Franta vrea ca motoarele de cautare sa plateasca taxa pe "drepturi de autor". Google ameninta ca nu mai indexeaza site-urile de presa
Google a transmis recent ca nu va mai indexa site-urile de presa din Franta, daca i se va impune o taxa dorita de publisherii din aceasta tara. Reactia Ministerului Culturii de la Paris nu a intarziat: Amenintarile nu sunt o metoda corecta de a discuta, a transmis ministrul Aurélie Filippetti.
Publisherii din Franta au cerut in septembrie Guvernului sa elaboreze un proiect de lege prin care motoarele de cautare, precum Google, sa le plateasca o taxa "pe drepturi de autor" pentru folosirea indirecta a continutului de pe site-urile de presa franceze.
Compania Google "nu poate accepta" ca instaurarea unui astfel de drept sa-i afecteze existenta si "se va vedea pusa in situatia de a nu mai indexa site-urile franceze", a scris grupul intr-o adresa transmisa, in octombrie, la cabinetele mai multor ministere din Franta, informeaza Mediafax.
"Taxa Google", cum a fost botezata, ar insemna ca motorul de cautare sa plateasca o anumita suma pentru fiecare lecturare a unui articol catre care sunt directionati internautii.
Google spune ca, directionand internautii, furnizeaza patru miliarde de click-uri pe luna paginilor de internet detinute de publisheri francezi. Din punctul de vedere al Google, o asemenea lege ar duce insa la limitarea accesului la informatii, pentru ca motorul de cautare va reduce numarul site-urile franceze indexate.
La Guvern, politicienii si-au exprimat uimirea ca adresa transmisa de Google - in realitate o nota adresata prin e-mail cabinetului ministrului delegat pentru Serviciile Numerice, Fleur Pellerin - a fost facuta publica in aceeasi zi in care Pellerin a mers in Germania pentru a-si intalni omologul, unul dintre initiatorii variantei germane a "legii Google".
"Faptul ca suntem de parere ca o lege precum cea dezbatuta in Franta si Germania ar provoca daune internetului nu este un secret. O spunem de trei ani", a scris responsabilul pentru afaceri publice europene al Google pe site-ul companiei.
Acesta si-a aratat uimirea ca doar o parte din nota transmisa de Google Guvernului francez, publicata si pe blogul european al companiei americane, a fost facuta publica in presa joi. In restul notei, Google explica faptul ca doreste "sa continue parteneriatul" cu presa franceza si reia o serie de argumente clasice, mai ales numarul mare de vizitatori adusi de motorul de cautare si de Google site-urilor de presa franceze.
"Sa ceri Google o taxa pe motiv ca motorul sau de cautare directioneaza cititorii catre site-urile de presa este acelasi lucru cu a cere unui taximetrist care conduce un client la un restaurant sa plateasca o taxa proprietarului localului", mai scrie in adresa Google.
Dupa anuntul facut de Google, Fleur Pellerin a declarat ca a stabilit o intalnire cu reprezentantii Google vineri dupa-amiaza, pentru a discuta despre proiectul de impunere a acestei taxe in favoarea publisherilor.