Cadrele medicale implicate direct în tratarea pacienţilor cu coronavirus primesc un stimulent lunar de 2.500 de lei. Cheltuieli în domeniul sanitar și șomajul tehnic, decontate din fonduri UE
Medici, coronavirus, COVID-19
Guvernul a adoptat, luni, Ordonanţa de urgenţă pentru decontarea unor cheltuieli în domeniul sanitar, care prevede cinci măsuri care vor fi decontate din fonduri europene.
Astfel, pentru achiziţia de echipamente medicale şi de protecţie medicală vor fi decontate cheltuieli de până la 350 de milioane de euro, în timp ce aproximativ 75.000 de cadre medicale implicate direct în tratarea pacienţilor cu coronavirus vor primi un stimulent lunar de 2.500 de lei, din care se reţine 10% impozit pe venit.
"Guvernul României a adoptat şi aprobat în această şedinţă de Guvern un pachet de cinci măsuri care urmează a fi decontate din fonduri europene. Prima şi cea mai aşteptată măsură pentru domeniul sănătăţii publice este cea legată de echipamentele medicale şi echipamentele de protecţie medicală, aşa după cum am anunţat în spaţiul public, fondurile care urmează să fie, în limita acestora să fie decontate cheltuieli, sunt de 350 de milioane de euro", a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, după şedinţa de Guvern de luni seară, potrivit News.ro.
El a spus că Guvernul va face tot ce este necesar pentru ca aceste echipamente medicale să se deconteze şi banii să poată fi rambursaţi către autorităţile locale şi către unităţile sanitare implicate în această perioadă în asigurarea cu echipamente medicale şi echipamente de protecţie medicală.
"Fac precizarea că tot în ceea ce priveşte echipamentele medicale, Guvernul României a aprobat inclusiv achiziţionarea de spitale modulare şi containere de logistică medicală, urmând să fie reglementat cine va fi administratorul acestora pentru operaţionalizarea lor. Este o veste bună, o veste de asemenea aşteptată de către cei care acţionează în domeniu şi urmează a se folosi de aceste echipamente medicale", a afirmat Boloş.
El a spus că a doua măsură aşteptată este cea legată de stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus.
"Este vorba de un număr estimat de 75.000 de cadre medicale, cu o valoare lunară a acestui stimulent de 2.500 de lei. Nu este supus contribuţiilor sociale şi nici contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, singura regulă fiscală aplicabilă acestui stimulent este cea referitoare la impozitul pe venit, adică 10% din cei 2.500 de lei se reţine, netul urmând să fie virat personalului medical. Vestea bună este pentru tot personalul medical, menţionez că nu se referă doar la medici, ci si la asistenţii medicali, la partea de personal care deserveşte ambulanţele, la partea de personal paramedical (...) este, dacă vreţi, un stimulent de risc pe care şi alte ţări membre ale Uniunii Europene l-au propus", a explicat el.
Boloş a menţionat că o a treia măsură aprobată este cea referitoare la asistenţii sociali.
"Este vorba de un număr de 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari care vor oferi servicii de sprijin la domiciliu, de asistenţă la domiciliu pentru persoanele vârstnice, pentru persoanele de peste 65 de ani care în această perioadă se află în autoizolare şi au nevoie de sprijin din partea noastră. E vorba de un număr de 100.000 de persoane vârstnice care a fost luat în calcul şi sper ca în foarte scurt timp să lansăm acest apel de proiecte şi să poată asistenţii sociali să presteze serviciile sociale pentru persoanele vârstnice", a adăugat ministrul.
El a menţionat că va fi un Telverde social care va putea fi apelat de către toţi cei care au nevoie de serviciile sociale asigurată de asistenţii sociali şi că se fac toate eforturile la nivelul Ministerului Fondurilor Europene ca asistenţii sociali să poate să intre în termen foarte scurt în activitate şi să poartă să deservească persoanele vârstnice.
A patra măsură este cea referitoare la somajul tehnic.
"Aici Guvernul României a aprobat ca o parte din fondurile necesare să fie decontate din fonduri europene, este vorba de suma de 300 de milioane de euro pentru moment şi pe măsură ce lucrurile înaintează şi reevaluăm fondurile care sunt disponibile la nivelul Programului Operaţional Capital Uman să putem discuta şi despre o eventuală majorare a acestor fonduri alocate", a afirmat Marcel Boloş.
Boloş a mai spus că a cincea măsură este cea referitoare la produsele de igienă corporală, 170.000 de pachete care urmează a fi distribuite către cei care se află în carantină, către copiii de la casele de copii şi persoanele vârstnice care se află în căminele de bătrâni. Este o formă de sprijin de asemenea cu fonduri alocate din bugetul Uniunii Europene.
"Cele cinci măsuri pe care Guvernul României le-a aprobat însumează 810 milioane euro, în lei însemnând 3,9 miliarde lei, şi acesta este un prin pachet pe care l-am pregătit".
Pe acelasi subiect: