Companiile pot lua ajutoare de stat de 440 mil. euro pana in iunie 2014

Guvernul a prelungit pana in iunie 2014 valabilitatea a doua acte normative prin care firmele private pot accesa ajutoare de stat, scrie Ziarul Financiar. Firmele vor putea accesa ajutoare de stat si in prima jumatate a anului 2014, acordurile de finantare fiind estimate la 440 milioane de euro, in con­di­tiile in care guvernul a prelungit doua scheme de ajutoare de stat care urmau sa expire in 2013, ceea ce reprezinta un stimulent pentru investitii si crearea de locuri de munca, potrivit ana­listilor. Pentru schema de ajutoare de stat aprobata in 2008 a fost stabilit un buget total maxim de 1 mld. euro, fiind estimate pentru prima jumatate a anului viitor acorduri de finantare de 400 mil. euro, potrivit Finantelor.

Bancherul care si-a sporit averea cu 3 milioane de euro intr-un an

Averea celui mai bogat bancher din Romania, Nicolae Danila, a crescut intr-un singur an cu trei milioane euro, respectiv cu 17%, informeaza www.capital.ro. Peste doua milioane euro a fost castigul din aprecierea actiunilor Erste Group, in vreme ce castigul din dobanzi, salarii, dividende si chirii s-a cifrat la aproape un milion euro. Nicolae Danila, fostul presedinte al BCR si actualmente membru in Consiliul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), detine peste 21 milioane euro in conturi, depozite, actiuni, fonduri de investitii si titluri de stat, pe langa mai multe case si terenuri, dupa ce in urma cu un an detinea in aceste instrumente aproape 18 milioane euro. Interesant este ca aproape doua treimi din cele 21 milioane de euro sunt plasate in actiuni si titluri de stat, si doar o treime in depozite, conturi curente si fonduri de investitii.

Lista domeniilor in care se vor face angajari in 2014 pe salarii de 1.000 de euro

Trei jucatori mari din piata de recrutare din Romania - Adecco, Lugera The People Republic, Manpower - va spun in ce domenii si pe ce posturi se vor face angajari in 2014, pe salarii nete de 1.000 de euro net lunar. IT, achizitii, Finance & Accounting si Engineering sunt domeniile in care se vor face angajari in 2014 cu salarii nete lunare de 1.000 de euro sunt estimarile Adecco, potrivit www.economica.net. Zonele de interes in cazul carora vorbim cu lejeritate de salarii nete de 1.000 de euro raman preponderant IT si in crestere vizibila zona de achizitii. S-a dezvoltat constant Finance & Accounting, dar doar conexata cu bune cunostinte de limbi straine, certificate international. Aceeasi solicitare de certificare in limbi straine apare si in Engineering de inalta specializare.

Antreprenorul care a demonstrat ca poti gandi “big” si in afara Capitalei: Criza nu mai poate fi folosita ca scuza pentru lipsa performantei

In 2013, tot mai multi jucatori de pe piata au inteles ca ne aflam in noua normalitate si au inceput sa actioneze ca atare. Criza nu mai poate fi folosita ca scuza pentru lipsa performantei, a declarat omul de afaceri Ovidiu Sandor, cel care a dezvoltat una dintre cele mai reprezentative cladiri de birouri din afara Bucurestiului - City Business Centre Timisoara, pentru www.wall-street.ro. Ovidiu Sandor a dezvoltat centrul de birouri din Timisoara cu fonduri europene, iar proiectul a fost cumparat de NEPI, fiind cea mai mare tranzactie de office intr-un oras din afara Capitalei si una dintre cele mai mari tranzactii cu birouri din ultimii ani. De asemenea, omul de afaceri dezvolta in parteneriat cu NEPI un proiect de birouri-The Office- in Cluj, a carei prima faza va fi livrata anul viitor. Cele doua parcuri de birouri sunt cele mai mari dezvoltari de office din afara Capitalei.

Magazinul Bucuresti a fost cumparat cu 4 mil. € de un investitor olandez

Cladirea in care era amplasat magazinul universal Bucu­resti, unul dintre cele mai importante centre comerciale inainte de ’89, a fost cumparata de un investitor olandez cu peste 4 mil. euro de la mostenitorii familiei Bunescu, cea care a fondat magazinul in urma cu aproape un secol, potrivit Ziarului Financiar. Cladirea fusese cumparata anterior de primarul sectorului cinci Marian Vanghelie, insa dupa mai multe procese a fost retrocedata catre mostenitorii fondatorului. Noul proprietar este unul dintre cei mai importanti detinatori de spatii din centrul istoric si totodata unul dintre actionarii producatorului de mobilier Quadra Invest. Potrivit datelor de la Registrul Comertului actionarii celor doua companii sunt Baakman Johannes Jozefus Maria si Huijink Gijsbertus Adrianus Johannes, iar potrivit datelor din piata noul proprietar al cladirii magazinului Bucuresti este Baakman Johannes Jozefus Maria.

Data la care se va redeschide cea mai frumoasa statiune de iarna din Romania

Iubitorii de sporturi de iarna au un motiv in plus de bucurie: cel mai nou domeniu schiabil din Romania, Ski Resort Transalpina, va fi redeschis pe 14 decembrie. Aflata la 30 de km de Petrosani si circa 100 km de Ramnicu-Valcea: Vidra Transalpina este unul dintre cele mai noi domenii schiabile din Romania, fiind inaugurat in decembrie anul trecut. Acesta contine partii de peste 9 km pornind de la o altitudine de 2000 de metri, telegondole, teleschi si telescaun. Un skipass de o zi pentru adulti, valabil pe toate instalatiile disponibile in ziua respectiva, va costa 100 de lei, iar pentru un copil cu varsta de pana la 14 ani, va costa 60 de lei. Dupa ora 13:30, skipassurile vor putea fi cumparate cu 60 de lei pentru adulti si cu 40 de lei pentru copii. Administratorii statiunii ofera si posibilitatea cumpararii de abonamente: pentru sapte zile, spre exemplu, skipassul costa 420 de lei, iar pentru copii, 250 de lei, noteaza Business Magazin.

Fuziunea dintre American Airlines si US Airways, aprobata. Cea mai mare companie aeriana din lume se naste oficial

American Airlines si US Airways au incheiat in sfarsit acordul de fuziune care duce la crearea celui mai mare operator aviatic din lume, relateaza BBC News. Noua compaie, care va functiona sub numele de American Airlines, va fi responsabila de aproape 6.700 de zboruri pe zi, catre 330 de destinatii, in mai bine de 50 de tari. Cei doi operatori spun ca se asteapta sa economiseasca peste un miliard de dolari datorita acestei uniuni. Fuziunea aduce American Airlines mai aproape de compania rivala, Delta Airlines, a carei valoare de piata este estimata in prezent la 11 miliarde de dolari. In schimb, din cauza faptului ca firma mama a American Airlines a depus actele pentru faliment in urma cu mai bine de un an, creditorii vor continua sa detina 72% din companie. Piata din SUA va fi acum dominata de patru operatori importanti - noua companie, United Continental, Delta Airlines si Southwest Airlines.

H&M vrea sa majoreze preturile la haine ca sa-si plateasca mai bine angajatii din tarile sarace

Retailerul de moda H&M a anuntat luni ca ar putea sa mareasca pretul produselor sale pentru a reusi sa ofere salarii mai bune angajatilor, informeaza Huffington Post. Potrivit publicatiei, suedezii vor sa creasca o parte din compensatiile financiare ale celor mai saraci lucratori din industria textila, dupa ce recent presa a scris despre situatia revoltatoare a muncitorilor din tari precum Bangladesh, unde salariul minim este de numai 50 de euro pe luna. Helena Helmersson, responsabila cu sustenabilitatea in cadrul companiei, a declarat pentru AFP ca, intr-adevar, urcarea preturilor “ar putea fi o posibilitate” pe termen lung, dar clientii nu ar trebui sa se astepte la schimbari majore in viitorul apropiat. Aceasta a adaugat ca prin masura luata H&M doreste sa impulsioneze furnizorii sa inceapa oferirea unor plati corecte pentru angajati.

Investitia in Apple, posibil cea mai neinspirata miscare din istoria Microsoft

Succesul de acum al Apple este evident pentru toti. Smartphone-urile si tabletele producatorului american au cucerit piata, dar putina lume stie ca in spatele acestui succes au stat la un moment dat chiar rivalii de la Microsoft. Potrivit Bloomberg, in august 1997, Apple era la doar cateva saptamani distanta de un faliment rasunator. Salvarea sa a venit de la Microsoft, care a fost de acord sa ii ofere o mana de ajutor, in valoare de 150 milioane de dolari. Banii au fost folositi eficient: cu o parte din ei Apple si-a consolidat controlul afacerii cu computere Mac, iar restul s-au dus la dezvoltarea diviziei de iPod-uri si iTunes. La acea vreme, Apple valora mai putin de trei miliarde de dolari. Acum, compania e evaluata la 505 miliarde, in timp ce Microsoft la numai 320 miliarde de dolari.

Moscova ingroapa Ucraina. Costul asigurarii datoriilor Kievului a atins maximul ultimilor patru ani, dupa ce Rusia a refuzat un imprumut

Costul asigurarii pentru neplata datoriilor Ucrainei (CDS-uri) a urcat luni la maximul ultimilor patru ani, dupa ce Rusia a pus sub semnul intrebarii acordarea unei asistente financiare imediate pentru statul ucrainean, relateaza Bloomberg. CDS-urile pentru obligatiunile Ucrainei pe termen de cinci ani au crescut cu 0,21 puncte procentuale, la 11,19%, cel mai ridicat nivel atins dupa ianuarie 2010. Randamentul obligatiunilor care ajung la maturitate in iunie 2014 a avansat cu 0,75 puncte procentuale, la 19,15%. Un consilier politic din staff-ul presedintelui rus Vladimir Putin, Serghei Markov, a declarat ca liderul de la Kremlin crede ca "timpul este de partea sa" in negocierile cu omologul sau ucrainean, Viktor Ianukovici, referitoare la apropierea legaturilor economice, inclusiv la uniunea vamala.

Leonardo DiCaprio investeste in afaceri cu masini electrice

Actorul nominalizat la Oscar a anuntat luni ca va intra intr-un parteneriat cu Venturi Automobiles si intr-o echipa a campionatului de Formula E, prima competitie automobilistica dedicata in exclusivitate masinilor electrice. Campionatul de Formula E FIA este programat sa inceapa anul viitor, noteaza Associated Press. “Viitorul planetei noastre depinde de abilitatea pe care o avem de a adopta era autovehiculelor eficiente si verzi, din punct de vedere al combustibilului. Cei de la Venturi Grand Prix au aratat ca au o viziune importanta in decizia lor de a creea o masina de curse prietenoasa cu mediul si sunt mandru sa fiu parte al acestui efort”, a spus DiCaprio intr-o declaratie de presa, citat de AP.