Cele 200 de slujbe asigurate de proiectul Intel vor merge in Romania, noteaza Independent, chiar daca pe lista restransa cu locatii avute in vedere pentru investitie s-a aflat si Irlanda.

Romania a asigurat un numar mai mare de absolventi IT si, posibil, un pachet financiar, constand din scutiri de taxe si alta natura, mai atractiv decat Irlanda.

Intel Corporation a deschis in noiembrie, la Bucuresti, un centru de cercetare si dezvoltare software, in urma unei investitii in valoare de cateva milioane de euro, reprezentand primul proiect greenfield realizat de compania americana in acest sector in Europa.  Intel are in Europa 19 astfel de centre de cercetare, iar la nivel mondial 50 de laboratoare in 20 de state.

Asigurarea investitiei pentru noul centru ar fi reprezentat un stimulent pentru cercetare la divizia Intel din Irlanda, unde, in prezent, sunt angajati aproximativ 5.000 de persoane, majoritatea in productie.

O parte mai mica, dar in crestere, din totalul angajatilor este implicata in cercetare.

Irlanda a pierdut investitia pentru ca nu a putu garanta Intel suficienti absolventi din domeniul IT care sa intruneasca cerintele grupului, au afirmat surse apropiate situatiei pentru Independent.

Dezvaluirea motivului pentru care a fost pierdut proiectul a cauzat ingrijorare. Atat Confederatia Angajatorilor si Afacerilor din Irlanda, cat si Academia de Inginerie au avertizat ca acesta este un "semnal de alarma" si au afirmat ca au existat si alte cazuri de locuri de munca pierdute din cauza deficitului de absolventi bine pregatiti.

Academia a cerut guvernului de la Dublin sa abordeze cat mai rapid problema standardelor foarte scazute la disciplina matematica din scolile irlandeze.