Grupul de hackeri AntiSec, care are legaturi cu mult mai cunoscutul Anonymous, a publicat pe internet - pe site-ul http://pastebin.com/nfVT7b0Z - un milion dintre aceste presupuse ID-uri, precizand ca fac parte dintr-un grup mai larg de 12 milioane gasite intr-un calculator al FBI, a anuntat politia federala americana.

In opinia lui Eric Hemmendinger, expert in securitate informatica pentru grupul indian Tata Communications, afacerea este fara indoiala veridica, avand in vedere scurgerile de informatii orchestrate deja de Anonymous, si suscita multe preocupari.

"Intrebarea nu este de a sti daca este adevarat sau nu, ci de ce agentii federali dispun de aceste informatii si de ce ei nu le-au securizat mai mult", nota marti Hemmendinger.

"FBI este la curent cu informatiile din presa care afirma ca un calculator FBI a fost spart si ca date private in legatura cu ID-urile Apple au fost expuse", a anuntat un purtator de cuvant al politiei federale.

Aceasta sugereaza ca FBI spioneaza utilizatorii Apple, comentau alte persoane pe Twitter.

Scurgerea de informatii este "reala", afirma marti pe Twitter Peter Kruse, specialist in criminalitate cibernetica pentru grupul danez CSIS, anuntand ca trei dintre dispozitivele sale Apple au fost piratate.

"Motivele care au determinat FBI-ul sa colecteze milioane de date personale nu sunt clare, dar este evident ca aceste date (si calculatorul pe care erau stocate) nu erau suficient securizate", afirma Graham Cluley, de la compania de securitate informatica britanica Sophos.

Hackerii Antisec sustin ca este vorba de atragerea atentiei asupra ID-urilor Apple care permit, potrivit lor, urmarirea utilizatorilor de iPhone sau de ipad.

"Noi nu am simpatizat niciodata cu acest concept de identitate asociat fiecarui aparat Apple (unique identity device ID, UDID). Asta a fost o decizie foarte rea din partea Apple", apreciaza hackerii. "FBI utilizeaza informatiile voastre personale intr-un proiect de filare a populatiei", asigura ei.