"In acelasi timp, RCS&RDS a solicitat autoritatii de reglementare din domeniul telecomunicatiilor si alte masuri compensatorii, dintre care mentionam reducerea tarifelor de interconectare ale retelelor mobile, masura imediata si directa care ar aduce beneficii certe consumatorilor", se arata intr-un comunicat al RCS&RDS.

Anuntul RCS&RDS survine unei decizii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), adoptata marti de Consiliul Consultativ al institutiei.

Potrivit deciziei, Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romania vor putea sa furnizeze prin benzile de frecvente radio 900 MHz si 1.800 MHz, utilizate in prezent pentru comunicatii GSM, si servicii de generatia a treia (3G) si Internet mobil de mare viteza.

RCS&RDS detine o licenta de comunicatii 3G in benzile de frecvente de 2,1 GHz, dar nu este prezent in zona serviciilor GSM/2G.

In schimb, Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romania activeaza atat in zona GSM cat si a serviciilor 3G, ultimul dupa ce a achiztionat, in 2009, operatorul Telemobil (Zapp Mobile), care detinea o licenta 3G.

Potrivit specialistilor, investititiile unui operator in cresterea gradului de acoperire a teritoriului in cazul unei retele 3G sunt mai ridicate comparativ cu o retea GSM. Practic, numarul de antene necesar pentru o mai buna acoperire este mai ridicat in cazul unei retele 3G, ceea ce implica cheltuieli mai mari, explica Mediafax.