Daca nu vrei sa impartasesti experienta vizionarii unui film 3D cu alti oameni, necunoscuti,  care se mai intampla sa si comenteze filmul sau sa-si lase telefoanele deschise, ai acum posibilitatea de a a-ti face cinema 3D acasa. Bineinteles, cu ceva cheltuiala!

Trebuie sa ai un calculator sau un DVD, capabile sa ruleze filme 3D, un proiector 3D si pentru ca experienta sa fie completa, un sistem de boxe. De asemenea, ochelari speciali! Pentru un home cinema 3D sunt recomandati ochelarii cu LCD activi.

Avantajul principal este ca nu este nevoie de un ecran special pentru proiectie, fiind insa necesar un proiector special (cu refresh de cel putin 100 Hz).

Pretul unui proiector 3D porneste de la 2.650 de lei (650 euro) si poate ajunge la cateva mii de euro. Se gasesc la vanzare pe site-urile de echipamente electronice si IT&C.

La acest cost, se adauga contravaloarea ochelarilor 3D activi, pe care trebuie sa ii cumperi. Pe piata romaneasca, sunt disponibili ochelari de la 300 lei si pot ajunge pana la aproximativ 600 lei (150 euro).

Practic, daca nu ai deja calculatorul, investitia minima pentru un astfel de sistem 3D este de aproximativ 1.500 de euro si poate creste in functie de performantele echipamentelor si de numarul de persone pe care le vei invita la tine. Fiecare va trebui sa poarte ochelari 3D!

Piata echipamentelor 3D incepe sa ia amploare in intreaga lume. Toate marile companii producatoare de echipamente IT&C si electronice au inceput deja sa promoveze noua tehnologie si sa creeze practic o noua moda.  

Faptul ca, la ora actuala, exista proiectoare 3D, ochelari activi, LCD-uri 3D, chiar si laptopuri cu ecran 3D si pe langa asta content 3D (filme, jocuri) arata ca exista interes pentru genul asta de echipamente.

Momentul de fata poate marca inceputul noii tendinte in tehnologie. Incep sa se lanseze pe piata, unul cate unul, televizoarele 3D produse de marile marci. Cu siguranta, evolutia tehnologica va fi foarte rapida. In cativa ani ne putem astepta ca tot ce inseamna imagine pe un ecran sa fie 3D.

Deja cei de la Sharp au reusit sa creeze un ecran pe care pot fi vazute imagini 3D fara sa fie nevoie sa porti ochelari speciali.