40% din populatia Romaniei se afla in risc de saracie si excluziune sociala, 48,5% este rata de saracie a copiilor si 17,7% este rata de saracie la populatia incadrata in munca.

De asemenea, 28,9% reprezinta populatia afectata de privare materiala severa.  

Potrivit raportului, cadrul legislativ actual privind contractarea serviciilor sociale, atat cel care priveste serviciile sociale cat si cel care vizeaza achizitiile publice, are o serie de limite care creeaza bariere in calea unei utilizari extinse a mecanismului contractarii serviciilor sociale.

"Cu toate limitele sale, cadrul legislativ actual permite realizarea contractarii serviciilor sociale. In practica, insa, se constata ca acest mecanism de finantare a serviciilor sociale se aplica la scara redusa si acopera un numar limitat de nevoi identificate in randul beneficiarilor si, respectiv, un numar limitat de servicii sociale. Autoritatile locale sunt putin stimulate sa dezvolte contractarea sociala in lipsa unui cadru normativ specific si clar si a unor recomandari ferme, asumate politic, privind contractarea serviciilor sociale", se arata in document.  

Potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Muncii, unul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient, si o mare parte din saracia bazata pe venit este persistenta, trei sferturi dintre persoanele sarace aflandu-se in aceasta situatie de cel putin trei ani.  

Datele oficiale arata ca mai mult de jumatate dintre copiii romani se afla in risc de saracie sau excluziune sociala (52,2% in 2012), cel mai ridicat nivel din UE27 cu exceptia Bulgariei.

Riscul saraciei si excluziunii sociale este mai mare in gospodariile cu multi copii (72,5% in cazul gospodariilor cu 2 adulti si 3 sau mai multi copii) si in cele monoparentale (60,7%).