Locul doi pe lista este ocupat de seful direct. 

"Practic, relatia cu superiorul ajunge deseori la un nivel de nemultumire care ii impiedica pe foarte multi angajati sa lucreze in continuare. Supraaglomerarea cu task-uri zilnice, pretentii nerealiste, lipsa feedback-ului in timp util - toate tin de relatia angajatilor cu seful direct, care nu este una ideala in Romania", potrivit Smartree, transmite Agerpres.

Distanta pana la birou a inceput sa conteze foarte mult in Romania.

"Noile generatii pun accent tot mai mult pe echilibrul dintre viata profesionala si viata personala. Astfel, atunci cand companiile isi muta sediile sau atunci cand angajatii se muta cu locuinta intr-o zona mai indepartata de 45 de minute de birou, foarte multi considera ca timpul pierdut pe drum nu merita", spune Raluca Penes, HR coordinator Smartree.

Topul motivelor invocate pentru a pleca din companiile care activeaza pe piata din Romania este completat de mediul si politica organizationala (lipsa procedurilor sau, dimpotriva, prea multe proceduri care intarzie finalizarea proiectelor) si lipsa perspectivelor de dezvoltare.

Astfel, cei care vor sa faca performanta se simt adesea ingraditi de politicile organizationale ale firmei si de un orizont limitat de dezvoltare.

In clasamentul industriilor cu cea mai mare fluctuatie a personalului, retailul ocupa prima pozitie, urmat de financiar-asigurari si logistica-transport,  mai arata o statistica Smartree. Aceata a fost realizata in perioada iulie-septembrie 2015, in 150 de companii multinationale prezente in Romania.