Cea mai dramatica schimbare in ceea ce priveste economisirea la banca, averea imobiliara a McDonald's Romania si la ce ar trebui sa ne asteptam maine de la lansarea Apple
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Cea mai dramatica schimbare din ultimul deceniu in ceea ce priveste economisirea la banca
Cei care isi tin banii in banci, respectiv cei pentru care depozitul bancar reprezinta principala forma de economisire, se confrunta de aproape un an cu ceva nou care naste multe intrebari, socoteli lunare si multa presupunere in ceea ce priveste viitorul: 1) cifrele mici, adica ratele mici la depozite, fie ca sunt la lei, fie ca sunt la euro; 2) o schimbare de scadente pe care deponentii nu prea au trait-o, respectiv cine vrea dobanzi mai mari trebuie sa-si lase banii pe termen lung pe unul, trei sau cinci ani fata de o luna, trei luni, sase luni cu care erau obisnuiti, ceea ce implica o confruntare cu necunoscutul in tot acest timp; 3) miscarile de curs in sus sau in jos de cateva procente, pe care guvernatorul BNR Mugur Isarescu nici nu le mai ia in considerare, dar care anuleaza peste noapte castigul rezultat dintr-un depozit bancar, unde ratele sunt mici. Asta daca nu produce pierdere. Fata de 2008-2010, asta ca sa iau o perioada mai apropiata, dobanzile la lei si la euro s-au injumatatit, daca nu chiar mai mult, scrie Cristian Hostiuc, intr-un editorial zf.ro.
Unde puteti deveni actionari de azi: „Este varful energeticii, un film SF transpus in realitate. Noi nu ne putem permite niciodata un accident aici“
Cine trece pe langa Cernavoda, in drumul spre mare, remarca mai degraba turbinele eoliene care au inconjurat centrala, nu cele cinci reactoare nucleare, din care numai doua functioneaza azi, asigurand 20% din productia de energie electrica din Romania. In interiorul celor doua este un film SF in derulare. De azi, 10% din actiunile acestui SF au fost scoase la vanzare de statul roman, deschizand astfel poarta secretelor nucleare si altor parti, nu doar celor specializate in acest domeniu. Masurile de securitate dintr-un aeroport devin subit lipsite de importanta comparativ cu cele aplicate la Cernavoda. De anul acesta, la varful Nuclearelectrica a fost adusa Daniela Lulache, un om fara niciun pic de experienta in acest domeniu. Sub presiunea unor actionari minoritari s-ar putea lua decizii care sa aduca atingeri securitatii nucleare de dragul unor dividende mai mari? „Nu este niciun pericol. Nimeni nu se joaca cu securitatea nucleara. Constiinta securitatii nucleare este foarte puternica“, spune Lulache. Noua conducere a Nuclearelectrica prognozeaza cresterea cifrei de afaceri cu circa 38% in cinci ani, de la 1,65 mld. lei in 2012 la 2,29 miliarde de lei in 2017, si cresterea de 3,6 ori a profitului brut, de la 67 mil. lei in 2012, la peste 240 mil. lei in 2017, potrivit indicatorilor de performanta asumati de administratori, noteaza zf.ro
Averea imobiliara a McDonald's Romania
Modelul de afaceri adoptat de gigantul american McDonald‘s este total atipic fata de cel practicat de concurentii sai din industria fast-food. Pe langa vanzarea celebrilor hamburgeri, retailerul a dezvoltat o adevarata afacere imobiliara, pe plan local McDonald‘s este singurul lant international de restaurante de tip fast-food care a intrat direct pe piata romaneasca, spre deosebire de concurentii sai, KFC si Subway, ale caror unitati sunt operate in sistem de franciza. In cei 18 ani de cand functioneaza in Romania, McDonald‘s a investit in dezvoltarea retelei peste 100 mil. euro, suma din care 60% reprezinta investitiile imobiliare si 40%, echipamentele. Compania are in proprietate totala sau partiala 20 dintre terenurile pe care functioneaza restaurantele McDonald‘s in Romania, scrie Capital.
Daniel Daianu: Un nou „val“ vine. Suntem mai bine pregatiti?
Se inmultesc semnele ca banca centrala a SUA va sfarsi injectia de lichiditate ce a avut loc prin cumpararea de obligatiuni si alte active. ca va trece la diminuarea lichiditatii din economie. Politica monetara a Fed-ului are implicatii majore pentru restul lumii, fiind o determinanta-cheie a ceea ce unii numesc un „ciclu financiar global“; avem deja cresterea randamentelor la obligatiuni (si, in corespondenta, scaderea cotatiilor lor), la inversari de miscari de capital pe pietele internationale, care sunt in cautare de randamente mai bune. Marjele politelor de asigurare la obligatiuni suverane (CDS) s-au miscat in sus si pentru economiile emergente europene, inclusiv Romania. Este greu de admis ca alte tari cu greutate in spatiul global ar putea, daca ar vrea, sa compenseze terminarea operatiunilor QE ale Fed-ului. Economii emergente au fost deja lovite de semnele ce vin de peste ocean si tarile care au suferit mai mult din cauza iesirilor de capital sunt, nu in mod surprinzator, cele care au deficite externe de cont curent considerabile (India, Indonezia, Brazilia, Turcia), scrie Daniel Daianu in ZF.
Sony: Piata televizoarelor 4K va depasi pragul de 7 mil. de unitati vandute in urmatorii trei ani
Desi au fost introduse pentru prima data in toamna anului trecut, televizoarele cu tehnologie de foarte inalta definitie 4K se vor bucura in anii urmatori de un succes neasteptat in randul utilizatorilor. Cel putin asa sustin reprezentantii Sony, care se bazeaza pe studii de piata ale companiilor de cercetare, dar si pe o crestere a apetitului venita din partea consumatorilor. “Este o piata in care ne punem mari sperante, in care concurenta devine tot mai acerba in special cu productia din China. Ca orice tehnologie la inceput de drum costul poate fi in prezent ridicat, dar in viitorul apropiat ne putem astepta la o echilibrare a pretului televizoarelor 4K" a declarat Eugene Shea (foto), responsabil marketing in cadrul diviziei TV&Video a Sony, scrie Wall-Street.ro
"Mica Austrie" neglijata de Romania. Muntele Baisorii, locul unde lipsa investitiilor transforma turistii in intrusi
In vreme ce multi dintre noi cauta sa-si petreaca vacantele departe de tara, in zone din Romania exista locuri de un pitoresc aparte de care nimeni nu profita. Multi straini vin aici si pleaca nedumeriti ca autoritatile noastre nu fac nimic ca sa le promoveze. In Muntii Apuseni e o lume de poveste, in care turistii sunt mai degraba niste intrusi. Pe Muntele Baisorii, cu rezervatie naturala si peisaje pitoresti, ar putea veni straini din toata lumea atrasi de traditiile si ospitalitatea oamenilor. Din nefericire, autoritatile nu stiu inca, sa promoveze minunatiile zonei, iar turistii care ajung totusi aici, nu au niciun magazin alimentar si nicio farmacie. Multi dintre ei se mira ca nu exista o statiune adevarata, intr-un asemenea paradis natural, ca in Austria si Elvetia, pentru ca regiunea rivalizeaza in frumusete, cu oricare loc faimos din Europa, informeaza stirileprotv.ro
Bruxelles se teme de un “masacru industrial european”
Sectorul industrial din Europa este dat peste cap de preturi exorbitante la energie si o moneda supraevaluata, punand bete in roate eforturilor de ani de zile in care s-a incercat reducerea declinului din productie, scrie The Telegraph. "Ne aflam in fata unui masacru industrial. Sunt in favoarea unei abordari eco, dar nu este cazul sa ne transformam in sfinti. Avem nevoie de o noua politica energetica. Trebuie sa incetam sa mai fim ipocriti, pentru ca nu putem sacrifica industria Europei de dragul unor teluri climatice nerealiste, care nu sunt impuse la nivel mondial”, a declarat pentru The Daily Telegraph Antonio Tajani, comisarul european din Industrie.
La ce ar trebui sa ne asteptam de la lansarea Apple, de maine
Dupa toata valva care s-a creat in jurul lansarii de maine, din cadrul Apple, cei care au urmarit subiectul stiu ca sunt cateva lucruri care nu ar trebui sa lipseasca de pe agenda zilei. Printre altele, conform revistei Fortune, ar trebui sa ne asteptam la un iPhone 5S (cu tehnologie NFC pentru a cumpara mai usor lucruri din magazine), iPhone 5C (varianta colorata de plastic, mai putin puternica, ce s-ar invarti in jurul a 400 de dolari), lansarea iOS 7 – care ar trebui sa puna in umbra sistemul de operare al Samsung, noi programe si aplicatii pentru televizorul Apple (ultimul proiect de suflet al lui Steve Jobs) si contracte de distributie pe cele mai mari piete ale lumii (China Mobile – 740 milioane de abonati, DoCoMo – 60 milioane de abonati).
Nissan a lansat smartwatch-ul dedicat soferilor
Un smartwatch care monitorizeaza atat performanta autovehiculului, cat si pe cea a soferului, a fost lansat de catre producatorul auto japonez Nissan, informeaza BBC. La fel ca restul ceasurilor inteligente, Nissan Nismo masoara bataile inimii posesorului, temperatura si alte date biometrice ale acestuia. Noutatea vine din faptul ca sunt monitorizate si performantele masinii, cum ar fi viteza medie sau consumul de carburant. Utilizatorii pot primi si mesaje personalizate de la Nissan, direct pe ceas, daca opteaza pentru asta. Expertii considera ca acesta este un pas important pentru conectivitatea de la bordul autoturismelor. Produsul a fost lansat la Salonul auto de la Frankfurt, eveniment care va continua pana pe 22 septembrie.