Dan Voiculescu, condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare, in dosarul ICA. Gheorghe Mencinicopschi, 8 ani dupa gratii
UPDATE: Decizia finala in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare a fost anuntata astazi de Curtea de Apel Bucuresti. Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi, la 8 ani .
Dan Voiculescu s-a predat la Inspectoratul de Politie Judetean Ilfov, unde este asteptat mandatul de executare a pedepsei. Acesta urmeaza sa fie emis de Tribunalul Capitalei, dupa ce instanta primeste sentinta de la Curtea de Apel.
Apoi Voiculescu va fi incarcerat. El ar urma sa stea in carantina timp de 21 de zile, cel mai probabil la Penitenciarul Rahova. Dupa cel mult o luna, Administratia Penitenciarelor ii va stabili regimul si locul de detentie.
Regimul de detentie se stabileste in functie de varsta detinutului, starea de sanatate si antecedentele penale ale acestuia.
Dan Voiculescu are 67 de ani si, potrivit prevederilor legale, ar putea fi eliberat dupa ce executa o treime din pedeapsa.
Dan Voiculescu a primit pedeapsa maxima prevazuta in noul Cod penal, legea mai favorabila in cazul sau. Totodata, i se interzic mai multe drepturi, printre care acela de a fi ales, timp de cinci ani.
Prin aceasta sentinta, Curtea de Apel i-a dublat lui Voiculescu pedeapsa data de Tribunalul Capitalei la fondul procesului.
In cazul lui Gheorghe Mencinicopschi, magistratii de la CAB au majorat pedeapsa de sase ani primita de acesta prin decizia din septembrie 2013 a Tribunalului Bucuresti, care a judecat fondul cauzei. Directorul ICA, Gh. Mencinicopschi, a fost acuzat de complicitate la infractiunea de stabilire a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a institutului, abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis a fost si el condamnat definitiv, la 7 ani de inchisoare, in acelasi dosar. Sorin Pantis a fost acuzat de complicitate la stabilirea unei valori diminuate a institutului fata de cea reala si fals in inscrisuri.
Dan Voiculescu a declarat vineri la sediul IPJ Ilfov ca pana la 34 de ani a trait cu sotia si cu doi copii in conditii rele, cu WC in curte, iar la penitenciar nu are cum sa fie mai rau de atat.
Intrebat de jurnalisti cum se simte, in perspectiva sentintei care se va pronunta vineri in cazul sau, Voiculescu a spus:
"Iarna nici nu va povestesc cum era, prin zapada, sa te duci la toaleta in curte".
El a adaugat ca nu crede ca la penitenciar conditiile pot fi mai rele decat cele in care a trait pana la 34 de ani.
"Pentru ca am inteles ca oricum toaleta e inuntru, nu e afara. Orcium am inteles ca suntem 2 - 3 camarazi, nu mai multi, adica nu suntem asa un regiment. (...) Conditiile in sine nu sunt de natura sa ma sperie. De-aia am spus mereu ca nu sunt speriat", a mai declarat Voiculescu.
Ziua pronuntarii verdicutlui in dosarul ICA a fost anuntata joi, dupa ce avocatii inculpatilor au depus la instanta concluziiile finale in scris.
Marti, la ultimul termen al procesului, Dan Voiculescu a sustinut ca rechizitoriul dosarului ICA este "incorect" si "bazat pe falsuri, nu pe probe" si ca intreaga urmarire penala s-a facut in lipsa sa pentru ca timp de un an si trei luni a fost "vanat" de procurori, fara a fi chemat la DNA.
Gheorghe Mencinicopschi a spus ca nu vrea ca familia sa sa ajunga in strada, Corneliu Popa a rugat instanta sa tina cont ca are o fetita cu probleme de sanatate, iar Sorin Pantis a sustinut ca in dosarul ICA nu exista prejudiciu, in ultimul cuvant dat inculpatilor in aceasta cauza.
Avocatii acestora au cerut in pledoariile finale achitarea clientilor lor, pe motiv ca acestia sunt nevinovati, dar si ridicarea sechestrului asigurator pus in cazul multora dintre ei.
La acelasi termen, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie a prezentat concluziile finale in dosarul ICA, cerand magistratilor de la CAB sa respinga apelul inculpatilor, cererea de schimbare a incadrarii juridice din spalare de bani in tainuire si contestatia fiicelor lui Voiculescu privind sechestrul asigurator. Pe de alta parte, si DNA a cerut schimbarea incadrarii juridice a faptelor judecate, din art. 29 lit. c in art. 29 lit. b si c din Legea 656/2002 republicata in 2012 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.
Dosarul privind privatizarea ICA este judecat din 1 iulie de completul format din magistratii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea de la CAB, acestia fiind desemnati dupa ce presedintele completului initial, Stan Mustata, a fost arestat pentru trafic de influenta, iar celelalalt membru, Florica Duta, s-a pensionat.
In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat atunci ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare.
Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. In cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal.
Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.