Descinderile au avut loc la locuintele a 12 persoane, din Bucuresti, Iasi, Alba Iulia, Piatra Neamt, Cluj Napoca, Drobeta Turnu Severin, Arad, Craiova, Resita si Targu Mures.

Liderul gruparii denumite Anonymous Romania este din Piatra Neamt si are 24 de ani. A fost identificat ca Gabriel Balaneasa, cunoscut in mediul virtual cu nickname-urile „lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman”. Tanarul a fost ridicat marti dimineata de procurori si va fi dus la Bucuresti, la audieri, alaturi de alte 13 persoane.

Acesta, impreuna cu invinuitii Fábián Gábor si Picos Mihai Emil a constituit o grupare, la care au aderat si alte persoane, implicata in derularea agresiunilor de terorism cibernetic sub numele Anonymous Romania.

Anonymous Romania a desfasurat o vasta activitate infractionala specifica, de criminalitate informatica, ce a constat in accesarea ilegala a sistemelor informatice, sustragerea de date confidentiale sau nedestinate publicitatii, precum si publicarea in mediul on-line a datelor exfiltrate.

Bazele de date confidentiale/clasificate vizate erau de predilectie administrate de institutii si persoane juridice publice, atat din Romania cat si din strainatate.

Atacurile erau lansate in scopul obtinerii de date informatice, date care erau dupa caz copiate/transferate fara drept si publicate ulterior in mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovada a activitatii de hacking.

Membrii gruparii au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui numar de 29 de site-uri, patrunderea neautorizata in respectivele infrastructuri informationale realizandu-se prin incalcarea masurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care gazduiau site-urile web tinta.

Activitatea infractionala a dus la compromiterea totala sau partiala a paginilor si domeniilor de internet vizate, generand costuri semnificative in vederea recuperarii datelor si implementarii de noi masuri de securitate .

Cercetarile au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO-SCCI si Directia Operatiuni Speciale. Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Jandarmeriei Romane. Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre SRI.

La nivel international, adeptii curentului Anonymous sustin ca lupta impotriva acordului contra pirateriei si protejeaza drepturile omului.

Anonymous a declansat un adevarat razboi impotriva ACTA, acordul comercial de combatere a contrafacerii, contestat deja de multe tari europene. Gruparea sustinea ca, odata aprobat, documentul ar permite infiintarea unei politii a internetului si ar ingradi circulatia informatiei.

Hackerii de la Anonymous au facut publice informatii confidentiale sau secrete. Ei sunt acuzati ca ar fi spart contul de posta electronica al presedintelui Siriei si ar fi postat pe internet date personale ale unor politicieni din Statele unite, Germania sau Noua zeelanda. In Romania, Anonymous s-ar afla in spatele publicarii unei liste cu nume, adrese si numere de telefon ale unor persoane publice.