Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, retinut de DNA. Fostul sef al Camerei Deputatilor ar fi solicitat si primit 1 mil. euro si sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vintu. Reactia BNR
Bogdan Olteanu, BNR
UPDATE Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost retinut joi noaptea de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru trafic de influenta in dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu.
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este acuzat de procurorii DNA ca, in perioada iulie - noiembrie 2008, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la un om de afaceri suma de 1 milion de euro si sprijin electoral in schimbul numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunarii, banii fiind remisi la sediul unui partid politic.
Potrivit unui comunicat al DNA, remis presei, Bogdan Olteanu a fost retinut pentru trafic de influenta si va fi prezentat vineri Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
"In perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la un om de afaceri ( n.r. - Sorin Ovidiu Vintu) suma de 1.000.000 de euro si sprijin electoral, constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunarii (n.r. - Liviu Mihaiu). Banii au fost remisi de catre omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic", sustin procurorii.
Sursa citata subliniaza ca, ulterior, ca urmare a diligentelor depuse de Bogdan Olteanu, persoana respectiva a fost numita la data de 18 septembrie 2008 in functia de guvernator al Deltei Dunarii.
DNA precizeaza ca in cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Reactia BNR
Banca Nationala a Romaniei a anuntat, vineri, ca atributiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalti membri ai conducerii executive, precizand, totodata, ca presupusele fapte de care acesta este acuzat s-au petrecut inaintea preluarii mandatului de la banca centrala.
“In legatura cu retinerea domnului Bogdan Olteanu, Banca Nationala a Romaniei precizeaza ca ancheta Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie vizeaza activitatea acestuia desfasurata inainte de incredintarea de catre Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA. BNR mentioneaza ca activitatea institutiei se desfasoara normal, atributiile domnului viceguvernator urmand a fi preluate conform procedurilor interne in vigoare de catre ceilalti membri ai conducerii executive”, se arata in comunicatul citat.
Olteanu ar fi impartit banii cu Tariceanu
Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, Bogdan Olteanu ar fi recunoscut in timpul audierilor ca s-a dus sa discute cu Sorin Ovidiu Vintu pe tema numirii lui Liviu Mihaiu guvernatorului Deltei Dunarii, in 2008.
Sursele au aratat ca acesta nu a recunoscut ca a primit bani. Suma despre care se vorbeste in acest caz s-ar ridica la aproximativ 2 milioane de euro, dar se face referire si la sprijin electoral, servicii de marketing si consultanta pentru traficarea influentei in vederea numirii guvernatorului Deltei Dunarii, zona in care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu avea interese economice, au mai spus sursele citate.
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost adus, joi dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie cu o autospeciala de la Penitenciarul Rahova. El a venit la DNA in legatura cu un memoriu pe care l-a inaintat procurorilor anticoruptie.
Ulterior, in presa au aparut informatii potrivit carora Calin Popescu-Tariceanu si Bogdan Olteanu ar fi implicati intr-un nou dosar al lui Sorin Ovidiu Vintu privind fapte de coruptie in legatura cu numirea lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunarii, insa presedintele Senatului a refuzat sa le comenteze.
Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a sustinut ca, ''dupa ce se va aduna un numar de denunturi macar cu doua cifre'', va da urmatorul raspuns pentru toate inscenarile: ''Oricat as fi eu de vanat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar dupa alegeri''.
''Nu comentez zvonuri. Presupunand ca intr-adevar numele meu e mentionat intr-un fel sau altul in denuntul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, astept ca, odata cu apropierea alegerilor, mai multi arestati, condamnati, anchetati, suspecti, inculpati etc sa faca denunturi impotriva mea, pentru a obtine promisiunea procurorilor DNA ca vor avea parte de un tratament mai indulgent in fata legii si vor ramane cu banii furati, eventual. Dupa ce se va aduna un numar de denunturi macar cu doua cifre, voi da urmatorul raspuns pentru toate inscenarile: 'Oricat as fi eu de vanat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar dupa alegeri''', a spus Tariceanu, potrivit Agerpres.
Liderul ALDE a adaugat ca fostul presedinte Traian Basescu, ''atunci cand era la apogeul puterii sale'', a facut numeroase eforturi de a-l elimina din fruntea Guvernului si din politica. ''N-a reusit, pentru simplul motiv ca in toata activitatea mea NU exista fapte de coruptie'', a sustinut presedintele Senatului.
Liviu Mihaiu: Justitia sa-si faca (toata) datoria!
La randul sau, fostul guvernator al Deltei Dunarii Liviu Mihaiu a precizat, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca nu a stiut si nici nu a participat la pretinsa tranzactie vehiculata in presa pentru numirea sa in functie si, ironic, s-a declarat ''onorat'' de faptul ca "transferul" sau a avut o asemenea cota.
''Ma bucur ca am fost guvernatorul DD timp de aproape cinci luni (2008 - 2009) si ca printre masurile pe care le pot pune pe masa azi sunt: interzicerea vanatorii, regulamentul de urbanism si constructii in DD, interzicerea pescuitului la sturion sau asaltul fara precedent asupra braconierilor. Nu am stiut si nici participat la acea pretinsa tranzactie pe spezele numirii mele ca guvernator. Probabil ca am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (si) pe seful Camerei Deputatilor la mana. Daca e sa intram in alt registru, sunt 'onorat' ca 'transferul' meu a avut o asemenea cota, dar sunt ingrozit ca unul dintre cei mai buni/onesti guvernatori ai DD (ma iertati :) ) a ajuns in fruntea DD printr-un asemenea act de coruptie la un asemenea nivel'', a scris fostul guvernator pe Facebook.
Totodata, el a sustinut ca nimeni dintre cei implicati in acest scandal "sud-american" nu l-a sunat vreodata sa-i ceara ceva. ''Pentru simplul motiv ca astea au fost conditiile pe care le-am pus Guvernului Tariceanu pentru a accepta postul. Justitia sa-si faca (toata) datoria!'', a mai scris Mihaiu pe Facebook.
Pe acelasi subiect: