Pentru ca nu doar romanii sunt inventivi, chinezii au copiat tableta Apple la doar doua saptamani de la lansarea ei in aprilie anul trecut. Iar clona aproape perfecta se numeste iPed. Cel putin asa sustin cei de la Wall Street Journal.

Chiar si asa pretul este unul mult mai accesibil - doar 105 dolari. In schimb, cel mai ieftin model de iPad costa 500 de dolari.

Tableta are un ecran de 7 inci, slot de carduri si vine echipata cu sistem de operare Android. In ceea ce priveste conectarea la internet, gadgetul are Wi-Fi.

Iar ca un plus, are doar 399 de grame, cam jumatate din greutatatea unui PC obisnuit si un spatiu de stocare de 16 GB.

Un alt competitor din umbra al iPad a fost tableta Meizu. Gadgetul a fost lansat in primavara anului trecut, insa a fost apoi scos din productie in octombrie, dupa numeroase presiuni ale Apple care voia sa-si protejeze brevetul de producere a iPad, potrivit celor de la blogul tehnologic Endgadget.

Insa, la fel ca iPed, specificatiile tabletei se apropiau de cele ale iPad. Tableta avea un ecran de 8,4 inci, cu 1,3 mai putin decat cel al iPad, si o rezolutie de 1024 x 768 pixeli. Mai mult, tableta putea reda filme in format HD si rula sistemul Google Android.

aPad la 140 de dolari

Si chinezii de la Eken au realizat o alta clona a faimosului iPad numita sugestiv aPad. Gadgetul are un ecran de 8 inci, procesor Rockchip, 128MB de RAM si o memorie interna de 4GB.

De asemenea, la fel ca iPed are webcam si suport de carduri SD si se contecteaza la internet prin Wi-Fi.

Tableta costa doar 140 de dolari si poate fi comanda de pe diverse site-uri din China.

Un alt model care rivalizeaza iPad este Haipad. Costa doar 128 de dolari si vine in cinci culori diferite.

Este insa doar o clona a tabletei de la Apple si ruleaza sistemul Android. Are 8 GB de memorie interna si camera web VGA.

Tablete ieftine gasim si in magazinul online PCFun. Aici un astfel de gadget costa aproape 700 de lei si 4 GB de memorie. In plus, are sistem Android si un ecran de 7 inci.

Si romanii au scos pe piata doua tablete: brasovenii de la Visual Fan si cei de la Evolio. Tabletele costa sub 200 de euro si sunt si ele variantele romanesti ale iPad.