"Niciunul dintre aceste conturi nu are acordul sau binecuvantarea Patriarhului Romaniei, ci sunt initiative personale ale unor utilizatori anonimi", precizeaza Patriarhia Romana, intr-un comunicat de presa.

Patriarhia sustine ca desi a sesizat de mai multe ori administratorul Facebook asupra acestor conturi false atribuite PF Daniel si a solicitat inchiderea acestora, totusi ele continua sa functioneze si sa induca in eroare pe cei care le acceseaza.

Pe Facebook exista trei conturi care, dupa nume, par a-i apartine Patriarhului Daniel.

Unul dintre ele este realizat sub numele "Preafericitul Patriarh", insa informatiile din profilul realizat de utilizatorul care foloseste acest nume arata ca el nu este una si aceeasi persoana cu patriarhul, intrucat la categoria "preferinte muzicale", spre exemplu, utilizatorul a completat "black metal". Totusi, titularul acestui cont a reusit sa adune 20 de prieteni.

Un alt cont este facut sub numele "Patriarhul Daniel Dani Boo", si acest utilizator folosind o fotografie de-a patriarhului Daniel. Si in acest caz, informatiile din profilul realizat de utilizator arata ca respectivul cont este o gluma.

Astfel, la "Biografie", titularul contului a scris "imi place sa bantui pe unde apuc, sa bag frica in oameni", iar la rubrica "Citate favorite" apare mesajul "bat campii cat cuprinde...". Titularul acestui cont are 289 de prieteni.

Cel de-al treilea cont, realizat sub numele "Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane", este un "brand page" si nu un cont de utilizator, ceea ce inseamna ca nu te poti "imprieteni" cu titularul, ci poti sa "apreciezi" respectivul produs.

Este genul de cont de Facebook la care au apelat majoritatea persoanelor publice, care in acest fel au "fani" nu "prieteni". Pagina nu contine niciun fel de informatie despre titularul sau. Cel care l-a realizat a postat doar aproximativ 30 de fotografii cu subiect religios, avand, pana in prezent, aproape 40 de "fani".