Centrul vechi al Capitalei a intrat in depresie: consumatorii vin si trag de o apa toata seara

Lipsa cresterilor salariale in sectorul privat din cauza prelungirii crizei lasa consumul fara combustibil. Centrul istoric, kilometrul zero al distractiei din Capitala, care in fiecare din ultimii ani marcati de criza a crescut „ca Fat Frumos“ - intr-un an cat altii in sapte -, „a intrat intr-o mica depresie“ in primul se­mestru, acesta fiind un semnal clar ca in spatele cresterii economice peste as­tep­tari (peste 2% in acest an), al avan­sului exportului si al productiei indus­triale se ascunde o alta realitate, cea a romanilor de rand care sunt inca in criza si nu au bani sa iasa sa consume.  „Clientii vin in continuare, insa mul­ti dintre ei trag de o apa toata seara“, spune Nicu Marin, adminis­tra­torul Arcade Café, unul dintre cele mai cunos­cute si mai vechi baruri din cen­trul vechi, o zona care cuprinde circa 100 de localuri cu afaceri anuale de 150-200 de milioane de euro. Dupa o perioada indelungata de cresteri puternice si investitii, zona ajunge la ma­­tu­ritate si jucatorii incep sa se cear­na, scrie ZF.

Cat se va deprecia leul dupa reducerea-surpriza a dobanzii BNR?

BNR a redus dobanda-cheie mai devreme decat se astepta piata. Analistii consultati de Capital cred ca, pana la finele anului, cursul de schimb va fluctua intre 4,2 si 4,7 lei/euro  Optimismul BNR cu privire la intrarea inflatiei in tinta in lunile de toamna, dar și perspectivele de incheiere a unui nou acord cu FMI au fost principalele motive care au stat la baza reducerii dobanzii de politica monetara de la 5,25% la 5%. „Decizia a fost ușor surprinzatoare, așteptarile noastre inițiale fiind de reducere a dobanzii peste doua-trei luni“, subliniaza economistul-șef al BCR, Eugen Sinca. El crede insa ca procesul dezinflaționist va fi limitat de liberalizarea prețurilor la energie pentru populație și de deprecierea recenta a leului. Catalina Molnar, economist-șef Unicredit Țiriac Bank, vede o dobanda de 4,50% la finalul anului, scrie Capital.

Ba, da’ comunisti mai suntem! Sper sa fiti voi capitalistii. Dar nu pe banii statului!

Saptamana trecuta ma suna un amic avocat: Ati primit tema sa dati in astia de la ANRP, cu despagubirile? Nu! Si atunci de ce cereti ca titlurile de proprietate sa nu mai poata fi vandute (catre cesionari)? Isi ia omul banii inainte (adica adevaratul proprietar) si e treaba celuilalt sa isi ia banii mai departe (de la stat). Si ce e ala impozit de 85%?... Urmeaza o discutie intre amic si mine pe aceasta tema, ca sub ochii nostri si cu legea in mana se desfasoara unul dintre cele mai mari jafuri – respectiv afacerea cu restituirea proprietatilor, despagubirile acordate, cum adevaratii proprietari stau cu anii sa-si ia banii, in timp ce cei care au cumparat drepturile litigioase la discount de 10-20% au deja banii in cont, cei 300 de milioane de lei pe care trebuie sa ii ia nepotul lui Gigi Becali pe drepturi litigioase cumparate acum 3-4 ani de la proprietari si finalul este… Ba, da’ comunisti mai sunteti (noi, ZF - n. red.).1000 de oameni au luat deja, intr-un fel sau altul, 7 miliarde de lei, in timp ce sunt zeci de mii care stau cu actele in mana de ani de zile prin tribunale, asteptand sa le vina randul. Intre timp, unii chiar au murit. Asta inseamna capitalism, in antiteza cu afirmatia amicului – Da’ comunisti sunteti!, – ca nepotul lui Gigi Becali, care are in jur de 30 de ani, sa ajunga in fata la ANRP cu drepturi cumparate cine stie cum si sa incaseze 300 de milioane de lei? Ce poate fi mai sfidator la adresa Romaniei, a statului roman, compus din cei 21 de milioane de cetateni, decat sa-ti zambeasca cineva dintr-un Mercedes sau Rolls Royce, plimbandu-se pe Dorobanti, „aspirand“ totul in jur si aratand „cat de tare este“ pentru ca a reusit sa isi ia banii pe care ANRP, Finantele si Guvernul i-au pus la dispozitie cu cea mai mare nonsalanta, conform legii, scrie Cristian Hostiuc intr-un editorial ZF.

Cum reactioneaza bancherii la sfatul lui Isarescu: vor reduce dobanzile la credite?

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat la ultima sedinta de politica monetara inca un semnal pentru reducerea dobanzilor la credite. Relaxarea monetara anuntata de cateva luni de BNR si inceputa efectiv dupa sedinta CA din 1 iulie ar trebui sa forteze bancile sa taie dobanzile la credite. De altfel, Isarescu considera ca scaderea dobanzilor la unele credite acordate de banci se va observa in aceasta vara, dupa ce banca centrala a redus luni dobanda cheie. "Raiffeisen Bank a efectuat modificari de dobanda in ultima perioada, atat pentru creditele garantate cat si negarantate, iar aceste modificari confirma trendul de scadere a dobanzilor la credite in lei. Banca pune accentul in ultimii ani pe creditarea in lei, creditele de consum fiind acordate exclusiv in moneda nationala", au declarat reprezentantii bancii, se arata intr-un articol Wall-Street.ro

Miza scandalului pentru sefia Tarom: 1 miliard de euro 

Inca un manager privat de la o companie din subordinea Ministerului Transporturilor a fost executat. Dupa seful CFR Marfa, belgianul de la Tarom si-a vazut mandatul scurtat de la patru ani la un an, urmand sa fie indepartat in perioada in care se vor face achizitii de circa 1 mld. euro. De cinci ani, Tarom este pe pierdere, iar revenirea pe profit, potrivit planului de management aprobat de  Consiliul de Administrație (CA), este așteptata abia in 2015. Pana atunci, operatorul național cocheteaza cu profitul temporar, mai exact cu cel pe lunile mai și iunie, cand a fost pe plus.  „Este un profit de conjunctura (printre altele, trafic mai mare datorita sezonului estival, preț mai bun al combustibilului n.red)“, susțin membrii CA. Managerul privat, belgianul Christian Heinzmann, ii contrazice, insa, partial. „Parte din aceste rezultate bune se datoreaza norocului, așa e, dar și unui numar mai mic de zboruri neproductive, printre altele“. Rezultatele financiare indica o reducere de 45% a pierderilor pe primele cinci luni ale anului, comparativ cu perioada similara a lui 2012, noteaza Capital.

Grecia, foarte aproape de a primi un nou imprumut de la UE

Guvernul elen a anuntat ca este aproape de a incheia o intelegere cu creditorii internationali, pentru a primi o noua transa de bani, sub forma de bailout, transmite BBC. Ministrii de finante din zona euro se intalnesc luni sa decida daca dau drumul unor noi fonduri de salvare, de data aceasta in valoare de 6,3 miliarde de euro. “Sunt increzator ca maine vom ajunge la un acord”, a declarart duminica, ministrul grec de Finante, Yannis Stournaras. Pentru primirea banilor, ar fi nevoie ca tara sa faca aproximativ 4.000 de taieri de joburi din sectorul serviciilor publice, cat si redistribuirea altor 25.000 de functionari publici (inclusiv 2.000 de profesori si 3.500 de politisti locali) in alte functii, masuri ce au intampinat o puternica opozitie in Grecia. Tara are insa de platit o datorie de 6,6 miliarde de euro pana la mijlocul lui august, asa ca bailout-ul ar putea fi in acest moment singura solutie.

Cel mai mare acord comercial de liber schimb se va parafa in mijlocul acuzatiilor de spionaj 

Discutiile privind crearea celei mai mari zone comerciale libere, intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, incep pe fondul tensiunilor existente despre spionaj si industrii protejate, scrie BBC News. In timp ce scandalul privind intruziunea Agentiei Nationale de Securitate a SUA asupra aliatilor sai este in plina desfasurare, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca discutiile raman “in topul prioritatilor”. Daca se ajunge la un acord, se va crea cea mai mare zona de liber schimb, in care vor fi cuprinsi 820 milioane de oameni, iar investitiile si comertul intre cele doua regiuni se vor putea face cu mai multa usurinta. Tarifele directe aplicate bunurilor si serviciilor intre UE si SUA sunt deja mici, dar exista inca alte bariere, precum reglementari specifice, standarde pentru siguranta si inspectii care incetinesc procesul. Ambele parti au propriile cereri: negociatorii europeni doresc ca departamentele SUA sa renunte la preferinta lor pentru furnizorii americani, in timp ce Washington vrea ca UE sa isi deschida pietele pentru firmele de biotehnologie americane, si sa primeasca bunuri precum mancare modificata genetic, un subiect in continuare controversat in Europa.

Actiunile Asiana Airlines s-au prabusit din cauza ultimelor evenimente

Actiunile Asiana Airlines, al doilea cel mai mare operator aviatic din Coreea de Sud, au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, pe bursa din Seul, relateaza Bloomberg. Scaderea a fost cauzata de cel mai grav accident de aviatie in care a fost implicata compania in ultimele doua decenii. Actinile Asiana Airlines au scazut cu 9,6%, ajungand la 4.630 de woni, cel mai mic pret din aprilie 2010. “Investitorii sunt ingrijorati ca accidentul va avea urmari in ceea ce priveste castigurile. Este sezonul de varf acum pentru liniile aeriene si, faptul ca s-a intamplat asta, ar putea afecta operatiunile si creste costurile”, a declarat Cho Byoung Hee, analist la Kiwoom Securities, in Seul. In urma incidentului de sambata, cand un Boeing 777 a luat foc pe aeroportul din San Francisco, ratand aterizarea, doi oameni au murit si alti 182 au fost raniti, din cei 307 prezenti la bord.