Din pacate, cazul SRS a inghitit toata cresterea economica din T1

“Nu stiu cat de important este cazul SRS pentru alianta PSD-PNL, pentru cei doi colideri politici, Victor Ponta si Crin Antonescu, dar stiu ca pentru economia romaneasca, pentru investitii, pentru imbunatatirea mediului de afaceri nu conteaza deloc”, arata Cristian Hostiuc, directorul Ziarului Financiar, intr-un editorial. In primul trimestru, Romania a avut o crestere economica de 2,1%, pe date brute (1,4% pe date ajustate), comparativ cu perioada similara a anului trecut si cu 0,5% peste T4 2012, iar aceste rezultate s-au pierdut pe drum cand ele ar fi trebuit sa fie pe primul loc pe agenda premierului, a guvernului si a aliantei politice USL, care conduce Romania. In loc de asta ne-am ales cu cazul SRS, care nu stiu de ce este atat de important pentru premier, noteaza Hostiuc.

Datele economice la T1 au venit miercuri dimineata, iar la inceputul sedintei de guvern, unde presa are acces, au fost remarcate de premier undeva pe la mijlocul discutiei cu ministrii, pierdute intre disponibilizari, problemele de la Arpechim, Oltchim, scrie Ziarul Financiar in editia electronica.

Ce mai au agentiile de turism in oferta: platesti un loc si merge toata familia

Pentru cei care cauta oferte low-cost pentru vacanta de vara, in oferta agentiilor a aparut o noua promotie. Mai exact, turistul care cumpara un sejur in Grecia (Nei Pori, Olimpic Beach, Paralia, Skiathos, Lefkada, Kefalonia sau alta destinatie) isi plateste sejurul si primeste drept bonus gratuitate pentru insotitori (copiii pana la 18 ani). Oferta se afla in portofoliul agentiei Europa Travel, relateaza Capital.ro. Promotia este valabila pana pe 26 mai, in limita locurilor disponibile. Majoritatea insulelor grecesti– operate de catre agentie pe curse charter- beneficiaza si ele de aceasta promotie. In cazul sejururilor cu avionul, taxele de aeroport nu sunt incluse in tarif si se achita de toti participantii.

Va mai aduceti aminte de Cristian Sima? Procurorii, nu, investitorii asteapta ancheta de jumatate de an

Sapte luni au trecut de cand Cristian Sima, fostul sef al casei de brokeraj WBS Romania, a fugit din tara dupa ce a pierdut banii mai multor clienti. Prim-vicepresedintele ASF Daniel Daianu, unul dintre fraudati, nu sufla un cuvant despre acest caz, procurorii ridica din umeri cand sunt intrebati despre ancheta, in vreme ce Sima da nestingherit declaratii TV despre dezvoltarea pietei de capital romanesti si noua autoritate de supraveghere financiara, informeaza Wall-Street.ro.

In octombrie 2012 brokerul Cristian Sima a plecat din Romania dupa ce a pierdut, potrivit propriilor spuse, 2 milioane euro din portofoliile pe care le administra in numele mai multor clienti. Printre acestia s-au aflat si nume cunoscute precum Catalin Predoiu, Daniel Daianu, Andreea Raicu, Irina Shrotter sau Puiu Popoviciu. Pe langa acestia s-au aflat si o serie de clienti departe de statutul de „vedeta”, care au pierdut fiecare sume de la cateva mii de euro, la cateva sute de mii de euro. O buna parte dintre acestia au depus plangeri penale impotriva lui Sima inca de anul trecut insa ancheta nu a fost inceputa nici macar astazi.

Regionalizarea Romaniei. Leii regionali si judetele bolnave

Regionalizarea Romaniei va ajuta la reducerea decalajului dintre dintre regiunile slab dezvoltate si cele dezvoltate, sustin oficialii guvernului. In actuala schema de dezvoltare regionala, cea peste care se va suprapune, cel mai probabil, viitoarea harta administrativa a Romaniei, sunt cuprinse echilibrat judetele care conduc regiunile si cele care le trag in jos, noteaza Economica.net.

„Din pacate, in Romania, de 23 de ani sistemul administrativ a fost blocat. L-am
mostenit asa de dinainte de revolutie si am ramas cu el in aceeasi forma. Vrem sa facem un sistem functional, un sistem care sa ajute cetateanul sa o duca mai bine. Regionalizarea are doua obiective: reducerea decalajului de dezvoltare dintre sat si oras, dintre regiunile slab dezvoltate si cele dezvoltate si asigurarea unor standarde de calitate inalta a serviciilor publice pentru cetateni",
a declarat saptamana aceasta  Liviu Dragnea, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice .

Cu alte cuvinte, actualele judete care produc, ar urma sa le traga in sus pe cele sarace. Diferenta de dezvoltare intre judetele aceleiasi regiuni este in unele cazuri foarte mare.

Incont.ro: Noul proprietar al Blue Air a prezentat strategia de dezvoltare a companiei

Noul proprietar Blue Air vrea consolidarea pozitiei in piata a operatorului aerian, vizand afaceri mai mari in 2014-2015 si extinderea flotei, potrivit reprezentantilor companiei, care au prezentat duminica informatii generale despre planurile de viitor, nu si detalii privind tranzactia de preluare, informeaza Incont.ro.

Compania a mai anuntat ca viitorii actionari vizeaza, printre altele, consolidarea brand-ului, pastrarea afacerilor in 2013 la nivelul de anul trecut si un avans de 3-5% a rulajului in urmatorii doi ani, cresterea gradului de incredere in operatiunile efectuate de companie si investitii in specializarea celor peste 400 de angajati.

Europa si China au prea mult de pierdut de pe urma unui razboi comercial

Litigiile comerciale dintre UE si China s-au intensificat in ultima perioada, vizand de la echipamente de telecomunicatie si pana la panouri solare, insa unii experti nu cred in declansarea unui adevarat razboi comercial, scrie Mediafax.ro.

Un asemenea conflict intre cei doi cei mai parteneri comerciali din lume ar fi dezastruos pentru economiile europene si chineza, avertizeaza unii experti, subliniind ca Bruxelles-ul si Beijingul au nevoie unul de celalalt. Potrivit unor analisti, intensificarea tensiunilor ar putea pur si simplu sa reflecte faptul ca UE si China resimt impactul unei puternice scaderi economice. China a inregistrat anul trecut cel mai scazut nivel de crestere din ultimii 13 ani, in timp ce UE, afectata de criza datoriei si cresterea nivelului somajului, se afla in mod oficial in recesiune.

Un nou scandal de proportii in industria petroliera
 
Unele dintre cele mai mari companii petroliere din lume s-ar putea afla in mijlocul unui nou scandal, relateaza CNN in editia electronica. Comisia Europeana a descins deja saptamana trecuta la sediile Shell, BP si Statway Norvegia, ca parte a unei investigatii privind suspiciunile de manipulare a preturilor la petrol, care ar fi avut loc in ultimul deceniu. Niciuna dintre companiile de mai sus nu a fost inca acuzata oficial, dar controversa din jurul cazului a adus aminte de scandalul Libor care a zguduit lumea financiara anul trecut, cand UBS, Banca Regala a Scotiei si Barclays au platit fiecare amenzi de cate 2,5 miliarde de dolari, dupa ce au recunoscut ca au incercat sa manipuleze rata dobanzilor pentru a atrage mai multi clienti. In cazul de fata, potrivit CE, cele trei companii ar fi incalcat regulile antitrust ale Uniunii Europene, lucru care ar fi putut avea un impact major asupra tranzactiilor petroliere. Atat BP, cat si Statoil si Shell au confirmat ca sunt dispuse sa coopereze cu investigatorii Comisiei Europene, arata CNN.

Germania avertizeaza UE ca majorarea taxelor pe panourile solare ar fi “o greseala grava”
 
Vicecancelarul  si ministrul Economiei al Germaniei, Philipp Rosler, avertizeaza Bruxelles-ul ca impunerea unor taxe anti-dumping pe panourile solare din China ar fi o grava fatala, potrivit Financial Times. Declaratia oficialului vine in momentul in care Germania a chemat China la negocieri urgente pentru stabilirea impozitelor pe importuri, care ar trebuie sa fie anuntate oficial de catre Comisia Europeana la inceputul lunii iunie. Comisarul pe Comert, Karel De Gucht, a recomandat impunerea unei taxe de 47% la aceste produse, dupa ce a ajuns la concluzia ca producatorii chinezi au scazut intentionat pretul produselor in Europa. China a exportat in 2011 panouri solare catre Europa in valoare de 21 miliarde de dolari. Premierul Chinei si Angela Merkel vor avea duminica o discutie pe aceasta tema.

Pe ce segment Iphone 5 detine suprematia in competitia cu Samsung S4
 
Samsung Galaxy S4 a fost anuntat oficial pe 14 martie 2013 si a fost primit cu un val de entuziasm din partea publicului. Cu toate astea, exista inca motive pentru care Apple si al sau iPhone 5 raman in continuare un adversar de temut, arata revista americana Forbes. Samsung a investit masiv in dezvoltarea display-ului si al precesoarelor, dar, conform Sencha, o companie specializata in limbaj html5, coreenii inca nu mai au de lucru daca vor sa cuprinda si sa inteleaga experienta online. Michael Mullany, CEO-ul Sencha, este de parere ca experienta pe Internet oferita de S4 “este net inferioara fata de cea data de iPhone 5”, asa cum se intampla de ceva timp. Problema consta in ultilizarea limbajului html5, care, daca este bine pus la punct, atrage automat mai multe vanzari de aplicatii.

Dreamliner se confrunta cu noi probleme
 
Zborurile aeronavelor Boeing 787 Dreamliner si-au reluat de curand activitatea, dupa ce problema la baterie a fost rezolvata de catre producatori. Insa compania americana mai are de solutionat niste dificultati tehnice si mecanice, care afecteaza stabilitatea avioanelor sale, informeaza Wall Street Journal. In prezent, United Continental Holdings, unicul operator al Dreamliner pe teritoriul SUA, dar si alti sapte operatori internationali, vor monitoriza flota repusa in circulatie, nu numai ca sa se asigure ca problemele cu bateria au fost rezolvate, ci vor sta cu ochii si pe alte componente, de la partea de software, pana la sistemele hidraulice, panourile electrice si generatoare. Potrivit unui raport publicat de Boeing in luna martie, acestea sunt sectoarele care ar putea suferi imbunatatiri.