Lion, sistemul care a fost lansat astazi, este un "animal" putin diferit fata de ultimul update al sistemului OS X, numit Snow Leopard, lansat in 2009. Lion are peste 250 de caracteristici noi, iar unele vor schimba complet modul de interactiune a utilizatorului cu sistemul de operare, sustin oficialii gigantului IT.

iPad-ul, un alt produs de succes al companiei americane, a devenit atat de popular incat Apple a decis sa aduca unele caracteristici ale sistemului de operare care ruleaza pe iPad, iOS, pe Mac. Iar aceasta "iPad-ificare" a Mac-ului a fost scoasa in evidenta prin Launchpad, o functie noua care afiseaza toate aplicatiile de pe Mac intr-o grila pe ecran. Utilizatorul poate crea documente noi sau pagini ale aplicatiilor, la fel cum se poate si pe un dispozitiv iOS.
Asadar, caracteristica este destinata celor a caror experienta in lumea PC-urilor s-a rezumat pana acum la computerele cu Windows dar care au avut si un dispozitiv iOS precum iPad, iPod touch sau iPhone.

Daca LaunchPad este parte a sistemului Lion si face un Mac sa "arate" ca un iPad, exista modificari in noua platforma care il fac sa se "simta" la fel ca un iPad. Experienta iPad-ului precum si a altor dispozitive iOS se bazeaza pe ecranul touch, iar Lion a introdus o noua gama de gesturi multi-touch, care aduc acea experienta pe laptop si desktop prin intermediul trackpad-urilor.

Gesturi pe Mac, noul trend al cumputing-ului

Platforma Lion se poate folosi acum de gesturi cu doua degete precum miscarea degetelor pe trackpad de sus in jos, stanga dreapta, scroll (sau deplasarea continutului de pe display in sus sau in jos), sau tap (apasare usoara cu varful degetelor pe trackpad), precum si de gesturi cu trei degete.

Trecand cu trei degete pe trackpad de jos in sus, utilizatorii lanseaza o alta functie: Mission Control. Aceasta din urma prezinta pe tot ecranul tot ceea ce Mac-ul executa in acel moment, toate aplicatiile, dosarele deschise, ferestre ale browser-ului si programe.

Introducerea gesturilor pe Mac nu este doar un "moft", ci reflecta mai degraba directia in care se indreapta computing-ul, scrie The Telegraph.

O alta caracteristica importanta a sistemului de operare Lion o reprezinta salvarea automata. Fiecare aplicatie care va rula in Lion va salva munca unui utilizator pe fundal. Inclusiv aplicatiile terte dezvoltate de alte companii vor putea face asta daca dezvoltatorii vor alege sa introduca aceasta functie. Insa caracteristica nu este in totalitate noua. De pilda, sistemul de operare Google Chrome stocheaza toata munca unui utilizator pe web si o salveaza automat. In schimb, "iPad-ificarea" se va vedea prin faptul ca aplicatiile care se salveaza in fundal pot fi redeschise si reluate exact de unde s-a ramas, la fel ca la iPad sau iPhone.

Totodata, fiecare aplicatie rulata pe Lion poate stoca un istoric a tot ceea ce lucreaza un utilizator, permitandu-i acestuia sa revina la o versiune la care a lucrat in urma cu ceva timp. Lion va stoca doar diferentele dintre versiuni pentru a minimiza cerintele de stocare.

O alta functie importanta a ultimului sistem de operare lansat de compania lui Steve Jobs este AirDrop. Doua Mac-uri pot crea o retea privata Wi-Fi care sa faca posibila mutarea fisierelor de pe un Mac pe altul. Chiar daca nu pare o functie importanta, intr-o "intalnire" de Mac-uri schimbul de fisiere nu va mai trebui facut cu o memorie stick sau prin mutarea fisierului pe un server de cloud astfel ca celalalt Mac sa poata sa se foloseasca de fisierul in cauza.

Lion este primul sistem de operare pe care Apple nu l-a lansat pe disk fizic (CD, DVD). Pentru moment el este disponibil pentru descarcare doar de pe App Store pentru Mac, la pretul de 30 de dolari.

Citeste si:

A zdrobit concurenta. iPhone a crescut profiturile Apple cu 124%

Google, acuzat de boicot. Cum se apara gigantul IT

De ce valoreaza Facebook mai mult decat HP sau Amazon. La ce pret va ajunge reteaua lui Zuckerberg in 2015