"E precum cainele lui Pavlov”, spunea in 2007  B. Marc Averitt, un investitor in tehnologie, pentru The New York Times.

"Deprimant” acesta este dupa cinci ani singurul cuvant care-ti vine in mine atunci cand citesti rezultatele financiare pe trimestrul I ale RIM, a scris Chris Umiastowski pentru site-ul CrackBerry.  "Dar pe cat de urate sunt aceste cifre nu voi scrie certficatul de deces pentru RIM aici”. Asta arata ca cei care spun ca isi iubesc BlackBerry-ul chiar il iubesc, "dar sa fim intelesi", scriu cei de la CNN, unii analisti chiar spun ca s-a termintat totul pentru BlackBerry.

"Oricine a acordat atentie subiectului nu este surprins de colapsul creatorului BlackBerry, Research In Motion" a scris la randul sau un blogger pentru ReadWriteWeb  "Este regretabil, trist, dar inevitabil".

Research In Motion a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va renunta la 5.000 de oameni. Castigurile pentru ultimele trei luni au fost sub toate estimarile, compania raportand o pierdere pe primul trimestru de 518 million dolari. Vanzarile au scazut cu 40% de anul trecut. Mai mult ,noul sistem de operare, in care si-au pus multe sperante, va fi amanat pentru anul viitor .

Toate aceste date negative reprezinta o lovitura devastatoare pentru compania canadiana, in conditiile in care si pretul actiunilor RIM a cazut cu 70%.

"Deci ce s-a intamplat? Intr-o societate si mai dependenta si obsedata de gadgeturi fata de acum cinci ani, cum au incetat oamenii sa mai fie prieteni cu BlackBerry?", se intreaba cei de la CNN.

Ironie sau nu, la numai o zi dupa raportul devastator, iphone si-a sarbatorit cea de-a 5 aniversare . Nu a fost el primul smartphone din lume, dar Apple stie sa fie sexy si fun. Iar BlackBerry va deveni curand telefonul pe care ti-l dau de la serviciu, mai scriu jurnalistii de la CNN.

"Noul iPhone de la Apple va strivi fara mila tot pe piata," scrie Lev Grossman pentru Time. "Este o situatie nefericita pentru oricine altcineva de pe piata, dar sunt vesti bune pentru cei care-l folosesc".

Criticii spun ca RIM reactioneaza prea incept fata de tot ceea ce se intampla pe aceasta piata. Asta nu inseamna totusi ca telefoanele BlackBerry nu vor mai fi bune de nimic curand. RIM are inca 78 de milioane de abonati si $2.2 miliarde cash.

Dar ca icon, e greu sa-i mai zaresti magia pe care a avut-o candva.