intr-un document emis de compania americana si citat de Bloomberg. Investitorii au primit cu aplauze performanta reusita, yenul avand cel mai instabil curs in SUA, dintre principalele monede. "Cu siguranta au aratat ca se pricep la partea monetara prin aceste rezultate", a spus Paul Sweeney, analist la Bloomberg Industries.
Profitul HSBC se dubleaza
HSBC a raportat cea mai buna performanta trimestriala din ultimii ani, relateaza The Telegraph. Potrivit publicatiei, profitul brut al celei mai mari banci din Marea Britanie aproape s-a dublat in aceasta perioada, ajungand la 8,4 miliarde de dolari. Rezultatele se datoreaza unei scaderi a datoriilor la nivel global, dar si a unui program de reducere a costurilor, care a dus la disponibilizarea a peste 30.000 de angajati. Stuart Gulliver, directorul executiv al HSBC, spune ca banca “traverseaza acum ape mai calme”, dar avertizeaza in acelasi timp ca “exista in continuare dificultati care trebuie depasite”.
Cat despre rezultatele anuale, Gulliver a declarat ca institutia si-a depasit targetul de economisire de 3,5 miliarde de dolari, lucru care “arata un inceput bun al anului si demonstreaza progresul in implementarea strategiei propuse in mai 2011”.
Bill Gates: Utilizatorii de Apple si Android se vor reorienta catre tabletele de tip PC
Utilizatorii vor deveni frustrati de limitarile dispozitivelor pe care le folosesc in prezent si multi vor alege produse de tipul tabletei Surface, sugereaza Bill Gates, citat de The Guardian. “Cei care folosesc ipad si tablete Android se simt frustrati pentru ca nu pot tasta comod, nu pot crea documente si nu au instalat pachetul Office pe acele device-uri”, a declarat cofondatorul Microsoft. Acesta sustine ca ultimul sistem de operare pe care compania sa l-a dezvoltat, Windows 8, este un element de legatura intre calculatoarele personale si tablete, care face ca diferenta dintre acestea sa fie tot mai mica. “Le oferim utilizatorilor beneficiile unei tablete, dar fara ca acestia sa fie nevoiti sa renunte la ceea ce s-ar astepta sa gaseasca pe un PC”, a mai spus Gates.
Deficitul Statelor Unite s-a redus cu 32% anul acesta
Deficitul anual inregistrat de SUA s-a redus cu 32% in primele sapte luni ale acestui an fiscal, comparativ cu perioada precedenta, scrie CNN Money. Unul dintre principalele motive il reprezinta veniturile colectate din impozite, care au ajuns la 220 miliarde de dolari, in crestere cu 16%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, salariile s-au marit, ajutoarele de somaj s-au redus cu 25%, adica 15 miliarde de dolari, iar cheltuielile din domeniul apararii au fost si ele taiate. Singurele sectoare in care cheltuielile au fost mai mari sunt cele din domeniul medical si al sanatatii, cat si cel al sigurantei sociale.
Toyota dezvaluie noul concept de Corolla, una dintre cele mai populare masini din lume
Toyota Corolla, introdusa pe piata in 1966 si ajunsa in SUA doi ani mai tarziu, s-a vandut pana acum in 30 de milioane de exemplare. Producatorul nipon a numit-o “cel mai bine vanduta masina din lume”, desi Ford a pretins recent acest titlu, prin popularul model Focus, scrie CNN Money. Cei de la Toyota au refuzat sa spuna de cand Corolla nu a mai avut parte de o reproiectare completa, insa masina a mai suferit mici modificari de design in ultimii ani. Modelul a avut parte de o perioada recenta mai putin buna, vanzarile avand de suferit in fata competitorilor Honda Civic si Hyundai Elantra, insa producatorul promite o reproiectare prin care masina va mai pastra foarte putine caracteristici din conceptul initial. Corolla se comercializeaza in prezent in peste 100 de tari