Anuntul vine in contextul in care directorul general al grupului finlandez, Stephen Elop, a recunoscut intr-un memo intern, publicat de Wall Street Journal, ca Nokia este asediata din toate partile de producatorii de telefoane mobile concurenti si ca are nevoie disperata de transformari de amploare pentru a putea tine pasul cu acestia.

"Vor avea loc reduceri substantiale de personal in diferite state ale lumii, iar acestea vor afecta si Finlanda", a declarat directorul general al Nokia, Stephen Elop.

El a precizat ca este prea devreme pentru a estima numarul locurilor de munca desfiintate.

"Aceasta reprezinta cea mai mare reforma structurala, care a afectat vreodata sectorul de tehnologie din Finlanda", a declarat ministrul finlandez al Economiei, Mauri Pekkarinen.

Nokia a prezentat vineri detalii legate de noua strategie pe care o va urma grupul. Noua orientare are ca scop imbunatatirea competitivitatii si include schimbari la nivelul conducerii si al structurii operationale.

In Romania, grupul finlandez produce telefoane mobile la fabrica de la Jucu, in apropiere de Cluj-Napoca.

 

Directorul general al grupului finlandez, Stephen Elop, compara Nokia cu un om care trebuie sa se salveze de pe o platforma petroliera in flacari sarind in marea inghetata. "Platforma noastra este in flacari. Va trebui un efort urias pentru transformarea companiei", mentioneaza seful producatorului de telefoane mobile intr-un mem intern.

Nokia pierde teren, Apple apasa pedala de acceleratie

Cota grupului pe piata foarte dinamica si profitabila a smartphone-urilor a fost depasita de cea a Apple, producatorul iPhone, si de cea a telefoanelor care utilizeaza sistemul de operare Android, al Google.

Si pe segmentul telefoanelor traditionale, Nokia se confrunta cu o competitie acerba din partea producatorilor chinezi low-cost.

Elop considera ca strategia de a se insista pe sistemul de operare Symbian in timp ce este dezvoltat noul sistem MeeGo nu este suficienta pentru a tine pasul cu producatorii rivali. El noteaza ca MeeGo va fi o platforma castigatoare pentru telefoanele mobile inteligente scumpe, insa grupul nu va avea pe piata, in acest an, decat un aparat pe care ruleaza sistemul de operare.

Liga producatorilor de telefoane: cine sunt cei doi jucatori proaspat intrati in top 5?

"Primele livrari de iPhone au fost facute in 2007, iar noi nici acum nu avem un produs care sa ofere o experienta similara", mentioneaza directorul general al Nokia.

Elop, care preluat sefia grupului finlandez in septembrie, atribuie o parte din vina pentru problemele producatorului de telefoane mobile atitudinii din interiorul companiei si lipsei de responsabilitate.