E o zi cel putin la fel de importanta precum cea in care a fost lansat, acum 17 ani, Windows 95. Asa ne spun cei de la Microsoft.

Mai cu totii am crescut cu ferestrele Windows si parea ca nimeni si nimic nu va putea sa detroneze simplitatea butonului de Start, click stanga, doua click-uri sau click dreapta. Pana cand au aterizat acum trei ani primele tablete.

Lucrurile au luat-o razna o data cu primul iPhone, ipad si apoi invazia androizilor. Microsoft a fost obligat sa se adapteze si vine de vineri cu ceva cu totul nou. Primul sistem de operare care va arata si se va misca, in teorie, la fel pe calculator, tableta si telefonul mobil.

Ionut Gaota, unul din sutele de romani de la Microsoft, ne prezinta cateva dintre optiunile Windows 8.

Lock Screen - o vedere de ansamblu asupra aplicatiilor

Picture Password - o metoda noua si "cool" de a debloca PC-ul

Start Screen - personal, friendly, activ, mereu sincronizat

Live Tiles - update-uri live de la prietenii tai si aplicatiile care conteaza pentru tine

Ballmer: Microsoft a reinventat Windows si industria PC-urilor

Microsoft a reinventat Windows si industria PC-urilor, a declarat joi seful grupului, Steve Ballmer, in ziua lansarii noii versiuni a sistemului de operare, Windows 8, si a tabletei Surface, care spre deosebire de produsele concurente poate fi folosita atat pentru munca, cat si pentru distractie.

"Prin Windows 8 am reinventat Windows de la cap la coada", a declarat Ballmer pentru CNBC, adaugand ca tableta Surface va conferi Microsoft un avantaj in fata concurentei.

Lansarea Windows 8 si a tabletei Surface are rolul sa reaprinda interesul utilizatorilor pentru sistemul de operare al Microsoft si sa recastige terenul pierdut de grup in fata Apple si Google pe piata computerelor mobile.

Aparatele cu sistemul Windows 8 si tableta Surface vor intra la vanzare joi la miezul noptii.

Steven Sinofsky, directorul diviziei Windows a Microsoft, a deschis evenimentul de lansare a celor doua produse, de la New York, in fata a circa 1.000 de jurnalisti si parteneri din industria PC.

El a prezentat noul look al Windows 8, dar a subliniat ca se bazeaza pe Windows 7, cel mai bine vandut sistem al Microsoft, care recent a depasit 670 de milioane de licente comercializate.

Noul design al Windows elimina butonul Start si are pe prima pagina butoane patrate pentru aplicatii.

Primele impresii despre Surface sunt amestecate, cu aprecieri pentru aspect, dar cu temeri legate de durata beteriei si numarul limitat de aplicatii disponibile.

Investitorii sunt nesiguri in privinta perspectivelor Windows 8, dar considera ca o lansare solida ar putea sustine actiunile Microsoft, care in ultimul deceniu au stat in intervalul 20-30 de dolari.