Androidul acopera o treime din piata de telefoane din SUA, iar oficialii Google sustin ca peste 400.000 de astfel de sisteme de operare sunt activate in fiecare zi,  potrivit Business Insider. Asta inseamna aproximativ 2,8 milioane de utilizatori de Android pe saptamana.

Uriasul succes de care se bucura aceasta platforma i se datoreaza lui Andy Rubin, omul care a creat sistemul de operare ce a transformat Google in lider pe piata smartphone-urilor.

Rubin si-a inceput cariera ca dezvoltator (developer) la Apple, dupa care s-a mutat la Valley, unde a lucrat foarte mult cu sistemele de operare pentru mobile. Lucrul cel mai notabil il reprezinta faptul ca acesta a fost CEO-ul companiei Danger, cea care s-a aflat in spatele T-Mobile Sidekick. Apoi a urmat Android.

Google, invingator in lupta cu Apple. Platforma Android a devenit lider pe piata smartphone-urilor

Performantele Android in sectorul telefoniei mobile i-au atras atentia gigantului Google, care in cele din urma, s-a hotarat sa achizitioneze compania fondata de Rubin. Restul este istorie.

In timp ce G1 a fost un esec, telefonul care a transformat Androidul intr-un adevarat fenomen a fost originalul DROID de la Motorola, lansat in 2009. Acesta functiona cu Android 2.0, upgradata masiv fata de prima versiune lansata cu un an inainte.

Echipa lui Rubin a lucrat indeaproape cu specialistii de la Motorola pentru a se asigura ca DROID va fi un hit (ambele parti implicate aveau nevoie sa dea lovitura).

La mijloc a stat si o campanie de marketing referitoare la DROID, care a scos in evidenta dezavantajele iPhone-ului – lipsa tastaturii, lipsa multitaskingului etc. Incepand de atunci, Androidul pur si simplu a explodat. Producatorii HTC si Samsung si-au focalizat intreaga strategie mobila pe Android. Ceea ce a mers foarte bine, de altfel. In 2010, vanzarea telefoanelor mobile Samsung a crescut cu 340%, iar produsele HTC cu 229 de procente.

Mai departe, strategia lui Rubin a fost de a transforma Android intr-o platforma unificata si de a rezolva problemele utilizatorilor care doreau sa ruleze aplicatii noi pe telefoanele lor.

Android reprezinta la ora actuala o platforma software ce include un sistem de operare pentru dispozitive si telefoane mobile bazata pe nucleul Linux, care le permite dezvoltatorilor sa scrie cod gestionat in limbajul Java, controland dispozitivul prin intermediul bibliotecilor dezvoltate de Google.

Tablete ieftine cu Android. Cat costa gadgeturile concurente cu iPad2?

Saptamana trecuta, Rubin a declarat ca urmatoarea versiune de Android, numita Ice Cream Sandwich, va rula atat pe telefoane, cat si pe tablete. Google colaboreaza cu diversi producatori si furnizori pentru a se asigura ca sistemul de operare devine mai performant si mai accesibil pentru utilizatori. Asta inseamna ca firmele de telefoane mobile vor trebui sa produca instrumente compatibile cu noua versiune de Android, pentru cel putin 18 luni.

Anul acesta, echipa lui Rubin se concentreaza atat pe partea hardware, cat si pe cea software. Este deja un fapt sigur ca motorul de cautare Google va lansa cea de-a treia versiune Nexus in aceasta iarna, odata cu noua Ice Cream Sandwich. De asemenea, exista rapoarte care confirma ca noul sistem de operare va functiona si pe tablete.

Este o strategie isteata, care ar putea sa accelereze dominatia Androidului, sustin specialistii de la Business Insider.

Razboiul platformelor este insa departe de sfarsit. In final, dezvoltatorii, producatorii si furnizorii vor alcatui o piata care se va lupta pentru dominatia utilizatorilor. Pana acum insa, Andy Rubin este lider incontestabil, ceea ce-l transforma pe american intr-un vizionar.

Citeste si:

99% dintre telefoanele cu Android sunt vulnerabile la atacuri!

BANI BUNI pe telefoane vechi, noua tactica a operatorilor speriati de scaderea vanzarilor. Vezi cati bani dau pe al tau

Strategiile de fidelizare ale companiilor telecom in vremuri de criza: convorbiri nelimitate, credite cadou si jocuri HD