UER: Cartile care apar cu ziare dispar de pe piata intr-un an. Oamenii si-au luat trei metri de carti si s-au oprit
Cartile care apar alaturi de ziare sunt la final de cariera si vor disparea de pe piata in urmatorul an, pentru ca cei care le cumparau, in general oameni care nu intra in librarii, si-au umplut bibliotecile, a declarat Mario De Mezzo, presedintele Uniunii Editorilor din Romania.
"Cartile cu ziarul vor disparea de pe piata in urmatorul an, adica nu se vor mai publica titluri noi. Vor mai fi si exceptii, in sensul ca se va mai gasi cate unul care sa publice o carte la cateva luni. Fenomenul de carte cu ziarul e cam pe final", a spus Mario De Mezzo, care ocupa si functia de director general al grupul editorial ALL.
El a explicat ca editurile care publicau carti pentru ziare aveau tiraje de 100.000 de exemplare pentru un titlu, din care au vandut aproximativ 40.000 in ultimii ani, si-au acoperit costurile de productie, dar au ramas 60.000 de carti in depozite. Cu fiecare an care trece, acele carti devin mai greu vandabile si ajung astfel sa fie scoase la vanzare cu trei lei exemplarul.
"Cea mai mare problema cu aceste carti este ca invata publicul cu o mentalitate gresita. Ajung sa nu aprecieze cartea la valoarea ei si asteapta s-o ia cu trei lei. In momentul in care scoti o carte intr-un tiraj de 100.000 de exemplare, din 40.000, pe care le vinzi la pret normal, ti-ai acoperit costurile de tiraj si poti da cartea cu oricat, si cu un leu. Daca o da cu un leu, are un leu profit. Dar cand scoti o carte normala cu un tiraj de 2.500 de exemplare, pentru ca asta e tirajul mediu in Romania, n-o poti vinde cu trei lei, pentru ca nu-ti scoti drepturile de autor, nu-ti scoti depozitare, transport... Trebuie sa coste peste 20, in functie de calitate, de tipar", a spus presedintele Uniunii Editorilor din Romania (UER).
Acesta crede ca fenomenul cartilor aparute cu ziare s-a intors deja impotriva editorilor. Piata s-a suprasaturat, iar acum exista o inflatie de titluri intr-un tiraj de inflatie. Pentru a deveni rentabile la preturi mici, cartile respective au fost publicate in tiraje de 60.000-100.000 de exemplare.
"Publicul de carte cu ziarul e un public aparte. O parte mare nu ar fi intrat in librarii si cumpara carti doar pentru colectie. Din cei care au cumparat carti cu ziare o parte ar fi intrat in librarii, sub 30% dupa estimarea mea, deci ne-au luat si noua din public. Cei care au cumparat pentru colectie si-au cam umplut rafturile. Cat sa cumperi? Cumperi 10, 20, 30... Si-au facut plinul. Si-au luat si ei trei metri de carti si s-au oprit. Acum nu mai cumpara la fel de mult nici ei si nu mai ai cu ce sa-i atragi. Oamenii nu mai cumpara si au ramas stocuri foarte mari nevandute, de zeci de mii pe titluri. Editurile incearca sa scoata niste bani si din ele, vanzandu-le cu trei lei. Dar tocmai cele de trei lei canibalizeaza cartile lor care se vand cu 20-30 de lei. Trebuie sa fii dispus sa ingropi un titlu pe care il scoti cu ziarele. Cinci ani nu-l mai vinzi. Ziarul nu pierde nimic din afacerea asta, ci doar editurile", a afirmat De Mezzo.