In februarie, un studiu realizat pe 1000 de utilizatori de telefoane mobile din Marea Britanie - tara in care termenul de "nomofobie" a aparut in 2008 - a evidentiat faptul ca 66% dintre ei se simt "foarte nelinistiti" atunci cand se gandesc la ideea de a-si pierde telefonul. 

Procentul ajunge la 76% in cazul tinerilor cu varste cuprinse in intervalul 18-24 de ani, potrivit sondajului realizat de compania SecurEnvoy, specializata in servicii de securitate pentru telefoanele mobile.

40% dintre persoanele intervievate au declarat in plus ca poseda doua telefoane. 

"Fenomenul s-a amplificat odata cu lansarea pe piata a telefoanelor inteligente si a abonamentelor nelimitate. Fiecare utilizator are acces la o gama larga de servicii: Unde ma aflu? Exista restaurante in apropiere? Imi cumpar biletul de tren pentru acest weekend, imi fac rezervari pentru petrecerea de diseara etc.", explica Damien Douani, expert in cadrul departamentului de tehnologii noi din cadrul agentiei FaDa. 

"In urma cu cativa ani, SMS-ul era deja o forma de nomofobie. Se vorbea chiar despre «generatia degetelelor» pentru a descrie persoanele care scriau fara incetare mesaje de tip text pe telefoanele lor. Insa internetul, prin telefonul inteligent, echivaleaza cu SMS-ul la puterea 10.000. Reflexul Google a fost transferat asupra telefonului mobil: am nevoie de o informatie si pot sa gasesc raspunsul pentru orice. E usurinta intruchipata", a adaugat Damien Daouani. 

22% dintre francezi marturisesc ca le este "imposibil" sa petreaca mai mult de o zi fara telefonul lor mobil, potrivit unui sondaj online realizat in Luna martie de compania Mingle pe un esantion de 1.500 de utilizatori. Acest procentaj urca pana la 34% in randul tinerilor in varsta de 15-19 ani.  29% dintre persoanele intervievate spun ca pot sa se lipseasca de telefonul lor pentru 24 de ore, dar pot face acest lucru "cu mare greutate", spre deosebire de 49% dintre utilizatori care spun ca pot face acest lucru "fara probleme". 

"Este de inteles motivul pentru care oamenii sunt atat de atasati de telefoanele lor inteligente, intrucat toata viata lor este acolo, si, daca din nefericire il pierd sau aparatul se defecteaza, ei se simt complet izolati de lume", afirma scriitorul Phil Marso, organizator de peste 10 ani a Zilelor internationale fara telefon mobil, eveniment ce are loc pe 6, 7 si 8 februarie in fiecare an. 

"Este un aparat care dezumanizeaza. Intr-o zi, pe strada, o persoana care cauta o adresa mi-a intins telefonul sau pe ecranul caruia se afla planul cartierului, in loc sa ma intrebe unde se afla strada pe care o cauta", a adaugat Phil Marso.  "In paralel cu toate aceste lucruri, retelele de socializare creeaza legaturi ale utilizatorilor cu diverse comunitati si ii fac pe acestia sa resimta nevoia unei actualizari constante si a unei consultari permanente. Daca fiecare telefon ar avea un contor care sa contabilizeze numarul zilnic de accesari, am fi foarte surprinsi de rezultat", a adaugat Damien Douani. 

Acelasi expert vorbeste despre o veritabila extindere a conceptului de dependenta. 

"Traim intr-o societate robotizata, in care trebuie sa faci multe lucruri simultan. Multi oameni cred ca, daca nu sunt conectati, atunci rateaza anumite lucruri. Iar daca ratezi ceva si daca nu poti sa reactionezi imediat, apar forme de angoasa sau de enervare. Oamenii nu mai au rabdare", afirma Phil Marso, autor in 2004 al primei carti redactata in intregime prin SMS. 

"Telefonul inteligent distruge o forma de fantezie. Totul este servit pe un platou si nu mai exista spontaneitate sau efectul surprizei, asa cum se intampla cand gasesti un restaurant la capatul strazii pe care mergi, in loc sa il depistezi cu ajutorul unei aplicatii mobile care te duce direct la el. Suntem pe cale sa ucidem o forma a conceptului de «lucruri neasteptate»", a adaugat Phil Marso.