Putini au calificat noul smartphone drept un pas mare in privinta inovatiei. Mai mult, Iphone 5 nu are mai multe din caracteristicile care devin standard la produse ale rivalilor. Acestea, precum modalitati de plata cu telefonul sau ecrane chiar si mai mari, atrag aprecierea criticilor si cumparatorilor.

Consumatorii si specialistii din industrie s-au plans in ultimele luni ca iPhone nu ofera mai mult. Chiar si unii fani Apple au pus intrebarea daca iPhone poate continua sa lase in urma concurenta sau va deveni neinteresant. Daca vor conta caracteristicile lipsa, ramane de vazut, scrie WSJ, citat de Mediafax.

Blogurile IT au dezbatut miercuri intens aspectul mai elegant al iPhone 5, in timp ce analistii anticipeaza vanzari mari. Totusi, decalajele de tehnologie fata de rivali sunt privite tot mai atent. Printre caracteristicile care lipsesc iPhone 5 se numara posibilitatea platilor digitale, un sistem de transfer de date prin atingerea telefoanelor, o pagina de start dinamica, deblocarea telefonului prin recunoastere faciala, un ecran si mai mare, precum si incarcarea wireless. 

Unele telefoane Android, intre care Galaxy Nexus si urmatoarele telefoane Windows, au un chip de comunicare de proximitate (near-field communication - NFC) pentru serviciile de portofel digital. Acestea permit utilizatorilor sa plateasca pentru cumparaturi la unii retaileri prin intermediul telefonului.

De asemenea, majoritatea noilor telefoane Android ofera posibilitatea de a transfera date prin atingerea acestora, tot prin intermediul NFC. iPhone nu are astfel de functii, insa exista unele aplicatii care permit caracteristici similare. 

Multe din telefoanele Android lasa utilizatorii sa vada pe pagina de pornire continut precum informatii despre vreme sau notificari Facebook. In loc sa vada pictograma aplicatiei de email, utilizatorul poate vedea chiar emailurile.  Noile telefoane Android folosesc recunoasterea faciala pentru a permite accesul la telefon dupa numai o privire. Utilizatorii iPhone sunt inca nevoiti sa deblocheze telefonul prin atingerea ecranului.  De asemenea, noul telefon Apple nu permite incarcarea wireless a bateriei, precum noul telefon cu Windows 8 al Nokia, mai noteaza WSJ.