Amenzile luate de companiile de telefonie mobila
Orange - peste 34 de milioane de euro
Vodafone - peste 28 de milioane de euro
"Decizia a fost adoptata luni, 14 februarie, intr-o sedinta a Consiliului Concurentei. Orange a fost amendata cu peste 34 milioane de euro, iar Vodafone cu mai mult de 28 milioane de euro, reprezentand putin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor in 2010", a spus Chiritoiu, intr-o conferinta de presa.
Operatorii de telefonie mobila au declarat ca aceasta decizie este neintemeiata. Atat Orange cat si Vodafone anunta ca vor contesta in instanta sanctiunea record.
"Suntem profund surprinsi de aceasta decizie, pe care o consideram neintemeiata avand in vedere ca aceasta se bazeaza pe o interpretare eronata a faptelor", spun reprezentantii Orange Romania.
In plus, cei de la Vodafone considera ca nu au impiedicat accesul Netmaster la reteaua lor de telefonie.
Este cea mai mare amenda data de institutie de la infiintare, a precizat presedintele Consiliului.
Investigatia CC a fost declansata in anul 2006, ca urmare a unei plangeri depusa de Netmaster Communications SRL si are ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie.
Compania reclamanta a spus ca o parte dintre apelurile internationale ale clientilor sai fusesera blocate de cei trei operatori de telefonie.
"Practic, Orange si Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, fata de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut", a comentat Bogdan Chiritoiu.
Orange, Vodafone si Romtelecom ar fi blocat apelurile Netmaster pe fondul unor suspiciuni de frauda din partea operatorilor alternativi. Mai exact, operatorii alternativi ar fi fost suspectati ca schimbau identitatea apelurilor terminate in retelele Orange, Vodafone si Romtelecom, astfel incat sa castige mai multi bani.
"In cazul Romtelecom, ancheta este in curs de finalizare, chiar daca cele doua entitati au anuntat, la mijlocul anului 2006, ca s-a ajuns la o intelegere amiabila. Chiar daca s-a ajuns la o intelegere amiabila, o investigatie declansata de Consiliul Concurentei isi continua cursul. In curand, Consiliul Concurentei va anunta decizia luata in cazul Romtelecom", a explicat Chiritoiu.
In prezent, Netmaster Communications nu mai exista. Firma a fost radiata. Societatea a fost achizitionata de New Com Telecomunicatii, care si-a vandut la randul sau baza de clienti catre RCS&RDS si Romtelecom, pe fondul crizei.
Orange si Vodafone contesta in justitie decizia Consiliului Concurentei
Orange Romania si Vodafone Romania vor contesta in justitie decizia Consiliului Concurentei prin care cei doi operatori de telefonie au primit amenzi in valoare totala de 63 milioane euro.
"Suntem profund surprinsi de aceasta decizie, pe care o consideram neintemeiata avand in vedere ca se bazeaza pe o interpretare eronata a faptelor din dosarul cauzei. Astfel, sanctiunea aplicata este nejustificata si Orange Romania va contesta aceasta decizie in instanta. Investigatia priveste termenii si conditiile agreate intre operatorii telecom pentru terminarea apelurilor internationale in Romania. Dorim sa subliniem ca obiectul investigatiei nu se refera la relatia dintre Orange Romania si clientii de telefonie mobila din Romania", se arata intr-un comunicat al Orange Romania.
Si Vodafone Romania va contesta decizia Consiliului Concurentei: "Suntem surprinsi si dezamagiti de decizia anuntata de Consiliul Concurentei in investigatia privind abuzul de pozitie dominanta fata de operatorul Netmaster Communications. Vodafone Romania considera ca nu a intreprins nicio actiune care sa impiedice accesul Netmaster Communications la reteaua sa, in vederea derularii traficului de apeluri internationale, punct de vedere exprimat si pe parcursul investigatiei. Vodafone Romania va contesta decizia Consiliului Concurentei in justitie", se precizeaza intr-un comunicat al Vodafone Romania.
Potrivit oficialilor operatorului, in perioada supusa investigatiei, Netmaster Communications a derulat trafic international de voce printr-un acord de interconectare incheiat anterior cu Vodafone Romania.
"Absenta unui contract specific pentru traficul international de voce se datoreaza refuzului Netmaster de a accepta aceleasi conditii contractuale oferite si celorlalti operatori, Netmaster solicitand la momentul respectiv un tratament preferential", au spus oficialii companiei.
Orange Romania si Vodafone Romania sunt primii doi operatori locali de telefonie mobila dupa numar de clienti si afaceri.
Anul trecut, cea mai mare amenda acordata de Consiliul Concurentei a fost primita de compania de stat Posta Romana, fost de 24 de milioane de euro.
Top 10 amenzi date de Consiliul Concurentei
Nu doar operatorii au probleme. In 2005, cei de la producatorii de ciment din Romania au fost amendati cu 23 de milioane de euro pentru intelegeri de tip cartel. Companiile amendate au fost Lafarge, Holcim si Carpatcement.
Si pe piata farma sunt probleme: in 2009, patru companii de pe piata insulinei au fost sanctionate cu 19 milioane de euro pentru intelegeri de tip cartel.
Si
CFR Marfa a fost amendata cu 6 milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta in 2006.
Tot in acest an au fost sanctionate, pentru intelegere si abuz, companii precum UPC si Astral Telecom cu aproape 6 milioane de euro.
Wrigley Romania a luat o amenda de 4,5 milioane de euro, in 2005, pentru fixarea concertata a preturilor de revanzare si convenirea impartirii pietelor de desfacere.
Bancile s-au numarat si ele pe lista scurta a Consiliului Concurentei: in 2008, BRD a luat o amenda de aproape 4,5 milioane euro in cadrul unei investigatii pe piata serviciilor bancare si interbancare.
Colgate Palmolive a primit o amenda de 3,5 milioane euro.
Cei de la Raiffeisen Bank au primit 3,4 milioane de euro pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul unei investigatii pe piata serviciilor bancare si interbancare.