Violeta Alexandru: Şomajul tehnic se va prelungi după 15 mai, în anumite condiţii. Firmele care reiau și vor să-și dezvolte activitatea vor primi sprijin de la stat
Violeta Alexandru
Ministerul Muncii este aproape de a lua o decizie finală în privinţa şomajului tehnic, prefigurându-se prelungirea acestuia pentru acele sectoare ale economiei în care vor rămâne restricţii după data de 15 mai, a declarat ministrul de resort, Violeta Alexandru.
Decizia va fi luată după noi discuţii cu partenerii sociali ai ministerului şi va veni în decurs de o săptămână. Pe de altă parte, Ministerul Muncii lucrează şi la un set de măsuri de ajutorare a firmelor care au rezistat crizei şi vor să îşi dezvolte activitatea.
În cazul în care o companie afectată de criză nu îşi poate relua activitatea din 15 mai, statul va acoperi o parte din costul salarial.
„Suntem aproape de a lua o decizie finală, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, pentru a fi pregătiţi la momentul 15 mai. Ţin foarte mult să se prezinte asupra duratei, asupra domeniilor afectate de această măsură partenerii sociali. Dar da, se prefigurează măsura prelungirii şomajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt în continuare restricţionate prin deciziile autorităţilor, în paralel lucrând şi la o serie de măsuri de susţinere activă a sectoarelor care îşi vor relua activitatea”, a declarat Violeta Alexandru la Digi24.
Violeta Alexandru a declarat că şi cei care au reuşit să îşi menţină activitatea în parametri acceptabili, care au făcut eforturi şi nu au cerut şomaj tehnic şi nu au întrerupt activitatea, ar putea beneficia de unele măsuri, „astfel încât şi activitatea lor să poată fi apreciată şi văzută de guvern”.
Ea a precizat că lucrează în acest sens cu ministrul Economiei.
„Împreună cu ceilalţi colegi, gândim un pachet de măsuri care să vină inclusiv în sprijinul celor care vor să-şi facă o reorientare în activitate sau vor să-şi dezvolte activitatea pe baza experienţei avute în această criză, oameni care s-au străduit să-şi ţină activitatea în picioare în pofida greutăţilor”, a precizat Violeta Alexandru.
Numărul contractele de muncă suspendate de la instituirea stării de urgenţă a ajuns joi la 725.200, în scădere cu 301.917 contracte (29,4%) faţă de cele 1.027.117 raportate cu o zi în urmă, potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii.
Potrivit unui cmunicat al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), din cele 725.200 de contracte suspendate anunţate joi, 181.524 erau din industria prelucrătoare, 141.248 proveneau din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 100.573 de contracte suspendate erau din domeniul hoteluri şi restaurante
În schimb, numărul contractelor de muncă încetate de la debutul stării de urgenţă (16 martie) a crescut joi la 276.459, de la 270.819 înregistrate miercuri.
Pe acelasi subiect: