Proiectul de lege spune ca operatorii de telefonie si furnizorii de internet vor inregistra informatiile despre convorbiri si mesaje. De exemplu, in cazul unei convorbiri pe mobil se vor inregistra numerele de telefon ale celui care suna si ale celui sunat, data, ora si durata apelului. In plus pentru fiecare dintre cei doi se inregistreaza numarul antenei care preia semnalul - adica pozitia lor geografica. 

In cazul mesajelor trimise prin e-mail, se vor inregistra ora si durata conectarii, adresele de internet ale calculatoarelor si tipul conexiunii.

Toate aceste date se vor pastra sase luni si nu vor cuprinde si continutul acestora, spun autoritatile. "Chiar daca retinem niste date timp de sase luni o facem pentru protectia cetateanului", spune Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor.

Conform proiectului, companiile de comunicatii trebuie sa asigure pastrarea datelor in deplina siguranta, ceea ce insemna cheltuieli suplimentare care s-ar putea duce in tarife."De aici costurile foarte mari de administrare, ei sunt obligati ca aceste date sa le pastreze in coinditii de securitate deosebita. Nu este ca si cum ai pastra morcovii sau ceapa in depozitele de marfuri", spune Gheorghe Serban, director executiv Asociatia Internet Providerilor.

Romania incearca de fapt sa aplice o directiva europeana privind inregistrarea datelor, emisa in 2006, dupa atentatele din Madrid si Londra. Majoritatea tarilor Uniunii o respecta. Exceptie fac, pe langa noi, germanii si cehii. Care au aceleasi probleme constitutionale.